Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorisolääkäri: ”Nuoret eivät voi verrata itseään fitness-kisaajiin, jotka ovat ammattiurheilijoita”

Fitness-buumi saa nuoret tavoittelemaan täydellistä kehoa. Nuorisolääkäri Miila Halonen on huolissaan, jos nuoret rakentavat identiteettinsä vain ulkonäön varaan.

Hyvinvointi
 
Pete Aarre-Ahtio
Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halosen mukaan kasvaville nuorille ei sovi äärimmäinen urheilu.
Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halosen mukaan kasvaville nuorille ei sovi äärimmäinen urheilu. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Fitness-tähdistä on tullut nuorisoidoleja. Nuoret saattavat myös itse tavoitella täydellistä fitness-kehoa.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen ei halua yleistää, että nuorten fitness-harrastus olisi aina pahasta.

”Kasvaville murrosikäisille ei sovi äärimmäinen urheilu ja tiukka dieetti. Kuitenkin vanhemmille nuorille fitness saattaa tuottaa nautintoa ja olla hyvää vastapainoa koululle.”

Nuoren terveelliseen fitness-harrastukseen kuuluu Halosen mukaan se, että harrastus on hallinnassa, tavoitteet eivät ole kohtuuttomat ja nuori osaa olla myös lempeä itseään kohtaan.

Siihen kuuluu se, ettei maailma romahda, jos kunto-ohjelman noudattaminen ei aina onnistukaan tai sukujuhlissa tarjotaan täytekakkua.

”Elämään tulee kuulua myös kaikkea, mitä nuoren kehitys- ja ikätasolla on olennaista: esimerkiksi muitakin harrastuksia ja kavereiden näkemistä. Jos elämässä ei ole mitään muuta kuin fitness, on syytä huolestua.”

Halonen muistuttaa, että monet sosiaalisessa mediassa ja lehdissä esiintyvät fitness-tähdet ovat ammattiurheilijoita. Siksi tavallinen nuori ei voi verrata kehoaan ja elämäänsä heihin.

”Fitness-urheilijat ovat ammattiurheilijoita kuten formulakuskit tai jalkapalloilijat. Se välillä unohtuu. Fitness-urheilijat urheilevat täysipäiväisesti ja saavat siitä rahaakin.”

Jos fitness on nuorelle joustamatonta puurtamista, taustalla on todennäköisesti muitakin kuin urheilullisia tavoitteita. Joustamattomuudesta ja levon laiminlyömisestä puhui tänään HS:ssa urheilulääkäri Pippa Laukka. Jutun kommenttiosiossa eräs nimimerkki kirjoitti:

”Meillä on kotona uupunut parikymppinen, joka on ajanut itsensä ylirasitustilaan treenaamalla liikaa ja yksipuolisesti sekä nukkumalla liian lyhyitä yöunia. Seurustelukumppani on body fitness -kisaaja, jolla on todella monta rautaa tulessa yhtä aikaa. Meidän vanhempien neuvot ovat kaikuneet toistaiseksi kuuroille korville.”

Halosen mukaan fitness saattaa olla nuorelle tapa hallita tunteita.

”Syömisen säätely ja kuntoilu voivat liittyä nuoruusiän hämmennykseen, kokemukseen kelpaamattomuudesta tai tarpeeseen ylikontrolloida elämää. On helpompaa tarkkailla ruokavaliota ja treenata kuin kohdata oma epävarmuus.”

Ongelma on myös se, jos nuori rakentaa identiteettinsä pelkän ulkonäön varaan.

”Identiteettiä rakennetaan pohtimalla, kuka olen ja millainen olen suhteessa muihin. On hankala suunta, jos identiteetti rakentuu vain keholle ja ulkonäölle.

Jos vanhempi huomaa, että nuori eristäytyy, välttelee lepäämistä ja fitness tuntuu täyttävän hänen elämänsä kokonaan, on syytä ottaa asia puheeksi. Nuori ei ole välttämättä vastaanottavainen, mutta asiaan voi palata myöhemmin.

Tuomitseva ei kannata olla. Sen sijaan Halonen neuvoo tuomaan esiin omaa huolta.

”Voi sanoa, että olen huomannut sinun treenaavan paljon tai välttelevän tiettyjä ruokia, haluatko kertoa, mitä siinä on taustalla. Jos keskustelu ei etene, vanhempi voi ottaa yhteyttä koululääkäriin tai -terveydenhoitajaan. Heidän auktoriteettiaan nuori saattaa paremmin kuunnella.”

Vanhemmat saattavat itsekin tempautua fitness-buumiin ja kokea alemmuutta, kun eivät ole timmejä treenihirmuja. Niinpä kannattaa kiinnittää huomiota myös omiin puhetapoihin, jotta ei pahenna nuoren ulkonäköpaineita.

”Ei ole hyvä, jos arvostelee jonkun vatsamakkaroita selän takana.”

Syömishäiriökeskuksessa fitness-buumi näkyy niin, että osa syömishäiriöisistä siirtyy fitness-harrastajiksi. Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier sanoo, että anoreksiasta ikään kuin parannutaan fitness-urheilijaksi.

”Fitness tarjoaa laillistetun tavan olla syömishäiriöinen. Oireilu jatkuu, mutta toiminta näyttää urheilulta.”

Edelleen siis minäkuvassa kehon merkitys on ylikorostunut ja ruokavalio on rajoitettu.

”Paraneminen jää väliin. Mielenmaisema pysyy samana eli oma arvo on kiinni kehon muodosta ja suhde ruokaan on pelonsekaista sekä rajoittunutta.”

Charpentierin mukaan tärkeintä olisi korjata suhde ruokaan ja omaan kehoon eikä vain korjata anoreksiaa erinäköiseksi.

Nuorille hän toivoo fitness-buumin pyörteisiin vahvaa itsetuntoa ja medialukutaitoa. Vanhemman kannattaa olla valpas, jos nuori on koko ajan uupunut, stressaantunut ja kiukkuinen. Tai jos nuori tavoittelee hinnalla millä hyvänsä täydellisyyttä.

”Syömishäiriöille on riski, jos on taipumusta laittaa omat tarpeet syrjään ollakseen paras.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!