Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus: Liikunta ehkäisee masennusoireita – kävelylenkki päivässä riittää

Kaksostutkimuksessa ilmeni, että tunti kävelyä päivässä riittää ehkäisemään lieviä masennusoireita.

Hyvinvointi
 
Viena Kytöjoki
Noin tunti kävelyä päivässä tai puoli tuntia kuormittavampaa liikuntaa riitti masennusoireiden vähentämiseen.
Noin tunti kävelyä päivässä tai puoli tuntia kuormittavampaa liikuntaa riitti masennusoireiden vähentämiseen. Kuva: Viena Kytöjoki

Liikunta on hyvä keino masennuksen ennaltaehkäisyyn, ilmenee Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen sekä Kelan tuoreesta kaksostutkimuksesta, jossa seurattiin tutkittavien masennuslääkeostoja. Aikaisempien tutkimusten mukaan liikunta voi olla myös vaihtoehtoinen terapiamuoto masennuksen hoitoon.

Kaksosparien liikuntaa seurattiin viidentoista vuoden ajan. Samaa sukupuolta olevien kaksosten elintapoja ja liikunta-aktiivisuutta kysyttiin vuosina 1975, 1981 ja 1990. Masennuslääkeostoja seurattiin vuosien 1995–2004 välisenä aikana Kelan reseptitietokantaan kertyneiden lääkeostojen mukaan. Mukana oli 642 kaksosparia, joista identtisiä kaksosia oli 164.

”Tutkimus osoitti, että liikunta vähensi satunnaista masennuslääkkeden käyttöä. Tämän oletetaan johtuvan lievien masennusoireiden vähenemisestä liikunnallisesti aktiivisilla kaksosilla”, tutkijatohtori Katja Waller Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Liikuntaa mitattiin laskemalla kerroin liikunnan rasittavuudesta, kestosta ja tiheydestä. Noin tunti kävelyä päivässä tai puoli tuntia kuormittavampaa liikuntaa riitti masennusoireiden vähentämiseen.

Wallerin mukaan liikunnan mekanistiset vaikutukset masennukseen ovat samansuuntasia kuin lääkkeillä. Liikunta voi olla yhteydessä biologisiin, neurobiologisiin ja fysiologisiin muutoksiin, joita tapahtuu aivoissa. Liikunta vähentää myös stressihormonin tuotantoa.

”Masennuksen taustalla voi olla yksinäisyyttä. Liikunnalla on psykososiaalista vaikutusta, jos sitä harrastetaan kaverin kanssa tai ryhmässä. Se voi lievittää yksinäisyyttä. Lisäksi liikunnalla on paljon muitakin vaikutuksia terveyteen: se pitää painoa kurissa, vähentää stressiä, vaikuttaa myönteisesti verenpaineeseen ja ennaltaehkäisee muita kroonisia sairauksia.”

Liikunnan aloittaminen kannattaa Wallerin mukaan keski-iässä, vaikka sitä ei olisi aikaisemmin harrastanut. Aikaisemmat tutkimukset tukevat liikunnasta saatavia terveyshyötyjä.

”Keski-iän liikunta-aktiivisuus voi ehkäistä varsinkin lieviä masennusoireita ja vähentää näihin liittyvää lääkkeiden käyttöä myöhemmin elämässä.”

Kun liikunnallisesti aktiivisia kaksosia verrattiin heidän liikunnallisesti ei-aktiivisiin sisaruksiinsa, ilmeni, että aktiivisuus puolitti riskin käyttää masennuslääkkeitä. Ero masennuslääkkeiden käytössä huomattiin selkeimmin vähän lääkkeitä käyttävillä. Tulokset olivat havaittavissa myös geneettisesti identtisillä kaksospareilla, jolloin lapsuuden ympäristö ja geeniperimä on otettu huomioon.

Tutkimus perustuu Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen sekä Kelan yhteistyössä tekemään kaksostutkimukseen. Tutkittavat kaksoset olivat samaa sukupuolta ja syntyneet ennen vuotta 1958. Kyselyihin osallistui 11 325 vastaajaa, joista 642 paria erosi liikunnan suhteen ja joiden keski-ikä oli 44 vuotta. Masennuslääkkeitä oli käyttänyt 229 henkilöä.

Eriasteiset masennustilat ovat yleisiä Suomessa. Lievistä masennustiloista kärsii noin 10–15 prosenttia ja vakavista masennustiloista noin viisi prosenttia suomalaisista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!