Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauvalle lepertely voi ehkäistä korvatulehdusten lapselle aiheuttamia haittoja – video näyttää, miten vauvalle puhutaan oikein

Pienen lapsen toistuvat korvatulehdukset saattavat viivästyttää puheen oppimista, kertoo väitöstutkimus. Tutkijan mukaan vanhemmat voivat ennaltaehkäistä haittoja hoivapuheen avulla.

Hyvinvointi
 
Näin lepertelet vauvallesi oikein
Näin lepertelet vauvallesi oikein
Puheterapeutti kertoo, millainen lässytys edistää pienen lapsen puheen oppimista

Varhaislapsuuden korvatulehduskierre voi olla riski lapsen kielen kehitykselle, toteaa puheterapeutti Sini Haapala. Hän havaitsi väitöstutkimuksessaan, että korvatulehduskierteestä kärsineet kaksivuotiaat oppivat puhumaan myöhemmin kuin lapset, joilla ei ollut ollut korvatulehduksia. Myös heidän kykynsä tuottaa konsonantteja oli heikompi kuin verrokeilla.

Vanhemmat voivat kuitenkin Haapalan mukaan ehkäistä ennakolta korvatulehduskierteen haittoja. Erityisesti nämä lapset hyötyvät hoivapuheesta, jota vanhemmat ja hoitajat harrastavat vauvan kanssa aivan luonnostaan: lässyttävät vauvalle. ”Hoivapuheessa korostetaan kielen äänteitä, tavuja ja sanoja muuttamalla äänen korkeutta”, Haapala selvittää.

Haapalan ja hänen tutkimusryhmänsä kohteena oli parikymmentä Oulun yliopistollisen sairaalan korvaklinikan potilasta vuosilta 2009–2010. Potilaat olivat täyttämässä tai juuri täyttäneet kaksi vuotta. Vertailuryhmässä oli 20 tervettä samanikäistä.

Tutkijat tekivät lapsille niin sanotun kuuloherätevastemittauksen. Lapsi sai kuulla erilaisia ääniärsykkeitä, kuten suomen kielen tavuja, yllättäviä huudahduksia ja esimerkiksi kellonsoittoa. Samalla tallennettiin lasten aivosähkökäyrä.

Puheen tuottamista tutkittiin videoimalla lasten ja heidän vanhempiensa vapaata leikkiä 15 minuutin ajan ja poimimalla sitten videolta kaikki lapsen tuottamat sanat ja konsonantit.

Tutkijat huomasivat, että toistuvia korvatulehduksia sairastaneiden lasten aivot havaitsivat puheäänen muutoksia eri tavalla kuin verrokkien aivot. Lasten kyky käsitellä kuulemaansa tietoa on erilainen. He myös oppivat konsonantteja hitaammin kuin muut.

Lisäksi heidän tarkkaavaisuutensa kohdistui epäolennaisiin ääniin, toisin kuin verrokeilla.

”Näin kävi, vaikka lasten korvat olivat tutkimushetkellä terveet”, Haapala sanoo.

Tutkijat päättelivät, että korvatulehduksia sairastavien lasten on hankala tallentaa tarkkoja muistijälkiä äidinkielensä äänteistä ja sanoista. Tulosta vahvisti se, että korvatulehduslapset oppivat puhumaan hitaammin kuin verrokit.

Keskimäärin kaksivuotiaat tuottavat Haapalan mukaan noin parisataa sanaa, osalla ensisanat tulevat jo alle vuoden iässä. Vaihtelu on normaalissa kehityksessäkin hyvin suurta.

Tutkimuksen luotettavuutta lisää Haapalan mukaan se, että tulokset olivat samankaltaisia kuin aiemmissa tutkimuksissa. ”Jo aiemmin on todettu yhteys varhaislapsuuden kuulotiedon käsittelyn, sanavaraston ja konsonanttien määrän sekä myöhemmän kielenkehityksen välillä”, Haapala sanoo.

Myös puheterapeutit ovat hänen mukaansa huomanneet, että puheterapiaa tarvitsevien lasten joukossa on paljon toistuvia korvatulehduksia sairastaneita lapsia. ”On kuitenkin muistettava, että kielenkehitykseen vaikuttavat monet muutkin tekijät.”

Yllättävä havainto oli Haapalan mukaan se, että korvatulehduslasten aivot havaitsivat erityisen herkästi puheäänen korkeuden muutoksia.

Löydös on hänen mukaansa mielenkiintoinen, koska sen avulla voi olla mahdollista ehkäistä kielenkehityksen viivästymistä.

”Kun pienet lapset opettelevat puhumaan, he hyödyntävät tehokkaasti vanhempiensa hoivapuheen toistoa ja äänenkorkeuden vaihtelua”, Haapala sanoo.

Hän uskoo, että hoivapuhe kehittää vauvan aivoja samaan tapaan kuin musiikki, jonka hyödyistä aivoille on olemassa paljon tutkimuksia.

Tärkeintä olisikin Haapalan mukaan se, että vanhemmat saisivat tietoa korvatulehdusten haitoista, jotta he osaisivat myös ehkäistä niitä.

”Kun lapsella on välikorvan tulehdus, hänen kuulonsa saattaa olla heikentynyt ja hänen on vaikeaa käsitellä kuulon varaista puhetta. Silloin olisi tärkeätä että lapsi esimerkiksi näkisi vanhempiensa suun liikkeet”, Haapala opastaa.

Hän työstää parhaillaan lastenneuvoloissa jaettavaa opaskirjasta, jonka on määrä valmistua tänä vuonna.

Marja Airio / Lehtikuva
Tutkimus osoitti, että korvatulehduslapset oppivat puhumaan hitaammin kuin verrokit.
Tutkimus osoitti, että korvatulehduslapset oppivat puhumaan hitaammin kuin verrokit.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!