Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutos sekoitetaan keskenään – ”Osalla diagnosoiduista potilaista ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa”

Raudanpuutostilaa ei aina osata tutkia oikein, minkä vuoksi se jää diagnosoimatta. Puutos ei välttämättä näy hemoglobiiniarvoissa.

Hyvinvointi
 
Heidi Karvonen
Mikko Stig
Sekä raudanpuutoksen että kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat muun muassa väsymys, heikotus, päänsärky ja yleiskunnon heikkeneminen.
Sekä raudanpuutoksen että kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat muun muassa väsymys, heikotus, päänsärky ja yleiskunnon heikkeneminen. Kuva: Mikko Stig

Raudanpuutostilan ja kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat esimerkiksi:

 Väsymys

 Heikotus

 Kalpeus

 Päänsärky

 Ahdistuneisuus

 Unihäiriöt

 Käsien ja jalkojen kylmyys

 Nivel- ja lihaskivut

 Kynsien halkeilu ja ihon kuivuminen

 Hiusten haurastuminen tai lähtö

 Heikentynyt yleiskunto

 Painon nousu tai lasku

Lääkärit saattavat sekoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raudanpuutoksen keskenään, sanoo sisätautiopin dosentti Esa Soppi. 40 vuoden ajan näiden sairauksien parissa työskennelleen Sopin mukaan tätä tapahtuu usein.

Kummastakin sairaudesta kärsii Suomessa Sopin arvion mukaan noin viisi prosenttia naisista ja prosentti miehistä. Kilpirauhasen vajaatoiminta ja raudanpuutos oireilevat samalla tavalla, mikä saattaa johtaa vääriin diagnooseihin. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi väsymys, käsien kylmyys sekä vapina, lihaskivut, hengenahdistus, levottomuus ja yleiskunnon romahtaminen. Molemmista sairauksista voi seurata myös vakavampia oireita, kuten masennusta tai rytmihäiriöitä.

Sopin mukaan lääkärit diagnosoivat oireet useammin kilpirauhasen vajaatoiminnaksi kuin raudanpuutokseksi.

”Kilpirauhasen vajaatoiminta on ollut oireineen paljon julkisuudessa. Siksi vajaatoiminta tunnetaan paljon paremmin sairautena kuin raudanpuutos. On tärkeää, että hoidetaan oikeaa sairautta, johon kuuluu sairauden vaatima oikea lääkitys. Oireet eivät häviä, jos lääkitys ei ole oikea. Väärä lääkitys on keholle rasite”, Soppi sanoo.

Soppi korostaa, että kilpirauhassairautta epäiltäessä tulisi tutkia myös raudanpuutteen mahdollisuus oireiden aiheuttajana. Raudanpuutostilaa ei Sopin mukaan aina osata tutkia oikein, minkä vuoksi se jää diagnosoimatta.

Rauta-arvoja mitataan Sopin mukaan usein tutkimalla vain veren hemoglobiinipitoisuutta ja muita veren punasoluarvoja. Raudan määrää kehossa arvioidaan silloin vertaamalla hemoglobiiniarvoja viitearvoihin. Hemoglobiinipitoisuuden normaaleiksi viitearvoiksi on määritelty terveillä miehillä 134–167 grammaa litraa kohden ja naisilla 117–155 grammaa litraa kohden. Kehon rautavarastot voivat kuitenkin tyhjentyä ja olla pitkäänkin tyhjinä ennen kuin raudanpuutos näkyy hemoglobiiniarvoissa.

”Piilevä raudanpuutostila voi kehittyä ja jäädä huomaamatta, jos tarkastellaan vain hemoglobiiniarvoja. Säännöllisistäkin hemoglobiinikontrolleista huolimatta rautavarastot voivat tyhjentyä ennen anemian kehittymistä. Veren rautavarastoja tulisi siksi tarkastella verikokein laajemmin ja tarkastella hemoglobiiniarvojen lisäksi myös veren ferritiiniarvoja”, Soppi sanoo.

Raudanpuutetta ja pitkään jatkunutta raudanpuutostilaa, eli anemiaa voivat aiheuttaa esimerkiksi puutteellinen ruokavalio tai runsaat kuukautiset. Myös raskaus voi verottaa kehon rautavarastoja.

Kilpirauhasen vajaatoiminnan perimmäistä syntysyytä ei puolestaan tiedetä, mutta lääkäreiden tiedossa on, että alttius sairastua on perinnöllistä.

Sopin mukaan kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkitystä saavista suomalaisista 5–10 prosenttia voi huonosti, vaikka kilpirauhasarvot pysyvät lääkityksellä viitearvojen sisällä.

”Pitkään lääketieteelliseen kokemukseeni perustuen osalla potilaista ei ole kilpirauhasen vajaatoimintaa, huomattavalla osalla on raudanpuute ja osalla on jokin muu tila tai sairaus, joka aiheuttaa oireita, ja joka ei korjaudu kilpirauhaslääkityksellä. Pienellä osalla potilaita oireet korjautuvat kuitenkin vasta, kun kilpirauhaslääkitykseen puututaan erityistoimin.”

Sopin mukaan raudanpuutoksen ja kilpirauhasen vajaatoiminnan identtisiä oireita arvioitaessa on tärkeää ottaa oireista kärsivältä peruskilpirauhastestit, joiden avulla voidaan arvioida kilpirauhasen toimintakuntoa. Turhaan määrätty kilpirauhaslääkitys on keholle rasite ja haitaksi, Soppi sanoo.

”Turha kilpirauhaslääkitys voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta, sydämen tykytystä ja lihasheikkoutta. On tärkeää, että hoidetaan oikeaa sairautta siihen sopivalla lääkityksellä.”

Soppi muistuttaa, että kilpirauhasen vajaatoiminnan ja raudanpuutoksen oireet voivat muistuttaa myös monen muun sairauden oireita.

”Yksilöllisen sairaushistorian ja suvussa periytyvien sairauksien selvittäminen yhdessä potilaan kanssa on ensiarvoisen tärkeää hoidon onnistumisen kannalta”, Soppi sanoo.

Hoitamattomana sekä raudanpuutos että kilpirauhasen vajaatoiminta romahduttavat suorituskykyä ja vaikuttavat merkittävästi arjen jaksamiseen.

Raudan tehtävä on ihmiselle elintärkeiden veren punasolujen muodostaminen ja hapen kuljettaminen hemoglobiiniin sitoutuneena keuhkoista kudoksille. Elimistö tarvitsee rautaa myös soluhengitykseen ja solujen energia-aineenvaihduntaan.

Kilpirauhasen tuottamat hormonit puolestaan ylläpitävät kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttavat kaikkiin kehon soluihin. Kilpirauhanen voi joutua eri tekijöistä johtuen yli- tai alikuntoon. Tällöin puhutaan joko kilpirauhasen liika- tai vajaatoiminnasta. Raudanpuutostilaa oireiltaan muistuttava kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Vajaatoiminnan hoitoon voidaan määrätä reseptilääkityksenä tyroksiinia.

Raudansaantisuositus on 9 milligrammaa vuorokaudessa. Murrosiästä vaihdevuosi-ikään saakka naisten päivittäinen raudantarve on kuukautisista johtuen suurempi, 15 milligrammaa.

Rautaa voi tankata ruokavaliosta. Hyviä raudan lähteitä ovat esimerkiksi maksaruuat, liha ja lihavalmisteet, täysjyvävalmisteet, kala, sisäelimet ja veriruuat, kaali, pinaatti sekä palkokasvit. Raudan imeytymistä erityisesti kasvikunnan tuotteista parantavat C-vitamiini, fruktoosi sekä kala- ja liharuuat.

Raudan imeytymistä haittaavat samanaikaisesti nautittuna esimerkiksi mustassa teessä, yrttiteessä, kahvissa, kaakaossa ja punaviinissä olevat tanniinit ja polyfenolit, pinaatin oksaalihappo, maidon kalsium, täysjyväviljatuotteiden fytaatit ja kananmunan fosvitiinit sekä suklaa.

Erityisesti vegaaniruokailijoiden ja lasten riittävään raudan saantiin tulee kiinnittää huomiota.

Elimistön vakavaa raudanpuutostilaa hoidetaan rautalääkityksellä. Anemian korjautumisen jälkeen tarvitaan vielä kuukausien ajan rautalääkitystä, Soppi sanoo.

Omatoimista rautalääkitystä Soppi ei suosittele, sillä myös liiallinen rauta on elimistölle haitallista. Rautalääkityksestä huolimatta raudanpuutosoireet eivät heti häviä, kun anemia saadaan hoidettua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!