Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Runsas perunansyönti nostaa verenpainetta, väittää amerikkalaistutkimus – THL puolustaa yhä suomalaista lautasmallia

Tutkijoiden mukaan peruna kaikissa muodoissaan saattaa lisätä kohonneen verenpaineen riskiä.

Hyvinvointi
 

Perunoiden syöminen vähintään neljä kertaa viikossa saattaa lisätä kohonneen verenpaineen riskiä, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Merkitystä ei ole sillä, syökö perunat keitettynä, uunissa paistettuna, perunasoseena, ranskalaisina perunoina tai perunalastuina – peruna kaikissa muodoissaan saattaa lisätä riskiä verenpaineen kohoamiseen, tutkimus kertoo. Erityisen suuri riski verenpaineen kohoamiseen on naisilla.

Tutkimus tehtiin Bostonissa Harvardin yliopistossa ja Brighamin naistensairaalassa ja se julkistettiin brittiläisessä lääketieteen julkaisussa BMJ:ssä. Aineistona oli yli 150 600 naista ja 37 000 miestä, joiden verenpaine ei lähtökohtaisesti ollut koholla.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen erikoistutkija Heli Kuusipalo pitää tutkimusta sinänsä luotettavana. Sen rajoitteena on hänen mielestään kuitenkin se, että siinä keskitytään vain yhteen ruoka-aineeseen, perunaan.

”Tutkimus antaa erilaisen tuloksen kuin silloin, jos perunaa tarkasteltaisiin osana ruokavalion kokonaisuutta”, hän sanoo.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa perunaa saa syödä vaikka joka päivä. Myös kohonnut verenpaine on Suomessa yleinen, yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää verenpainelääkitystä.

Kuusipalon mielestä amerikkalaistutkimus ei silti anna aihetta muuttaa suomalaisten ravitsemussuosituksia. Päinvastoin. Tutkimus vahvistaa hänen mukaansa niitä.

”Suomalaisessa lautasmallissa peruna on vain yksi lisäke. Mallissa puolet lautasesta on kasviksia, neljännes proteiinia eli kalaa, kasvista tai lihaa ja neljännes perunaa, täysjyväriisiä, -ohraa tai täysjyväpastaa. Lisäksi suositellaan rasvatonta maitoa ja täysjyväleipää.”

Kuusipalo huomauttaa, että suomalaisten perunansyönti on vähentynyt viime vuosina.

”Verenpainetauti on kylläkin yleistynyt, mutta sen suurimpana syynä pidetään kasvanutta suolan saantia”, Kuusipalo sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!