Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sormet puutuvat tai rintaan sattuu – Kireät lihakset voivat aiheuttaa pelottavia oireita

Moni alle viisikymppinen säikähtää sydänkohtausta, vaikka rintakipu johtuisi vaarattomasta tukielinlihaksiston ongelmasta. Mitä kaikkea kireät lihakset voivat aiheuttaa?

Hyvinvointi
 
Alexey Poprotskiy / Colourbox
Kuva: Alexey Poprotskiy / Colourbox

Rintaan sattuu ja puristaa, henki ei kulje, kädetkin puutuvat. Paniikki hiipii mieleen. Onko tämä nyt jonkin sortin sydänvika?

Todennäköisesti ei – ainakin, jos satut olemaan alle 55-vuotias, kertoo Olavi Airaksinen. Hän on Kuopion yliopistollisen sairaalan fysiatriaan erikoistunut ylilääkäri.

”Tukielinvaivat ovat ehdottomasti yleisin syy tällaisissa oireissa, jos puhutaan nuorehkoista ihmisistä. On hyvin yleistä, että mennään pilliautolla sairaalaan, koska tällaisia rintakipuja luullaan sydänkohtaukseksi”, Airaksinen sanoo.

Tukielinvaivat, eli selkä- ja niskakivut, voivat aiheuttaa mitä ihmeellisimpiä oireita.

Kun ihminen menee lääkäriin, hän menee sinne yleensä kivun vuoksi. Useimmiten vaivaa selkä: 1,1 miljoonaa ihmistä kärsii selkävaivoista vuosittain.

”Yleislääkärin vastaanotolle 41 prosenttia ihmisistä tulee jonkin kiputilan takia. Näistä 60 prosenttia on tukielinvaivoja, eli lähinnä selkää ja niskaa, ja loput nivelkipuja.”

Kivun lisäksi jännittyneet lihakset voivat oireilla yllättävillä ja epämääräisillä tavoilla: muun muassa pahoinvointina, huimauksena, keskittymisvaikeuksina, hengenahdistuksena ja raajojen puutumisena.

Esimerkiksi rintarangan lukosta eli fasettilukosta kärsivän kivut voivat mennä niin pahoiksi, että potilaalle nousee kylmä hiki. Silloin lääkärikin saattaa ensin luulla, että kyseessä on sydäninfarktipotilas.

Vakavampien vaivojen poissulkemiseksi lääkäriin kannattaa hakeutua aina, jos oireet ovat äkillisiä, voimakkaita tai pitkäaikaisia ja eteneviä.

Lääkäriin on syytä mennä myös, kun uni ei tule tai vaivat haittaavat esimerkiksi työntekoa, Airaksinen sanoo.

Rinta- ja pääkipujen esiintymisyhteys antaa toisinaan vihiä vaivan syystä.

”Jos rintakipu on sydänperäinen, se pahenee rasituksessa. Jos kyseessä on rintarangan ongelma, tilanne on päinvastainen, eli liikunta helpottaa”, Airaksinen sanoo.

”Lihasjännityksestä johtuva päänsärky esiintyy usein vasta päivän mittaan tai illemmalla. Jos päänsärkyä ja pahoinvointia on nimenomaan aamuisin, kyse voi olla vakavammasta vaivasta, sillä yön aikana on voinut kerääntyä painetta aivoihin, joka helpottaa, kun nousee seisomaan.”

Lihaskipu helpottaa usein työergonomiaa lisäämällä, taukoja pitämällä, liikkumalla tai käymällä hierojalla. Kannattaa myös tarkkailla, onko kipu lihaksessa vai lihaksen ja luun kiinnityskohdassa.

Ensin mainittuun auttaa hieronta ja lämpö, mutta jälkimmäisessä voi olla kysymys tulehduksesta. Silloin hieronta pahentaa vaivaa, ja lämmön sijaan auttaa jääpussi.

Olavi Airaksinen kertoo, millaisia vähemmän tunnettuja oireita tukielinvaivat voivat aiheuttaa.

Pahoinvointi, huimaus ja näön sumentuminen

”Kyseessä voivat olla yläniskan oireet. Niskassa on neljän ylimmän nikaman kohdalla ydinjatkos, joka säätelee esimerkiksi tasapainoa, hengitystä ja sykettä. Jos siellä tai sitä ympäröivissä lihaksissa on verenkiertohäiriöitä, oireet voivat olla hyvin dramaattisia.”

Kokeile tätä: ”Hieronta, liikunta ja venyttely auttavat. Joissain tapauksissa auttaa myös lääkärin puudutuspistos. Kannattaa pitää taukoja työssä, sillä staattinen työ voi pahentaa tilannetta. Jos työtason korkeutta säätää jatkuvasti – vaikka tunnin välein viisitoista senttiä ylös ja alas – se helpottaa staattista jännitystä ja auttaa ehkäisemään ongelmia.”

Päänsärky

”Niskan alueen verenkiertohäiriöt aiheuttavat usein päänsärkyä. Tyypillistä on esimerkiksi silmän ympärillä tuntuva voimakas päänsärky. Kun niskan kipukohtaa napauttaa, tuntuu, kuin saisi sähköiskun silmiin.”

Kokeile tätä: ”Venyttely, hieronta ja kylmä-lämpöpakkaus auttavat usein.”

Raajojen puutuminen

”Jos niskassa tai selässä on pahoja verenkiertohäiriöitä, ne saattavat säteillä raajoihin, etenkin käteen pikkurillin puolelle. Tämä puutuminen eroaa esimerkiksi sydäninfarktista niin, että jostakin kohdasta selän nikamista löytyy aina kipupiste, jota painamalla tuntuu pikkurillissä.”

Kokeile tätä: ”Tässäkin auttaa venyttely, hieronta ja kylmä-lämpöpakkaus. Myös tietyt liikeharjoitukset ja joskus lääkärin tai OMT-fysioterapeutin tekemä nikaman käsittely helpottavat.”

Hengenahdistus ja rintakipu

”Kyseessä voi olla rintarangan ongelma, niin sanottu fasettilukko, joka on selän nikamien välissä. Tunne on usein pantamaisen kiristävä rinnassa. Myös vatsan närästysongelmat voivat aiheuttaa rintakipua.”

Kokeile tätä: ”Fasettilukkoon auttavat hieronta, liikunta ja puudutuspistos. Lääkäri voi myös mekaanisesti manipuloida rintarankaa, jolloin lukko aukeaa. Joskus, jos roikkuu oikealla tavalla käsistään, lukko voi aueta. Vatsan ongelmissa voi auttaa närästyslääke.”

Jalkakipu

”Kyse on usein iskiastyyppisestä kivusta. Lantioliitoksesta lähtee jännekalvo, johon lihakset kiinnittyvät. Nämä tuntohermohaarat menevät jopa pohkeeseen asti, joten alaselän vaivat heijastuvat jalkakipuna.”

Kokeile tätä: ”Kevyt liikunta ja venyttely voi auttaa. Jos paikallinen lantion kohdalla oleva kipupiste säteilee, lääkäri voi laittaa puudutusainetta ja ehkä vähän kortisonia ongelmakohtaan. Vaiva häviää parissa päivässä.”

Keskittymisvaikeudet, muistihäiriöt ja epätodellisuuden tunne

”Näitä voi esiintyä myös yläniskan oireissa, mutta oireita on usein etenkin peräänajokolarin jälkeen, kun pää on nytkähtänyt. Moni luuleekin, että vaikkapa kolarissa on tullut aivoihin jonkinlainen vaurio.”

Kokeile tätä: ”Jos vaivan kanssa pärjää, eli se ei estä työkykyä, kannattaa pyrkiä palaamaan normaaliin elämään ja vaikkapa harjoittaa tasapainoa. Jos vaiva on paha, kannattaa mennä lääkäriin. Jos lihakset ovat jumissa, hieronta auttaa, mutta nikamakäsittely ei kannata.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!