Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tankkaa oikein pitkille lenkeille

Simahdatko pitkällä lenkillä? Saatat syödä liian vähän hiilihydraatteja. Kestävyystreeneihin tankatessa määrät ja ajoitus ovat tärkeitä.

Hyvinvointi
 
Rio Gandara / HS
Kuva: Rio Gandara / HS

Hyvä kevätsää innostaa kestävyyttä vaativiin treeneihin. Jos pyöräilee esimerkiksi 60 kilometriä kerralla, miten pitäisi syödä, että jaksaa?

Ravitsemukseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos tekee pitkiä tai uuvuttavia harjoituksia, sanoo ravitsemusterapeutti ja Trainer4You:n ravitsemusyksikön johtaja Mikko Rinta. Sillä on kuitenkin merkitystä, kuinka usein pitkän tai uuvuttavan harjoituksen tekee. Jos pyöräilee yhden 60 kilometrin lenkin viikossa tai vielä harvemmin, erityistä tankkausta ei tarvita, sanoo Rinta.

”Mutta mitä useammin liikkuu ja mitä tavoitteellisempaa liikunta on, sen oleellisempaa on myös ravitsemus.”

Hiilihydraatit kunniaan. Jos tekee pitkäkestoisia liikuntasuorituksia monta kertaa viikossa, keho tarvitsee tavallista enemmän hiilihydraatteja.

Ennen lenkkiä hiilihydraatit tankataan treeniä edeltävällä pääaterialla. Jotta hiilihydraatit varastoituvat, ateria pitäisi syödä 4–6 tuntia ennen harjoitusta.

Aterialla lisätään lisukkeiden eli pastan, riisin, ja perunan osuutta. Lautasmallissa hiilihydraattien osuus on neljännes lautasesta. Tankkausaterialla osuus voi olla kolmannes.

”Sen lisäksi voi syödä pari kolme palaa leipää, hedelmiä tai jälkiruokaa. Juomana maidon voisi vaihtaa lasiin täysmehua.”

Jos syö normaalisti vähähiilihydraattisesti, hiilihydraatteja voi painottaa jo muutamilla aterioilla ennen suoritusta.

Muista vesi. ”Jos lähtee aamulenkille, edellisenä iltapäivänä tai iltana voisi juoda noin puoli litraa tavallista enemmän. Vielä lähempänä lähtöä voi juoda pari lasia enemmän kuin normaalisti”, Rinta vinkkaa. Myös lenkin jälkeen nestettä pitäisi tankata.

Urheilujuomaa himotreenajille. Urheiluvalmisteiden käyttö tulee kyseeseen, jos harjoituksia on useampia viikossa tai on tarkoitus tehdä samana päivänä vielä toinen treeni, Rinta sanoo. Hiilihydraattipitoista urheilujuomaa on tarkoitus nauttia harjoituksen alusta lähtien 1–2 desilitraa aina 15–20 minuutin välein.

Vähemmän treenaaville riittää pitkällä lenkillä juomaksi vesi.

Välipala harjoituksen mukaan. Lenkin jälkeen pitäisi syödä pääateria puolentoista tunnin sisällä. Jos ateria uhkaa venyä, on syytä ottaa välipalaa.

Välipalassa olisi hyvä olla sekä proteiineja että hiilihydraatteja. Kevyen treenin jälkeen riittää pari palaa leipää päällisineen tai kaupan palautusvalmiste. Pitkän ja uuvuttavan treenin jälkeen hyvä välipala on esimerkiksi juotava jugurtti ja banaani.

Rasvaa palauttavalla aterialla. Lenkin jälkeinen pääateria on tärkeä. Palauttavalla aterialla on tarkoitus syödä jälleen painotetusti hiilihydraatteja. Kuitenkin myös rasvojen saantia tulee maltillisesti korostaa. Rinta suosittelee öljyä ja pähkinöitä salaattiin sekä rasvaa leivälle.

Silti uuvuttaa! Entä jos ei tankkauksesta huolimatta jaksa pitkiä lenkkejä? Voi olla, että harjoittelu on liian kuormittavaa tai keho ei palaudu, Rinta sanoo. ”Voi myös olla, että työstressi painaa: kova treeni on keholle stressiä yhtä lailla, ja kokonaiskuormitus kasvaa liian suureksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!