Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirat ja kissat kannattaa suojata punkeilta – eläinlääkäri arvioi estolääkkeiden tehon ja sivuvaikutukset

Jos punkki löytyy, se pitää poistaa, vaikka eläimellä olisi estolääkitys.

Hyvinvointi
 
Marja Airio / Lehtikuva
Punkkeja voi torjua koirilta esimerkiksi punkkipannan avulla.
Punkkeja voi torjua koirilta esimerkiksi punkkipannan avulla. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Heinikossa innoissaan piehtaroiva koira tai kissa voi huonolla tuurilla saada punkin kimppuunsa. Eläinlääkäri Paavo Karihaara suosittelee suojaamaan lemmikkiä punkinestolääkkeillä. Sataprosenttista suojaa estolääkkeet eivät takaa, mutta riski sairastua punkkien levittämiin tauteihin pienenee olemattomaksi.

Eläinten punkkisuojiksi on kehitetty pantoja, öljyjä ja tabletteja.

”Kaikki ovat tehokkaita. Kannattaa tutkia, mikä soveltuu omalle lemmikille parhaiten”, Karihaara sanoo.

Pantaa pidetään eläimen kaulassa koko kesän ja suoja riittää puoleksi vuodeksi. Pantoja on erilaisia. Joidenkin pantojen kanssa voi uida, jotkut mallit eivät kestä vettä.

Iholle levitettävät öljyt imeytyvät eläimen rasvakerrokseen ja toimivat karkotteena. Jos punkki puraisee öljyllä rasvattua koiran nahkaa, se kuolee. Pannat ja öljyt torjuvat myös hyttysten puremia.

Koirille ja kissoille on omat pantansa, joita myydään apteekeissa. Osa pannoista on reseptivalmisteisia, ja niitä varten on käytävä eläinlääkärissä. Tabletit suojaavat eläintä noin kolmen kuukauden ajan. Niihin tarvitaan resepti.

Karihaaran mukaan estolääkkeet ovat melko hyvin siedettyjä, mutta sivuvaikutuksiakin voi tulla.

”Jos pannasta tulee ihoärsytystä ja iho alkaa punoittaa, sen käyttö pitää lopettaa. Jotkut eläimet ovat saaneet öljyistä kutinaa. Pesu auttaa kutinaan, sillä se laimentaa reaktiota. Pillereistä ei ole juuri kuulunut sivuvaikutuksia. Joillekin eläimille ne ovat aiheuttaneet suolistovaivoja.”

Lemmikkieläin voi saada punkin mihin kohtaan vain. Usein punkkeja löytyy pään ja korvien alueelta, koska eläimet tutkivat maastoa pää edellä.

Jos punkki löytyy, Karihaara suosittelee sen poistoa, vaikka lemmikillä olisi estolääkitys. Punkkipihdit on paras väline. Pihtejä on useita malleja.

Koirilla on riski sairastua punkin levittämään borrelioosiin. Kissojen riski on pienempi. Sairastunutta koiraa hoidetaan samalla tavalla kuin ihmistä eli antibiooteilla.

”Koirien sairastumiset ovat lisääntyneet, mutta ne yleensä toipuvat hyvin antibiooteilla. Hoitamattomana borrelioosi voi kroonistua kuten ihmiselläkin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!