Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppatieteilijä etsi apua ahdistukseen, mutta löysi liikeidean: ”Terapian tinder” yhdistää asiakkaan ja psykoterapeutin

Psykoterapeutin ja asiakkaan välinen vuorovaikutus on tulosten kannalta jopa merkittävämpi asia kuin se, mitä koulukuntaa terapeutti edustaa, kertoo tutkimus.

Hyvinvointi
 
Fakta

Psykoterapeuttia voi etsiä myös muun muassa näiltä sivustoilta

 Suomen Psykologiliitto

 Suomen perheterapiayhdistys /palvelut

 Helsingin psykoterapeuttiyhdistyksen psykoterapeuttiluettelo

 Psykoterapeutin tiedot voit tarkistaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston rekisteristä.

Mistä ahdistunut tai apua kaipaava löytää itselleen sopivan terapeutin? Mistä tietää, mikä sadoista tarjolla olevista terapiamuodoista sopii itselle parhaiten?

Näihin kysymyksiin törmäsi kauppatieteilijä Henri Valvanne vuosia sitten, kun hän itse sosiaalisen ahdistuneisuuden vuoksi terapian tarpeessa. Valvanne keksi lopulta ratkaisun ongelmaan perustamalla deittipalvelu Tinderia muistuttavan sivuston Minduun, joka julkistettiin tänään tiistaina.

Sivustolla asiakkaat voivat tutustua ilmaiseksi eri psykoterapeutteihin kuvallisten profiilien avulla.

Psykoterapeutti Ritva Karila-Hietala Suomen Mielenterveysseurasta pitää Minduun ideaa kiinnostavana. Hän tuntee hyvin sopivan terapeutin löytämisen ongelmat.

”Jotta terapia johtaisi tuloksiin, vuorovaikutuksen terapeutin ja asiakkaan välillä pitää toimia. Ammattitaitoinen psykoterapeutti pystyy toki hoitamaan ketä tahansa, mutta asiakas tarvitsee onnea löytääkseen terapeutin, jonka kanssa yhteys toimii”, hän toteaa.

Myös tutkimuksissa on havaittu, että terapeutin ja asiakkaan välinen vuorovaikutus on terapian tulosten kannalta jopa merkittävämpi asia kuin se, mitä koulukuntaa terapeutti edustaa.

Etsiessään itselleen terapeuttia Henri Valvanne selasi erilaisia terapeuttilistoja. Ne eivät kertoneet mitään terapeutin persoonasta tai hänen käyttämistään menetelmistä. Sen sijaan ne vilisivät outoja lyhenteitä. ”Juuri sellaisia, joita ahdistunut ihminen vähiten haluaa nähdä”, Valvanne sanoo.

Tarvitsemaansa apua Valvanne sai työterveyshuollosta, mutta ei aloittanut hänelle suositeltua psykoterapiaa. ”Psykoterapeutin etsiminen oli niin vaivalloista”, hän toteaa.

Opiskellessaan myöhemmin Ruotsissa Jönköpingin kauppakorkeakoulussa Valvanne kehitti idean sivustosta, joka yhdistäisi asiakkaat ja terapeutit.

Valvanne teki myös kyselytutkimuksen kahden sadan terapia-asiakkaan kokemuksista ja toiveista, millaista psykoterapeutin etsimisen pitäisi olla. Kyselystä ilmeni, että kolmasosalla psykoterapeuttien asiakkaista oikean terapeutin löytäminen oli kestänyt keskimäärin yli kaksi kuukautta. Kuitenkin niistä asiakkaista, jotka eivät opiskelleet tai käyneet töissä, lähes puolella terapeutin löytyminen oli yli puoli vuotta.

”Liian pitkä aika ahdistuneelle, apua tarvitsevalle ihmiselle”, Valvanne toteaa.

Hän perusti ”Terapian Tinderin eli Minduun. Palvelu voitti Jönköpingin kansainvälisen kauppakorkeakoulun ideakilpailun ja on menestynyt myös muissa ajatushautomoissa ja kasvuyrityskilpailuissa.

Tällä hetkellä Mindussa on 101 psykoterapeuttia. Palvelun psykoterapeutit ovat valvovan viranomaisen Valviran rekisteröimiä. Lisäksi palvelussa on mukana muutamia Valviran rekisteröimiä terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ovat psykoterapeuttikoulutuksessa, mistä on maininta sivustolla.

Palvelu kertoo myös terapeuttien hinnoista ja siitä, milloin heillä on mahdollisuus ottaa uusia asiakkaita. Minduu välittää palveluja sekä niille asiakkaille, joilla on oikeus Kelan korvauksiin että niille, jotka etsivät esimerkiksi pariterapiaa tai tiettyyn elämäntilanteeseen liittyvää lyhytaikaista apua. Minduu välittää myös etäterapiapalveluja eli videopuhelun kautta tapahtuvaa nettiterapiaa.

Mielenterveysseuran Karila-Hietala pitää hyvänä erityisesti sitä, että Minduu välittää terapeutteja, jotka ottavat uusia asiakkaita. Olemassa olevien sivustojen puute on hänen mukaansa se, että ne eivät kerro, onko terapeutilla myös aikoja uusille asiakkaille.

Karila-Hietala pitää tärkeänä sitä, että sivustolla on tieto terapeutin pätevyydestä ja siitä, onko terapeutti Valviran rekisteröimä.

”Terapeutti-nimikkeen alla toimii kirjava joukko eri tyyppisen koulutuksen saaneita ihmisiä, joiden toimintaa ei välttämättä valvo kukaan. Asiakkaan tulee olla vakuuttunut siitä, että hänen saamansa terapia on ammattitaitoista ja asianmukaista”, Karila-Hietala painottaa.

Hän kiittää myös Minduu-palvelun välittämää videopuheluterapiaa. ”Etäterapia on todettu toimivaksi ja siitä voi olla suuri apu niille, joiden läheisyydessä ei ole saatavilla terapeutin palveluja”, Karila-Hietala sanoo.

Entä miten kävi nykyisen Minduun toimitusjohtajan Henri Valvanteen?

Hyvin. ”Löysin oman palveluni kautta uuden psykoterapeutin, jonka kanssa vuorovaikutus toimii ja tuottaa tulosta”, hän kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!