Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parhaat keinot ehkäistä jalkojen rakkoja: talkki, teippi ja puuvillasukkien välttely

Puhkaistua rakkoa ei pidä puhdistella joka ilta, neuvoo asiantuntija. Uuden kengän mukautuminen jalkaan saattaa vaatia 200 tunnin käytön.

Hyvinvointi
 
Sami Kero / HS
Hikiseen jalkaan syntyy helposti rakkoja. Jalat kannattaa pitää kuivana levittämällä niille talkkia.
Hikiseen jalkaan syntyy helposti rakkoja. Jalat kannattaa pitää kuivana levittämällä niille talkkia. Kuva: Sami Kero / HS

Uudet kengät, hikoilevat varpaat ja pitkät kävelyt ovat varmoja tapoja saada jalkoihin kipeitä rakkoja. Jalkaterveyden asiantuntija, eläkkeellä oleva jalkaterapian opettaja Riitta Saarikoski vinkkaa parhaat keinot rakkojen ehkäisyyn.

Pidä jalat kuivana

Hiestä kosteaan jalkaan syntyy helposti rakkoja. Siksi jalat kannattaa pitää kuivana kesähelteessä tai pitkillä vaelluksilla levittämällä niille kosteutta imevää talkkia. Hommaan soveltuu esimerkiksi marketeissa myytävä vauvatalkki.

Talkin lisäksi rakkojen syntymistä voi estää valitsemalla kuivana pysyvän sukkamateriaalin. Puuvillasukka on huonoin vaihtoehto. Se imee kosteutta kaksi kertaa enemmän kuin keinokuitusukat, eikä kuljeta sitä eteenpäin, jolloin kosteus jää sukkiin. Saarikoski suositteleekin käyttämään keinokuitusukkia tai keinokuidun ja villan yhdistelmää.

”Niissä kosteus kulkee iholta sukan läpi, ja kun kenkämateriaali on myös hengittävä, pääsee kosteus ulos.”

Teippaa jalka tai kenkä

Jalkaan kohdistuvaa hankausta voi ehkäistä teippauksilla. Apteekeissa myydään eri materiaaleista valmistettuja ihoteippejä. Itselle sopiva löytyy vain testaamalla.

”Jos tiedossa on pitkiä kävelymatkoja, kannattaa teipit asettaa paikoilleen jo edellisenä iltana. Näin ne liimautuvat ihoon paremmin. Teippiä on hyvä hangata ihoon 30 sekunnin ajan, jotta se asettuu kunnolla, ja teippi pitää muistaa laittaa riittävän laajalle alueelle”, Saarikoski neuvoo.

Jalkojen teippaamisen lisäksi on mahdollista teipata myös kenkä. Ulkomaisissa nettikaupoissa on saatavilla ”rakkolaastareita”, jotka kiinnitetään jalan sijaan esimerkiksi kengän kantapään vastaiseen osaan.

”Idea on, että teippi liukastuttaa kengän sisäpintaa, jota vasten sukka liukuu. Kengän teippaamisen etu on, että teipin on tarkoitus pysyä paikallaan pidempään.”

Saarikosken mukaan kaikkein tärkeintä on valita pitkille kävelyille omaan jalkaan mukautuneet kengät. Se voi edellyttää jopa 200 tunnin käyttöä.

Älä sörki rakkoa

Jos rakko kuitenkin syntyy, on kaksi tapaa toimia: Suojata se rakkolaastarilla tai puhkaista ja peittää.

Rakko paranee nopeammin, jos sitä ei puhkaise.

”Joskus rakko on kuitenkin niin kivulias, että se on pakko puhkaista. Tällöin pitää muistaa desinfioida iho, kädet ja neula, jolla rakkoon tehdään pieni reikä.”

Puhkaisun jälkeen hyvin puhdistettu iho peitetään esimerkiksi ihoteipillä tai rakkolaastarilla ja annetaan rakon parantua sen alla rauhassa.

”Jos suojan repii joka ilta irti ja puhdistelee rakkoa, rakon katto lähtee joka kerta irti ja paraneminen hidastuu”, Saarikoski sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!