Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testaa, osaatko lomailla niin, että hyvinvointisi kohenee – tutkija kertoo, millainen loma rentouttaa

Kannattaako kesäloma pitää yhdessä pötkössä vai pätkissä? Millaista ohjelmaa kannattaa suunnitella? Tutkija kertoo, millainen loma edistää hyvinvointia. HS:n testillä näet, mihin asioihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota lomaa suunnitellessasi.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Onko kesälomamatka varattu vai ovatko lomasuunnitelmat täysin levällään? Ei syytä paniikkiin: lomasta voi saada kaiken irti, vaikka tarkkoja suunnitelmia ei olisikaan.

Entä olisiko tehokkaampaa pitää koko loma yhdessä jaksossa vai pilkkoa se pienempiin pätkiin?

Tampereen yliopiston tutkija, saksalainen Jessica de Bloom suosittelee, että osa lomasta säästettäisiin syksyyn tai talveen.

Hän herätti kansainvälistäkin huomiota väitöskirjallaan, jonka mukaan pitkät lomat eivät palauta työstä yhtään lyhyttä lomaa paremmin. Loman terveyttä ja hyvinvointia elvyttävät vaikutukset haihtuvat tutkimuksen mukaan keskimäärin viikossa töihin paluun jälkeen.

”Suomalaisten on tosi vaikeaa uskoa tätä. Tosin asuttuani Suomessa olen alkanut ymmärtää paremmin, miten tärkeä valoisa ja lämmin kesä sekä pitkä kesäloma on suomalaisille”, hän nauraa.

Hän muistuttaa, että monissa muissa maissa kesäloma kestää vain kymmenen päivää.

Loman pitäminen pätkissä on hänen mielestään hyvä idea. ”Se vähentää lomaan kohdistuvia ylisuuria odotuksia. Ja jos loman ajaksi sattuukin sadejakso, on lohdullista ajatella, että syksyllä on uusi loma”, hän sanoo.

Miten tarkkaan lomaohjelma sitten pitäisi suunnitella etukäteen – se on de Bloomin mukaan täysin yksilöllistä. ”Joku iloitsee valmiista ohjelmasta, joku toinen vapauden tunteesta. Esimerkiksi oma elämäni on niin tiukasti aikataulutettua, että nautin lomallani ennen muuta aikataulujen puuttumisesta”, hän sanoo.

De Bloom totesi tutkimuksessaan, että ihmisen elpymiseen ja hyvinvoinnin lisääntymiseen lomalla vaikuttaa moni asia. Lepäämisen ja töistä irtautumisen lisäksi voimia saa myös autonomisuuden kokemuksesta eli siitä, että tekee asioita omasta halustaan eikä jonkun muun sanelemana. Lomalla on myös hyvä saada osaamisen kokemuksia, jotka eivät liity työhön, kuten vieraan kielen, lavatanssien tai vaikka uusien pelien oppiminen. Yhdessäolo ystävien ja sukulaisten kanssa parantaa elämänlaatua de Bloomin mukaan enemmän kuin yksinolo.

Hyvinvointia lisää myös merkityksellisyys, jota voi kokea vapaaehtoistyössä, mietiskellessä tai uskonnon harjoittamisessa.

”Mitä enemmän näistä tekijöistä saa mahdutettua lomaan, sitä antoisampi siitä tulee”, De Bloom sanoo.

Loman onnistumiseen vaikuttaa myös se, miten lomaan valmistaudutaan. Tahtia tulisi de Bloomin mukaan yrittää hiljentää jo hyvissä ajoin ennen loman alkamista.

Hän havaitsi tutkimuksessaan, että töillä on taipumus kasaantua loman kynnykselle, mikä kasvattaa stressiä.

”Jos töitä painetaan viimeiseen iltaan asti, stressi saattaa purkautua siten, että ihminen sairastuu loman alussa”, de Bloom sanoo. Naiset kokevat lomastressiä useammin kuin miehet. De Bloom arvelee sen johtuvat siitä, että naiset vastaavat usein myös kodin loma-asioiden järjestelyistä, kuten pakkaamisesta tai lemmikistä huolehtimisesta.

Stressihormonin määrä laskee tehokkaasti liikunnan avulla. De Bloom suositteleekin loman alkupäiviksi reipasta kävelyä, juoksua tai vaikka uimista.

Oikaisu: Korjaus 20.6. klo 11.45. Jessica de Bloom on saksalainen eikä hollantilainen. Hänen väitöskirjansa julkaistiin neljä vuotta sitten. Jutusta saattoi aiemmin saada kuvan, että se olisi julkaistu vuosi sitten.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!