Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Naimisiin meno suojaa alkoholismilta – ellei nai alkoholistia

Naimisiin kannattaa mennä, jos ei muuten niin terveyssyistä. Avioliitto suojaa tuoreiden tutkimusten mukaan sekä alkoholismilta että diabetekseltä.

Hyvinvointi
 
Marja Airio / Lehtikuva
Ruotsalaistutkimuksen mukaan avioliiton terveyttä suojaava vaikutus on suuri.
Ruotsalaistutkimuksen mukaan avioliiton terveyttä suojaava vaikutus on suuri. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Naimisiin meno näyttää suojaavan alkoholismilta, kertoo tuore ruotsalaistutkimus.

Tutkijat yhdistivät tiedot yli kolmen miljoonan ruotsalaisen alkoholismidiagnoosista, rikosrekistereistä ja lääkkeiden käytöstä sekä heidän siviilisäädystään. Tulosten mukaan naimisissa olevilla on sinkkuja huomattavasti pienempi riski alkoholisoitua.

Erityisen selvästi avioliitto suojaa tutkimuksen mukaan niitä, joiden lapsuudenperheessä on ollut alkoholismia.

Avioliiton suojaava vaikutus oli tutkijoiden mukaan suuri, mutta sillä on yksi ehto: alkoholistia ei kannata naida. Alkoholiongelmaisen kanssa naimisiin menneillä tilanne oli päinvastainen kuin muilla, sillä heillä avioliitto lisäsi alkoholin käyttöä ja todennäköisyyttä alkoholiongelman kehittymiseen.

Puolison runsas alkoholinkäyttö näyttää siis lisäävän myös kumppanin alkoholinkäyttöä. Vastaavasti raitis tai vain vähän alkoholia käyttävä mies tai vaimo pitää puolisonkin kohtuukäyttäjänä.

Ruotsalaistutkijoiden tulokset ovat samansuuntaisia kuin aiemmissa avioliittoa ja terveyttä koskeneissa tutkimuksissa. Niiden mukaan avioliitto suojaa monilta sairauksilta ja ongelmilta.

Viimeisin tutkimustulos liittyy diabeteksen puhkeamiseen. Sen mukaan avioliiton ei tarvitse edes olla onnellinen, jotta se parantaisi terveyttä.

Tutkimustulokset olivat kuitenkin ristiriitaisia naisten ja miesten osalta. Naisilla riski sairastua diabetekseen näyttäisi olevan pienempi, jos avioliitto on onnellinen. Miehillä taas onneton avioliitto pienensi riskiä sairastua. Jos miehellä kuitenkin oli diabetes, sairaus pysyi paremmassa hoitotasapainossa, jos avioliitto oli onneton.

Alkoholismitutkimus julkaistiin The American Journal of Psychiatry -lehdessä ja diabetestutkimus The Journal of Gerontology -lehdessä. Alkoholismitutkimuksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä uutispalvelu Duodecim.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!