Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perheväkivallan uhreista lähes 70 prosenttia on naisia – törkeistä pahoinpitelyistä yli puolet kohdistuu miehiin

Hyvinvointi
 
Ville Männikkö
Joka neljäs perheväkivallan uhri on lapsi. Kuva on otettu turvakodissa Helsingissä.
Joka neljäs perheväkivallan uhri on lapsi. Kuva on otettu turvakodissa Helsingissä. Kuva: Ville Männikkö

Parisuhteissa ja muissa lähisuhteissa tehdyt väkivaltarikokset lisääntyivät Suomessa viime vuonna, ilmenee Tilastokeskuksen keräämästä aineistoista.

Rikoksen uhriksi joutui 8 800 ihmistä, mikä on 6,7 prosenttia enemmän kuin edellisvuotena. Uhreista lähes 70 prosenttia oli naisia. Kuitenkin törkeistä pahoinpitelyistä ja henkirikoksen yrityksistä yli puolet kohdistui miehiin. Näitä tapauksia oli viime vuonna yhteensä 292. Miehiin niistä kohdistui 157.

Tilastokeskuksen yliaktuuri Kimmo Haapakankaan mukaan vertailukelpoisia tilastoja lähisuhteissa tapahtuneista väkivaltarikoksista on olemassa vuodesta 2009 alkaen. Väkivaltatapausten määrissä on vuosittain jonkun verran vaihtelua. Vuonna 2010 poliisin tietoon tuli paljon vähemmän rikoksia kuin parina seuraavana vuonna. Vuonna 2014 luvut laskivat, mutta vuonna 2015 väkivaltarikosten määrä kääntyi taas nousuun.

”Rikosmäärien vaihteluun vaikuttavat lainmuutokset. Vuonna 2011 lähisuhteessa tapahtuneet lievät pahoinpitelyt tulivat virallisen syytteen alaisiksi, joka lisäsi tietoon tulleiden pahoinpitelyiden määrää. Samoin 2015 voimaan tullut lastensuojelulain muutos ilmeisesti lisäsi ilmoituksia lapsiin kohdistuneista rikoksista. Väkivalta itsessään ei ehkä ole lisääntynyt mutta siitä ilmoittaminen on lisääntynyt”, Haapakangas sanoo.

Viime vuonna perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan syyllisiksi epäillyistä 77,8 prosenttia oli miehiä. Joka neljäs uhri oli alaikäinen.

Perheessä ja lähisuhteissa koetusta väkivallasta 40,7 prosenttia kohdistui avio- tai avopuolisoon. Viidennes tapahtui entisten avio- tai avopuolisoiden välillä. Yhteensä näitä tapauksia tuli ilmi 5 300.

Alkoholi tai päihteet olivat osallisina hieman yli puolessa tapauksissa.

Naisten osuus alaikäisiin lapsiin kohdistuvasta väkivallasta oli noin kolmannes. Naisten osuus oli sitä suurempi mitä nuorempi lapsi oli uhrina.

Perhe- ja lähisuhdeväkivaltarikoksista hieman yli puolet oli pahoinpitelyitä ja neljännes oli lieviä pahoinpitelyitä. Lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä oli kaksi prosenttia kaikista tapauksista.

”Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rikosluvut ovat pysyneet 2010-luvulla noin kahdessa prosentissa. Vuonna 2010 luku oli 2,9 prosenttia”, Haapakangas kertoo.

Tilastokeskuksen tiedot perustuvat poliisin rikosilmoitusjärjestelmään (PATJA) ja muihin rekisteritietoihin.

Väkivaltarikoksia ovat tapon, murhan tai surman yritys, törkeä pahoinpitely, lievä pahoinpitely, lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaus tai muu seksuaalinen rikos kuten seksuaalinen ahdistelu, vapauden riisto, laiton uhkaus, pakottaminen ja vainoaminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!