Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juoksija, ota oppia crossfit-treeneistä

Tehotreeni crossfit voi tuntua vastakohdalta pitkille juoksulenkeille. Todellisuudessa sen periaatteista voi olla paljon hyötyä lenkkipolulla.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Juoksijan kannattaa välillä treenata heikkoja kohtiaan, kuten keskivartaloa, selkää ja hartianseutua.
Juoksijan kannattaa välillä treenata heikkoja kohtiaan, kuten keskivartaloa, selkää ja hartianseutua. Kuva: Colourbox

Crossfit on valmentajan johdolla vedetty intensiivinen treenimuoto. Siinä pyritään nimensä mukaisesti kehittämään eri ominaisuuksia: voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Liikesarjat pyritään tekemään mahdollisimman tehokkaasti. Mitä juoksija voi oppia crossfitistä?

Välillä pitää treenata kovaa

Crossfitissä 5–15 minuutin intensiiviset jaksot ovat keskeinen osa treeniä. Elimistö altistuu jatkuvasti uusille ärsykkeille. Myös juoksijan kannattaa rikkoa treeniään välillä kovemmilla jaksoilla. Tee vaikka kerran viikossa lenkki, jonka keskellä nostat vauhtia muutamaksi minuutiksi joitakin kertoja. Jo kuukaudessa huomaat kehityksen varmasti.

Yksipuolisuus on turmioksi

Juoksu on isoilla määrillä yksipuolinen laji, ja se rasittaa kroppaa epätasaisesti. Siksi juoksijan lihastasapaino voi olla huono. Crossfit korostaa eri lihasryhmien treeniä eri päivinä. Myös juoksijan kannattaa treenata heikompia lihasryhmiä ainakin kaksi kertaa viikossa. Juoksijalla heikkoja kohtia ovat usein keskivartalo, selkä ja hartianseutu.

Liikkuvuus ja tasapaino ovat tärkeitä

Ilman tukiharjoittelua juoksu kangistaa helposti. Crossfit-treenissä liikkuvuus ja tasapaino ovat keskiössä. Juoksijan kannattaa kehittää tasapainoa esimerkiksi tekemällä lihaskuntoa jumppapallon tai tasapainolaudan kanssa.

Älä pelkää kovia painoja

Reippaasta painoharjoittelusta voi olla juoksijallekin selkeää hyötyä. Tavallisella kuntoilijalla kestää nimittäin aika kauan, ennen kuin lihasten kasvu alkaa uhata juoksutehoa. Sen sijaan lisävoimasta on selvää iloa esimerkiksi mäkijuoksussa.

Totuttele ensin pieniin painoihin ja lisää painoja vähitellen. Opettele myös oikea tekniikka esimerkiksi saliohjaajan kanssa.

Joskus tiivis treeni on parempi kuin pitkä

Juoksija pitää usein kehityksen mittarinaan juostujen kilometrien määrää. Vaikka kestävyysmielessä määrä on tärkeä, kilometrien keräily ei takaa laatutreeniä. Mietitty, intensiivinen treeni voi kehittää paljon enemmän kuin jälleen yksi peruslenkki samaa reittiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!