Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi geenitesti mahdollistaa perinnöllisen syöpäriskin selvittämisen yhä useammalle

Entistä halvempi testi mahdollistaa sen, että aiempaa suurempi joukko mahdollisista geenivirheen kantajista voi päästä testiin. Aikaisemmin tuhansia euroja maksaneisiin geenitesteihin ovat päässeet vain sellaiset henkilöt, jotka ovat täyttäneet tietyt kansainväliset kriteerit.

Hyvinvointi
 
Rintasyöpäriskiä lisäävä geenivirhe on todettu Suomessa vajaalla tuhannella henkilöllä.
Rintasyöpäriskiä lisäävä geenivirhe on todettu Suomessa vajaalla tuhannella henkilöllä.

Perinnöllisen syöpäalttiuden selvittäminen helpottuu merkittävästi, kun Suomen markkinoille tuodaan uusi, syljestä tehtävä geeniriskitesti.

”Entistä halvempi testi mahdollistaa sen, että aiempaa suurempi joukko mahdollisista geenivirheen kantajista voi päästä testiin ja jos geenivirhe löytyy, heille voidaan räätälöidä seurantaohjelma”, kertoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund.

Aikaisemmin tuhansia euroja maksaneisiin geenitesteihin ovat päässeet vain sellaiset henkilöt, jotka ovat perhehistoriansa perusteella täyttäneet tietyt kansainväliset kriteerit. ”Pulmana on, että kaikki geenivirheen kantajat eivät täytä kriteereitä, muun muassa siksi että suku on pieni tai sukuhistoria puutteellinen”, Wiklund sanoo.

Testaus on riskisuvuissa pyritty tekemään niille, jotka jo ovat sairastuneet syöpään. ”Jos potilas paljastuu geenivirheen kantajaksi, vasta sitten on lähdetty testaamaan myös halukkaita lähisukulaisia”, Wiklund kertoo.

Suomessa testin tuo markkinoille ensimmäisenä Docrates Syöpäsairaala yhdessä terveysteknologiayhtiö GenoMill Healthin kanssa. Testien laboratorioanalyysi tehdään Kaliforniassa.

Rintasyöpäriskiä lisäävä geenivirhe on noussut julkisuuteen, kun muun muassa yhdysvaltalainen elokuvanäyttelijä Angelina Jolie on kertonut poistattaneensa rintansa etukäteen saatuaan tietää, että hänellä on geenivirheen takia 87 prosentin todennäköisyys sairastua rintasyöpään.

Suomessa kyseinen geenivirhe on todettu vajaalla tuhannella henkilöllä. Rintojen poisto kohonneen syöpäriskin vuoksi on Suomessa harvinaista.

Uusi Color-geenitesti tutkii Wiklundin mukaan 30 geeniä. Jos syöpään altistava geenivirhe löytyy, lääkäri ja potilas sopivat yhdessä seurantaohjelmasta ja siitä, miten asiasta halutaan kertoa lähisukulaisille. Esimerkiksi rintasyöpään altistavan geenin kantaja tutkitaan useammin kuin muut naiset ja rintojen seuranta aloitetaan aikaisemmin kuin muilla.

”Mammografian sijasta nuorille naisille suositellaan usein magneettitutkimusta, joka on herkempi eikä aiheuta säteilyrasitusta”, Wiklund sanoo.

Jos geenivirheeseen sisältyvä syöpäriski on merkittävä, saatetaan päätyä leikkaukseen, jossa terveet rinnat poistetaan. Samassa leikkauksessa naiselle voidaan Wiklundin mukaan myös tehdä uudet rinnat.

Joskus rintasyövän kohonneeseen riskiin liittyy myös munasarjasyövän kohonnut riski.

Wikludin mukaan nainen voi hakeutua testiin myös itse ja omalla kustannuksellaan. Testaus ja testituloksen läpikäyminen perinnöllisyyslääkärin kanssa maksaa Docrateessa 699 euroa.

”Toinen mahdollisuus on punnita lääkärin kanssa etukäteen, miten suuri alttius syöpään suvussa on, miten paljon se askarruttaa ja aiheuttaa huolta ja kannattaako testaukseen ryhtyä”, Wiklund sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!