Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaistutkijat etsivät keinoja painon jojoilun ehkäisyyn – suomalaisprofessori neuvoo, miten kalorit vähenevät ilman dieettiä

Saksalaiset tutkijat esittävät, että dieettijojoilua voitaisiin ehkäistä manipuloimalla suoliston bakteerikantaa. Suomalaisprofessori puolestaan neuvoo kolme tapaa vähentää kaloreiden saantia ilman, että noudattaa mitään erityistä ruokavaliota.

Hyvinvointi
 

Saksalaiset tutkijat etsivät uusia keinoja, joilla dieetin jälkeistä painonnousua eli niin sanottua jojo-ilmiötä voitaisiin ehkäistä. Kielin Schleswig Holsteinin sairaalan tutkijat esittävät, että jojoilua voitaisiin ehkäistä manipuloimalla suoliston bakteerikantaa. Asiasta kertoo Medical News Today.

Kielissä tehdyn tutkimuksen mukaan laihduttajien suolistomikrobit eivät ehtineet nopean dieetin aikana sopeutua uuteen tilanteeseen, minkä vuoksi laihduttajien paino palasi entiselleen.

Saksalaistutkimuksen kohteena oli 18 lihavaa ihmistä, jotka noudattivat kolmen kuukauden ajan 800 päivittäisen kilokalorin dieettiä. Sen jälkeen laihduttajat olivat kolme kuukautta painon pysymiseen tähtäävällä ruokavaliolla. Kokeen aikana laihduttajia punnittiin säännöllisesti ja heidän suolistomikrobiensa koostumusta ja insuliinitasoa seurattiin.

Tutkijat vertasivat 13:a kokeeseen osallistunutta 13 hoikan ihmisen verrokkiryhmään. Tutkijat havaitsivat, että laihduttajien suolistomikrobit muuttuivat dieetin aikana, mutta palautuivat ennalleen seuraavan kolmen kuukauden aikana, vaikka ryhmä oli laihtunut yhteensä melkein 20 kiloa.

Sisätautien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki ei ole vakuuttunut siitä, että suoliston bakteerikantaa muuttamalla voitaisiin vaikuttaa laihdutustulosten pysyvyyteen.

Vaikka suolistobakteereilla on vaikutusta aineenvaihduntaan ja kylläisyyden tunteeseen, ne eivät ole Mustosen mukaan pääsyyllisiä painon sahaamiseen. Jojoilua tapahtuu käytännössä kaikkien dieettien jälkeen.

”Se johtuu siitä, että dieetillä laihduttaminen perustuu itsekuriin ja tahdonvoimaan. Ne väsyvät kuin lihas ja vanhat tottumukset palaavat”, Mustajoki selittää.

Mutta voiko painoa ylipäätään pudottaa ilman dieettiä?

”Totta kai voi. Voit syödä itsesi melko kylläiseksi ilman, että noudatat mitään erikoista ruokavaliota”, professori Mustajoki sanoo. Hän neuvoo kolme tapaa vähentää kaloreiden saantia ilman, että noudattaa mitään erityistä ruokavaliota:

1. Jätä sokeripitoiset juomat pois

Neste hulahtaa vatsasta tuomatta kylläisyyden tunnetta. Siksi kaikki nesteiden sisältämät kalorit tulevat ikään kuin ylimääräisinä, kaupan päälle. Voit syödä ruokaa yhtä paljon kuin ennen, mutta karsia lisäkalorit juomalla vettä tai kalorittomia virvoitusjuomia.

2. Pienennä annoskokoa

Ruoka-annosten koot ovat kasvaneet lähes huomaamatta. Suuret annoskoot tuntuvat olevan muotia niin valmisruuissa kuin ruokapakkauksissakin. Ihmiset syövät huomaamattaan enemmän kaloreita kuin ennen. Palaa vanhaan annoskokoon, niin kalorit vähenevät.

3. Vältä tiheitä kaloreita

Ihminen tuntee olonsa kylläiseksi kun hänen mahalaukkunsa on täynnä. Mahalaukku ei ymmärrä kaloreista yhtään mitään. Esimerkiksi 400 grammaa ruokaa täyttää mahalaukun riippumatta siitä, onko ruuassa 400 vai 800 kilokaloria.

Paljon kilokaloreita sisältävää ruokaa kutsutaan energiatiheäksi. Sellaisia ovat esimerkiksi makeiset, keksit, perunalastut, pizzat ja hampurilaiset.

Sen sijaan esimerkiksi perinteiset valmisruuat ovat energiatiheydeltään melko sopivia. Kun vaihtaa energiatiheät ruuat terveellisempiin, ei siinä tarvita itsehillintää eikä tahdonvoimaa eikä mitään. Kalorit vain vähenevät.

Tällä keinolla voi laihtua neljänneskilon tai puolikin kiloa viikossa ja kun sama jatkuu pitkään, voi laihtua merkittävästikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!