Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruokavalio on suurin terveysuhka: Suomalaiset voivat huonosti, koska eivät syö ravitsemussuositusten mukaan

Suomalaiset kuvittelevat syövänsä terveellisesti, mutta suurimman osan ruokavalio on pahasti pielessä, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Epäterveellinen ravinto on brittiläisen lääketieteen lehden Lancetin Global Burden of Disease -tietokannan mukaan Suomessa kaikkein suurin terveyttä uhkaava tekijä.
Epäterveellinen ravinto on brittiläisen lääketieteen lehden Lancetin Global Burden of Disease -tietokannan mukaan Suomessa kaikkein suurin terveyttä uhkaava tekijä. Kuva: Colourbox

Suomalaiset kuvittelevat syövänsä terveellisesti, mutta tosiasiassa suurimman osan ruokavalio on pahasti pielessä, sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Suurin osa suomalaisista ei hänen mukaansa kykene noudattamaan annettuja suosituksia – ei lähellekään. ”Valtaosa ei välitä terveydestään tarpeeksi, vaan tyydyttää impulssin ohjaamana luontaista suolaisen ja makean kaipuutaan”, Laatikainen sanoo.

Hän viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan vain joka viides suomalainen syö edes melko terveellisesti. ”Asteikolla nollasta sataan keskivertosuomalaisen ruokavalio on tasolla 50. Kansainvälisessä vertailussa se on harmaata keskitasoa”, Laatikainen sanoo.

Väärät ruokailutottumukset ovat Laatikaisen mukaan suomalaisille suurempi vaara kuin esimerkiksi alkoholi, tupakka, huumeet tai ympäristön saasteet.

Epäterveellinen ravinto on brittiläisen lääketieteen lehden Lancetin Global Burden of Disease -tietokannan mukaan Suomessa kaikkein suurin terveyttä uhkaava tekijä. Lancetin DALY-mittari laskee niiden vuosien määrän, jotka ihmiset elävät sairaina tai menettävät kokonaan ennenaikaisen kuoleman takia.

Mikä sitten meidän ruokavaliossamme on pielessä?

Ensinnäkään suomalaiset eivät Laatikaisen mukaan syö läheskään niin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä kuin suositellaan. ”Alle kymmenen prosenttia suomalaisista kertoo syövänsä vähintään viisi annosta kasviksia ja hedelmiä päivässä, mikä on ravitsemussuositusten mukainen minimimäärä”, hän toteaa.

Kalaa pitäisi suositusten mukaan syödä vähintään kahdesti viikossa. Siihen yltää Laatikaisen mukaan vain runsas 30 prosenttia suomalaisista. Pähkinöitä ja siemeniä suositellaan 30 grammaa päivässä. Suomalainen syö keskimäärin kolme grammaa.

Sen sijaan suomalaiset syövät liikaa rasvaa, suolaa ja sokeria. Aikuisista 40 prosenttia syö liikaa sokeria.

Veren kolesterolitasoa nostavaa tyydyttynyttä rasvaa ja verenpainetta lisäävää suolaa syö liikaa yli 80 prosenttia suomalaisista, Laatikainen kertoo.

Noin puolet kansasta syö liikaa punaista ja prosessoitua lihaa. ”Erityisen paljon lihaa syövät miehet, joiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on muutenkin suurempi kuin naisilla”, Laatikainen toteaa.

Myös kuitua suomalaiset syövät liian vähän. ”Yksi syy on se, että ihmiset valitsevat liian usein valkoisen kuin täysjyväviljan, vaikka täysjyvä olisi paljon terveellisempää”, Laatikainen sanoo.

Proteiinipitoisia palkokasveja käytetään myös olemattoman vähän – poikkeuksen tekevät kasvissyöjät.

”Korjaamalla yksistään edellä luetellut asiat, sydän ja verisuonitautien sekä syöpien taakkaa voitaisiin keventää huikeasti”, Laatikainen sanoo.

Mikä sitten on selitys suomalaisten vääriin tottumuksiin?

Laatikaisen mukaan suuri osa suomalaisista ei välitä terveydestään tarpeeksi, ei suunnittele syömisiään riittävästi, vaan sortuu tyydyttämään impulssin ohjaamana luontaista suolaisen ja makean kaipuutaan.

”Syöminenhän on paljon muutakin kuin ravinnon saamista. Se on tapa käsitellä tunteita, juhlia, lohduttautua tai olla yhdessä muiden kanssa”, Laatikainen kertoo.

Kun elämä pirstaloituu erilaisiksi suorituksiksi, ruokailustakin tulee pikatankkaus muiden suoritusten joukossa. ”Perheen yhteiset ateriat vähenevät ja ihmiset syövät enemmän ulkona. Se on tutkimusten mukaan epäterveellisempää kuin syödä kotona”, Laatikainen sanoo.

Lähteet: Nordic evaluation of diet 2011 PMN; Institute for Health Metrics and Evaluation, Global Burden of Disease; THL Oikaisu 8.6. klo 17.20. Korjattu jutun sisältämä linkki, aiempi vei väärään artikkeliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!