Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muodikkaat, kevyet juoksukengät eivät sovi kaikille

Juoksukengissä on suuria eroja. Osaatko valita itsellesi sopivat?

Hyvinvointi
 
Janiko Kemppi
Adriana Dobrin / HS
Juoksukenkiä valitessa kannatta turvautua asiantuntijoiden apuun.
Juoksukenkiä valitessa kannatta turvautua asiantuntijoiden apuun. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Kevyet juoksulenkkarit ovat nyt muotia, mutta ne eivät sovi kaikille. Moni juoksija kipeyttää jalkansa väärällä kenkävalinnalla.

Alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutti Hannu Puolakanahon mukaan jalan rakenne ja juoksijan koko vaikuttavat paljon juoksukenkien valintaan.

”Jos juoksijalla on esimerkiksi vahva ylipronaatio, kevyet juoksukengät eivät anna riittävää tukea jalalle. Kengät tulisikin valita aina tapauskohtaisesti”, Puolakanaho kertoo.

Pronaatio on kehon normaali liike, ikään kuin jalan oma iskunvaimennusmekanismi. Ylipronaatiossa jalka antaa liikaa periksi sisäänpäin. Askel lähtee tällöin jalkojen sisäsyrjältä ja aiheuttaa jaloille kuormitusta.

Puolakanahon mukaan kevyet juoksukengät eivät sovi läheskään kaikille, mutta niille, joiden jalan rakenne on terve, ne käyvät hyvin.

Myös juoksualusta vaikuttaa oikeanlaisen juoksukengän valintaan. Kevyet kengät sopivat hyvin joustavalle alustalle kuten pururadalle tai hiekalle.

Parhaiten sopivat juoksukengät löytää Puolakanahon mukaan kokeilemalla. Myös asiantuntijan apuun kannattaa luottaa.

”Jos on epävarmuutta siitä, millaiset lenkkarit sopivat itselle, jalat voi käydä tutkituttamassa asiantuntijalla. Jos rasitusvammoja tulee toistuvasti, jalat kannattaa ehdottomasti tutkituttaa. Myös juoksuharrastusta aloittaessa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen”, Puolakanaho painottaa.

Lihaskunto liittyy oleellisena osana juoksukenkien valintaan. Jos alaraajojen ja keskivartalon lihastasapaino on hyvässä kunnossa, kevyemmätkin lenkkitossut ovat Puolakanahon mukaan hyvä valinta.

”Kevyet juoksukengät vaativat hyvän lihaksiston, sillä vaimennus tulee pohkeen alueen ja jalkaterän lihaksista. Kengissä ei itsessään ole paljon vaimennusta, joten jalan oma rakenne merkitsee paljon.”

Lenkkareita ei kannata Puolakanahon mukaan tilata netistä, ellei kyseessä ole tutut kengät.

”Kenkiä kannattaa aina käydä kokeilemassa. Tietämättään niiden tilaaminen netistä on arpapeliä.”

Kevyet juoksulenkkarit toimivat Puolakanahon mukaan myös vapaa-ajan kenkinä, jos ne eivät aiheuta oireita kuten kipua jalkoihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!