Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väitöstutkimus: Pitkä imetys ehkäisee lapsen lihomista

Imetyksen kesto ja antibiottien käyttö vauvaiässä näkyvät lapsen bakteeristossa vielä päiväkoti-ikäisenä, kertoo tutkija Katri Korpela.

Hyvinvointi
 

”Mitä pidempään lasta imetetään, sen parempi”, kertoo tutkija Katri Korpela, jonka väitöstutkimus tarkistetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa ensi perjantaina.

Rintamaito näyttäisi ehkäisevän muun muassa lasten lihomista. ”Yksikään tutkimuksessa mukana olleista lapsista, joita oli imetetty vähintään vuoden verran, ei ollut ylipainoinen”, Korpela toteaa.

Imetyksen hyötyjä on Korpelan mukaan raportoitu ennenkin. Uusi tulos on se, että imetyksen hyödyt lapsen painoindeksiin näkyvät vain jos lapsen bakteeristoa ei häiritty antibiooteilla imeytyksen aikana.

”Tämä viittaa voimakkaasti siihen, että imetyksen tuoma suoja ylipainoa vastaan saadaan nimenomaan bakteeriston kautta. Imetyksen kesto ja antibiottien käyttö vauvaiässä myös näkyivät bakteeristossa vielä päiväkoti-ikäisillä lapsilla”, Korpela sanoo.

Korpela selvitti väitöksessään lapsen suolistossa elävän bakteeriston yhteyksiä lapsen painoindeksin kehittymiseen. Tutkimuksen kohteena oli yhteensä noin 400 suomalaista ja hollantilaista lasta vauvoista päiväkoti-ikäisiin.

Korpela tarkasteli muun muassa lasten pituuden ja painon kehitystä, heidän käyttämiään antibiootteja sekä suolistobakteeriston koostumusta.

Korpela havaitsi, että rintamaito suojelee lasta infektiotaudeilta ja ehkäisee siten antibioottien kielteisiä vaikutuksia suoliston bakteerikantaan.

”Antibiootit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan pitempään kuin on uskottu. Bakteeristolla on puolestaan yhteys muun muassa lapsen allergisiin sairauksiin sekä ylipainoon”, Korpela sanoo.

Korpela havaitsi myös, että äidin kokema stressi raskausaikana näytti häiritsevän vauvan bakteeriston normaalia kehitystä ensimmäisten elinkuukausien aikana. Suolistobakteerit voivat Korpelan mukaan myös sitä paremmin, mitä vähemmän antibioottikuureja lapsi syö.

Tutkimus ei kuitenkaan anna vielä vastausta siihen, miten antibioottien kielteisiä vaikutuksia suolistobakteeristoon voitaisiin korjata.

”Jonkin verran näyttöä on siitä, että tietyt maitohappobakteerit auttavat suolistobakteereita toipumaan antibioottien häiritsevistä vaikutuksista. Pitkäaikainen päivittäinen maitohappobakteerilisä myös vähentää lasten antibioottien käyttöä. Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan siitä, mitkä maitohappobakteerit toimivat parhaiten”, Korpela sanoo.

Korpela ja Helsingin yliopiston tutkimusryhmä aikovat nyt selvittää, miten suolistobakteeristo liittyy perheen elintapa- ja ympäristötekijöihin sekä vauvan hyvinvointiin ja terveyteen.

Tutkijat etsivät tähän HELMI-tutkimukseen parhaillaan pääkaupunkiseudulla ja lähikunnissa asuvia perheitä, joihin on syntymässä vauva. Tutkimusperheet kirjaavat sähköiseen kyselyyn tietoja muun muassa vauvan ravinnosta ja sairastelusta. Tietoja voi verrata viitearvoihin ja ne jäävät myös perheelle itselleen muistoksi vauvan alkutaipaleesta. Tutkimukseen voi ilmoittautua mukaan täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!