Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Vähän liikkuvat lapset kärsivät kivuista vanhempanakin

Mitä huonompi on lapsen kunto ja mitä enemmän hän istuu paikoillaan, sitä enemmän hän kärsii myös kipuja, toteaa Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Hyvinvointi
 

Mitä huonompi on lapsen kunto ja mitä enemmän hän istuu paikoillaan, sitä enemmän hän kärsii myös kipuja, toteaa Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Kotonakin pitäisi muistaa pitää ”välitunteja” ruudun äärellä istumisesta, sillä narun hyppely, pallon potkiminen tai jokin muu taukojumppa voi ehkäistä tehokkaasti särkyjä, kertoo Itä-Suomen yliopiston tutkija Anu Vierola.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 439 kuopiolaisen ekaluokkalaisen kunnon, liikkumisen, fyysisesti passiivisten harrastusten ja kehon rasvapitoisuuden yhteyttä erilaisiin kiputiloihin. Tulokset julkaistiin äskettäin Journal of Pain -lehdessä.

”Huolestuttavaa on, että jo 6–8 vuoden iässä voi nähdä, mitä runsas istuminen ja muunkinlainen liikkumattomuus saavat aikaan. Eniten tutkimuksessa korostui ruudun ääressä vietetty aika, mutta sama koskee myös esimerkiksi lukemista, kirjoittamista, piirtämistä tai vaikka käsitöiden tekemistä”, Vierola sanoo.

Yleisin yksittäinen kivun laji on päänsärky, mutta liikkumattomuudella havaittiin yhteys myös raajojen, selän ja vatsan kipuun.

Tutkimus osoitti myös, että jos ihminen kärsii kivuista lapsena ja nuorena, ne jatkuvat usein aikuisenakin. Kivun kroonistumista voidaan kuitenkin ehkäistä, jos kivun aiheuttajat tunnistetaan.

Paras tapa ehkäistä kipuja on Vierolan mukaan istumisen katkaiseva taukojumppa.

”Koulussakin työnteko katkaistaan 45 minuutin tai korkeintaan puolentoista tunnin työrupeaman jälkeen. Tämä olisi hyvä ohjenuore myös kotona”, Vierola sanoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!