Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Aliravitsemus yleistyy ja sille löytyi uusi, yllättävä syy – lihavuus

44 prosenttia maailman maista kärsii vakavista ravitsemusongelmista, jotka liittyvät sekä alipainoon että ylipainoon.

Hyvinvointi
 

Nälästä johtuva aliravitsemus on edelleen kasvava ongelma maailmassa. Nälän rinnalle on kuitenkin nousemassa uusi ja yllättävä aliravitsemuksen syy: alati yleistyvä lihavuus. Asiasta kertoo riippumattoman, kansainvälisen asiantuntijajärjestön julkaisema Globaali ravitsemusraportti 2016.

”Raportti määrittelee uudelleen sen, mitä tarkoitamme aliravitsemuksella”, toteaa tutkija Corinna Hawkes. Hänen mielestään aliravitsemus voidaan ymmärtää kirjaimellisesti tiettyjen ravintoaineiden puutteena. ”Se koskee jokaista, joka ei saa riittävän monipuolista ravintoa”, hän toteaa BBC:lle.

Lihavuuden taustalla on usein epäterveellinen ravinto, joka aiheuttaa muun muassa diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja.

”Aliravitsemus on jo uusi normaali. Tätä trendiä emme missään tapauksessa saa hyväksyä”, sanoo raporttia julkaisevan järjestön puheenjohtaja Lawrence Haddad.

Raportti kattaa 129 maata. Sen mukaan 44 prosenttia maailman maista kärsii vakavista ravitsemusongelmista, jotka liittyvät sekä alipainoon että ylipainoon. Se tarkoittaa, että joka kolmas ihminen kärsii jonkinlaisista puutteista ravitsemuksessaan.

Nälkää näkeville lapsille ravinnon puute aiheuttaa kasvuhäiriöitä ja altistumista muun muassa tulehdussairauksille.

Monet maat ovat kuitenkin onnistuneet vähentämään nälkäongelmaa, raportti toteaa.

Sen sijaan vain hyvin harvat maat ovat kyenneet hillitsemään lihavuuden yleistymistä. Lihavien määrä kasvaa kovaa vauhtia lähes kaikissa maailman maissa.

Ylipainoisia lapsia on raportin mukaan kohta jo yhtä paljon kuin alipainoisia.

”Sadat miljoonat ihmiset kärsivät huonosta ravitsemuksesta, koska he ovat ylipainoisia ja heidän veressään on liikaa suolaa, kolesterolia tai sokeria, joka voi johtaa diabateksen puhkeamiseen”, raportti kertoo.

Globaalin ravitsemusraportin julkaiseminen aloitettiin vuonna 2015 ja sitä tukee muun muassa Bill & Melinda Gatesin säätiö.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!