Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko maitohappobakteereissa eroja? Antibioottien kanssa ei kannata napsia mitä tahansa

Läheskään kaikkien myynnissä olevien maitohappobakteerien tehosta ei ole tutkittua tietoa.

Hyvinvointi
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Paras keino pitää suolistostaan huolta on välttää turhia antibioottikuureja, sanoo Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen.
Paras keino pitää suolistostaan huolta on välttää turhia antibioottikuureja, sanoo Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa on myynnissä hyllytolkulla erilaisia maitohappobakteerivalmisteita. Maitohappobakteerit ovat tutkitusti hyväksi suolistolle, ja niitä neuvotaan käyttämään esimerkiksi antibioottikuurin aikana. Mutta onko sillä väliä, minkä tuotteen hyllyltä valitsee?

”Kyllä, tuotteissa on isoja eroja. Suurin ero on se, että joitain maitohappobakteereja on tutkittu paljon ja toisia ei ollenkaan”, sanoo professori Seppo Salminen Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden tutkimuskeskuksesta.

Erilaisia maitohappobakteereja on iso joukko, mutta näyttöön perustuvaa tietoa on vain kahden maitohappobakteerin tehosta. Nämä kaksi ovat Lactobacillus GG ja Lactobacillus reuteri. Euroopan lasten gastroenterologien yhdistys suosittelee Lactobacillus GG:tä lasten ja raskaana olevien naisten antibioottiripulin sekä antibioottien sivuvaikutusten hoitoon ja ehkäisyyn. Lactobacillus reuteria taas suositellaan yleisesti ripuliin.

Turun yliopiston bakteeriopin professorin Pentti Huovisen mukaan Lactobacillus GG:n teho on pystytty osoittamaan lasten antibioottiripulin hoidossa, mutta aikuisilla näyttö ei ole ollut yhtä vahvaa. Tämä johtunee siitä, että aikuisten bakteeristo on rikkaampi kuin lapsilla.

Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen bakteeristo, minkä vuoksi maitohappobakteerit eivät toimi kaikilla samalla tavalla.

Maitohappobakteerin lajin lisäksi valmisteiden tehoon vaikuttaa se, missä muodossa ne nautitaan ja kuinka hyvin tuotetta on säilytetty.

”Lääkärin tai apteekkarin pitää osata neuvoa sellainen tuote, jossa on riittävästi bakteereja. Yleensä esimerkiksi kapseleiden annostus on katsottu niin, että se on riittävä”, Seppo Salminen sanoo.

Vaikka maitohappobakteerin teho olisikin tutkittu, aina ei ole varmaa, kuinka hyvin valmisteen bakteerit pysyvät elossa ohut- tai paksusuoleen asti.

Salmisen mukaan ruuan kanssa nautitun maitohappobakteerin bakteerit selviävät todennäköisemmin perille elossa. Myös D-vitamiiniöljy suojelee maitohappobakteereita, mutta öljykapseleita ei toistaiseksi ole markkinoilla.

Lisäksi tärkeää on maitohappovalmisteen oikeanlainen säilytys. Avattu pakkaus kannattaa säilyttää jääkaapissa tai muussa viileässä ja pimeässä paikassa. Lisäksi pakkaus on hyvä pitää suljettuna, koska kapselit imevät itseensä helposti kosteutta, jolloin bakteerit kuolevat.

Paras keino pitää suolistostaan huolta on välttää turhia antibioottikuureja, sanoo Pentti Huovinen. Lääkärin määräämää kuuria ei pidä koskaan jättää omin päin syömättä – se voi pelastaa hengen –, mutta kuurin tarpeellisuudesta kannattaa keskustella.

”Peukalosääntö on, että mitä rikkaampi suoliston bakteerilajisto on, sitä terveempi ihminen on. Kun ihminen syö antibiootteja, antibiooteille herkät bakteerit kuolevat tai lakkaavat jakautumasta. Se on aina katastrofi suolen bakteeristolle”, Huovinen sanoo.

Se, miten suolisto tähän katastrofiin reagoi, vaihtelee. 15–20 prosenttia antibioottikuurin syöneistä saa vatsaoireita. Erityisesti niistä kärsivät lapset.

Antibioottiripuli loppuu yleensä kuurin jälkeen tai viimeistään muutamien päivien kuluessa. Suolen bakteeriston koostumuksen palautuminen entiselleen voi kuitenkin kestää jopa vuoden.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!