Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian kevyet lenkkarit tärvelevät jalat

Hyvinvointi
 
Janiko Kemppi

”Kevyet juoksukengät ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa. Minä kuitenkin väitän, että liian kevyet lenkkarit tärvelevät jalat.

Kevyet juoksukengät eivät usein anna riittävää tukea jalalle. Niiden käyttäminen vaatii hyvää lihastasapainoa alaraajoissa ja keskivartalossa.

Kevyitä lenkkareita kuitenkin käyttävät monesti ne, joille ne eivät sovi. Silloin vaarana ovat erilaiset rasitusvammat. Esimerkiksi rasitusmurtumat voivat vaivata ylipainoisia, juoksuharrastuksen juuri aloittaneita tai pitkiä matkoja päkiöillä juoksevia. Pohkeissa ilmenevät voimakkaat kiputilat ovat myös yleinen kenkiin liittyvä ongelmia.

Monille parempi vaihtoehto on valita pronaatiotuella varustetut lenkkitossut.

Suurin osa jalkojen kiputiloista johtuu virhetoiminnoista, jotka korostuvat vääriä kenkiä käytettäessä. Jos jaloissa on rakenteellisia ongelmia, täytyy ne ehdottomasti huomioida juoksukenkiä valittaessa. Moni kipeyttää jalkansa tietämättään vääränlaisella kenkävalinnalla.

Suosittelen kääntymään juoksukenkiä valittaessa jalan rakenteen määrittävien asiantuntijoiden puoleen. Ihmiset ostavat turhan usein lenkkareita tietämättä tai edes ajattelematta, mitkä sopivat hänen jalkansa rakenteen kanssa yhteen.

Asiantuntijan valitseminen voi olla joskus hankalaa, sillä juoksukenkiä myyvien kauppojen myyjät on voitu kouluttaa eri tavoilla. Myös fysioterapeuteissa on eroja, sillä kaikki eivät ole välttämättä erikoistuneet alaraajojen toimintoihin.

Myyjältä kannattaakin kysyä aina perusteluja sille, miksi juuri kyseiset kengät ovat sinulle sopivat. Hyvänä ohjeena on, että jos jalkoihin tulee selkeitä rasitusvammoja kuormituksesta, kannattaa käydä alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin luona.

Kevyiden juoksukenkien vaimennus perustuu pohkeen alueen ja jalkaterän lihaksistoon. Kengissä ei itsessään ole paljon vaimennusta, joten jalan rakenne nousee tärkeään rooliin juostessa.

Juoksukenkien valinnassa omat tarpeet nousevat kaiken edelle. Kalleimmat lenkkitossut eivät ole aina paras vaihtoehto, vaan omat kokemukset ja juoksumukavuus on tärkeintä.

Kokeneetkaan juoksijat eivät aina osaa sanoa, mitkä lenkkitossut sopivat itselle täydellisesti. Monet kiputilat eivät usein johdukaan itse urheilusta, vaan vääränlaisista välineistä. Jos jalat särkevät usein juoksemisen jälkeen, kannattaa harkita kenkien vaihtamista.

Oikeanlaisten juoksukenkien valinta on pitkä prosessi. Ensimmäiset lenkkarit eivät ole usein parhaat, vaan sopivien juoksukenkien löytäminen vaatii paljon testaamista, johon kuluu suuri määrä juoksukilometrejä ja rahaa. Jos haluat itsellesi parhaat mahdolliset lenkkitossut, kannattaa aloittaa kartoittamalla jalkojen rakenne ja kysyä neuvoa asiantuntijalta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!