Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imetys ehkäisee lapsen lihomista

Hyvinvointi
 

Mitä pidempään lasta imetetään, sen parempi, sanoo tutkija Katri Korpela, jonka väitöstutkimus tarkistetaan Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa perjantaina.

Rintamaito näyttäisi ehkäisevän muun muassa lasten lihomista.

”Yksikään tutkimuksessa mukana olleista lapsista, joita oli imetetty vähintään vuoden verran, ei ollut ylipainoinen”, Korpela toteaa.

Imetyksen hyötyjä on Korpelan mukaan raportoitu ennenkin. Uusi tulos on se, että imetyksen hyödyt lapsen painoindeksiin näkyvät vain, jos lapsen bakteeristoa ei ole häiritty antibiooteilla imetyksen aikana.

”Tämä viittaa voimakkaasti siihen, että imetyksen tuoma suoja ylipainoa vastaan saadaan nimenomaan bakteeriston kautta. Imetyksen kesto ja antibioottien käyttö vauvaiässä myös näkyivät bakteeristossa vielä päiväkoti-ikäisillä lapsilla”, Korpela sanoo.

Korpela selvitti väitöksessään lapsen suolistossa elävän bakteeriston yhteyksiä lapsen painoindeksin kehittymiseen. Tutkimuksen kohteena oli yhteensä noin 400 suomalaista ja hollantilaista lasta vauvoista päiväkoti-ikäisiin.

Korpela tarkasteli muun muassa lasten pituuden ja painon kehitystä, heidän käyttämiään antibiootteja sekä suolistobakteeriston koostumusta. Hän havaitsi, että rintamaito suojelee lasta infektiotaudeilta ja ehkäisee siten antibioottien kielteisiä vaikutuksia suoliston bakteerikantaan.

”Antibiootit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan pitempään kuin on uskottu. Bakteeristolla on puolestaan yhteys muun muassa lapsen allergisiin sairauksiin sekä ylipainoon.”

Korpela havaitsi myös, että äidin kokema stressi raskausaikana näytti häiritsevän vauvan bakteeriston normaalia kehitystä ensimmäisten elinkuukausien aikana. Suolistobakteerit voivat myös sitä paremmin, mitä vähemmän antibioottikuureja lapsi syö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!