Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO laski kahvin syöpäriskiluokitusta – ei ole luokiteltavissa ihmisille syöpää aiheuttavaksi

Maailman terveysjärjestö WHO luokitteli kahvin juomisen ”mahdollisesti ihmisissä syöpää aiheuttavaksi” vuodesta 1991.

Hyvinvointi
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Kahvin juomisen haittoja on arvioitu uudelleen.
Kahvin juomisen haittoja on arvioitu uudelleen. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen syöpätutkimuslaitos IARC on arvioinut uudelleen kahvin juomisen karsinogeenisuuden eli siihen liittyvän syöpäriskin.

Viisiportaisella luokituksella kahvin juominen on nyt toiseksi alimmassa luokassa, jonka kuvauksen perusteella kahvin juominen ”ei ole luokiteltavissa ihmisille syöpää aiheuttavaksi”.

Kahvin juominen oli ollut vuodesta 1991 lähtien pykälää korkeammassa luokituksessa, jolloin se luokiteltiin ”mahdollisesti ihmisissä syöpää aiheuttavaksi”.

Luokitusta kahvin juomisen syöpäriskistä muutettiin sen jälkeen, kun IARC:n kokoama 23 tutkijan joukko arvioi yli tuhannen läpikäymänsä tutkimuksen perusteella, että todisteet kahvin karsinogeenisuudesta ovat riittämättömät.

Kaikkein alimpaan luokkaan kahvi ei kuitenkaan vielä päässyt. Alimman luokituksen mukaan aine tai toiminta ”todennäköisesti ei aiheuta ihmisissä syöpää”.

IARC tiedotti muutoksesta keskiviikkona. Yksityiskohtaisempi raportti on julkaistu täällä.

Luokitusmuutoksesta uutisoitiin maailmalla laajasti. Britannian yleisradioyhtiö BBC tulkitsee johtopäätöstä niin, että tutkijat eivät yksinkertaisesti tiedä, aiheuttaako kahvi syöpää vai ei.

IARC:n mukaan useat tutkimukset osoittivat, ettei kahvin juomisella ole vaikutusta haimasyövän, naisten rintasyövän ja eturauhassyövän kehittymiseen. Joidenkin syöpien, kuten maksasyövän, kohdalla kahvin juominen voi jopa laskea syöpäriskiä.

Toisaalta yli kahdenkymmenen syövän osalta johtopäätöksiä ei voitu tehdä.

Tutkijoiden toinen havainto oli, että ”erittäin kuumien juomien” eli yli 65-asteisten juomien juominen voi mahdollisesti edesauttaa ruokatorven syövän kehittymistä ihmisissä.

Syöpäriskiluokitukset muuttuvat aika ajoin. Lokakuussa IARC nosti prosessoidun lihan voimakkaasti syöpävaarallisten aineiden listalle.

IARC:n eri luokituksiin voit tutustua täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!