Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Riippumatto koettelee selkää – fysioterapeutti näyttää, miten venyttely onnistuu makuullakin

Trendikäs riippumatto ei ole selkäystävällisin makuupaikka. Useat selkäkivut voi välttää asentamalla maton oikein ja käyttämällä maalaisjärkeä.

Hyvinvointi
 
Heini Kilpamäki
Jumppaa riippumaton kanssa
Jumppaa riippumaton kanssa
Jopa riippumatossa rentoutumisesta on välillä hyvä pitää taukoa. Selkäliiton fysioterapeutti, terveystieteen maisteri Linnéa von Hedenberg neuvoo venyttely- ja jumppaliikkeitä riippumaton ystävälle. Toimittaja Heini Kilpamäki. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Riippumatot ovat yleistyneet Suomessa kuluneen parin vuoden aikana. Eikä ihme – riippumatossa keinuminen tuntuu kiireisen arjen keskellä liki ylelliseltä. Maton rauhaan ei mahdu muuta kuin päivätorkut ja hyvä kirja. Voidaan puhua pienestä trendistä, joka ulottuu puistoista partioleireille ja olohuoneen sisustukseen.

Moni selkäänsä varova välttelee kuitenkin riippumatossa loikoilua. Onko pelko terveyshaitoista turha?

Selkäliiton selkäneuvoja, fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri Linnéa von Hedenberg ei ole toistaiseksi kuullut ihmisestä, joka olisi saanut selkävaivoja juuri riippumatosta. Ei, vaikka riippumattoja myydään tänäkin kesänä arviolta tuhansia.

”Erityisesti niskan, hartian ja selän alue ovat alttiimpia jumittumaan riippumatossa. Viileällä säällä selkä on tärkeää eristää kylmältä vaikkapa viltillä.”

Patja tukee vartalon muotoja sängyssä nukkuessa. Riippumatossa sen sijaan makoillaan kankaan varassa, eikä samanlaista tukea siksi ole.

”Kehon rentoutuessa aktiivinen asentokontrolli häviää, ja silloin lihakset ja nivelsiteet ovat alustan tuen varassa. Nivelsiteet venyvät riippumatossa tuen puuttuessa, ja siitä voi seurata jäykkyyttä ja kipua. Kylkimakuulla kaula ja lanneranka pääsevät riippumaan huonosti ilman kunnon tyynyä.”

Rentoutuminen on kuitenkin tärkeä tekijä, ja sillä on erityisesti henkisiä terveysvaikutuksia.

”Riippumatossa pääsee nopeammin rentoutumisen tunteeseen. Sitä luovat osaltaan keinuvuus ja tunne siitä, että pääsee nopeammin uppoamaan omiin ajatuksiinsa. Ulkoinen hälinä ei häiritse matosta käsin niin paljon. Riippumatossa on hyvä tehdä vaikka mindfulness- ja palleahengitysharjoituksia, ja päästä rentoutumaan entistä enemmän.”

Riippumattojen ergonomisista terveysriskeistä on olemassa huonosti tutkimustietoa. Von Hedenberg kommentoi riippumaton selkävaikutuksia nukkumisergonomiaan perustuen. Tiedämme, miten selkä reagoi patjojen ja tyynyjen antamaan tukeen.

Vantaalainen riippumattokauppias Jouko Kauppi on myynyt ergonomisia huonekaluja jo parikymmentä vuotta.

Hän kertoo, että riippumattoja tilattiin 1990-luvulla vapaa-ajan ja ennen kaikkea virkistystilojen piristyksiksi.

”1990-luvulla riippumatoilla ei ollut mitään tekemistä ergonomian kanssa. Kuluttajille oli ihan sama, mistä kankaasta matto oli tehty, kuinka leveä matto oli ja niin edelleen.”

Ei ihme, jos riippumatoista on jäänyt lihasmuistiin ajatus arasta selästä. Maton materiaali ja leveys kun helpottavat terveellisen ja neutraalin asennon löytämistä.

Leveämpi riippumatto mahdollistaa hyvän ergonomisen loikoiluasennon selinmakuulla, vinosti poikittain. Leveys antaa hyvän kääntymisvaran. Sitä suosittelevat niin Selkäliiton asiantuntija kuin kauppiaskin.

Mutta hyvästä suunnittelusta huolimatta on tärkeää kiinnittää matto oikein. Eikä sisäkäyttöön suunniteltua riippumattoa viedä viikoksi metsään retkikäyttöön.

”Väärä matto väärässä paikassa ja väärin asennettuna saattaa kuormittaa jotain ruumiinosaa”, Kauppi myöntää.

Useiden markkinoilla olevien riippumattojen maksimikantokapasiteetti on 200 kilon luokkaa. Von Hedenberg kertoo, että isokokoisempi henkilö tarvitsee selkäänsä hoikempaa enemmän tukea.

”Mitä enemmän ihmisellä on painoa sitä enemmän riippumatossa tulee painetta selkään. Tapahtuu niin sanottu kuoppaefekti, jossa selkä pyöristyy.”

Lasten ja nuorten riippumatossa makaamisesta ei kannata huolehtia, sillä von Hedenbergin mukaan lapsen kroppa palautuu helpommin.

”Lapsen tai nuoren liikkumattomuus on oikeastaan isompi ongelma kuin lepäileekö hän riippumatossa vai sohvalla”, von Hedenberg huomauttaa.

Riippumatto sopii ensisijaisesti paremmin päiväunilla torkkumiseen kuin yökäyttöön. Sekä riippumattokauppias että Selkäliiton asiantuntija ovat myös yhtä mieltä siitä, ettei riippumatto sovi kaikille. Varsinkaan jo valmiiksi kipeäselkäisille riippumattoa ei voi suositella. Jokaisen tulee käyttää riippumattoon ujuttautuessaan maalaisjärkeään.

”Jo valmiiksi kipeäselkäiselle en suosittelisi riippumattoa, mutta en ehdottomasti kieltäisikään. Oman kehon kuunteleminen on tärkeää. Huonokuntoinen ei olisi ehkä edes varma, pääseekö mattoon, saatikka pääseekö sieltä ylös”, von Hedenberg sanoo.

Oikaisu maanantaina 20.6. klo 10.00: Poistettu maininta kansainvälisiin tutkimuksiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!