Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työt kasautuvat ja stressi uhkaa viimeisellä työviikolla – tässä viisi vinkkiä juhannukseen ja lomaan valmistautumiseen

Viimeinen viikko ennen lomaa stressaa erityisesti naisia.

Hyvinvointi
 

Viimeinen viikko ennen lomaa on monelle se viikko, jolloin kaikki kaatuu päälle. Stressaantumisen vaara on suuri erityisesti alkavalla viikolla, kun edessä on tavallista lyhyempi työviikko ja lisäksi vielä juhannus.

”Töillä on taipumusta kasaantua loman kynnykselle, mikä kasvattaa stressiä, toteaa Tampereen yliopiston tutkija, saksalainen Jessica de Bloom.

Hän on havainnut, että naiset kokevat lomastressiä vielä enemmän kuin miehet.

”Naiset vastaavat oman työssä ohessa usein myös perheen lomajärjestelyistä, kuten pakkaamisesta ja lasten tai lemmikin lomavarustuksesta”, de Bloom sanoo.

Loman kannalta ihanteellista olisi kuitenkin, jos tahtia voisi hiljentää jo viimeisellä työviikolla. ”Jos ihminen painaa töitä viimeiseen iltaan asti, stressi saattaa purkautua siten, että hän sairastuu heti loman alussa”, De Bloom sanoo.

Tuntuuko mahdottomalta?

De Bloom antaa viisi vinkkiä, miten viimeisestä työviikosta selviää parhaiten:

1. Pane asiat tärkeysjärjestykseen. Listaa tehtävät paperille ja tee ne yksi kerrallaan.

2. Delegoi. Stressaantuneena tuntuu helposti siltä, että olet yksin vastuussa kaikesta. Et ole. Kun sinulla on selkeä lista tekemättömistä tehtävistä, sinun on myös helppo jakaa tehtäviä puolison ja lasten kanssa. Oman lomakassin pakkaaminen tukee lapsen itsenäistymistä ja on sitä paitsi hauskaa.

3. Lykkää. Vaikka tuntuisi hyvältä saada kaikki keskeneräiset asiat pois pöydältä, monet asiat voivat odottaa loman jälkeiseen aikaan. Töihin palatessa käyt niihin kiinni uusin voimin.

4. Lähde lenkille. Liikunta laskee tehokkaasti stressihormonin määrää. Vaikka sinusta tuntuu, että aika ei riitä mihinkään, lähde silti kävelylle tai juoksulenkille. Lenkin jälkeen olet rennompi ja ongelmat ratkeavat kuin itsestään.

5. Ota ylimääräinen vapaapäivä. Kaiken tämän jälkeen huomaat, että sinulla on aikaa yllin kyllin. Pidä torstai vapaata, jotta voit valmistautua keskikesän juhlaan ja lomaan kaikessa rauhassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!