Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Läheisen menettäminen, korkeat paikat, sairastuminen – testaa, pelkäätkö samoja asioita kuin muut

Ampumistapaukset ja maailmalla tapahtuvat onnettomuudet lisäävät turvattomuuden tunnetta ja pelkoa, kertoo asiantuntija.

Hyvinvointi
 
Adriana Dobrin / HS
Pelko syntyy yleensä traumaattisesta elämänkokemuksesta, mutta onneksi niistä voi päästä myös eroon. Kognitiivisella käyttäytymisterapialla on saatu hyviä tuloksia pelkotilojen hoidossa.
Pelko syntyy yleensä traumaattisesta elämänkokemuksesta, mutta onneksi niistä voi päästä myös eroon. Kognitiivisella käyttäytymisterapialla on saatu hyviä tuloksia pelkotilojen hoidossa. Kuva: Adriana Dobrin / HS

Poliisi ammutaan kuoliaaksi rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa. Joukko kesäleirillä olleita lapsia hukkuu veneen kaaduttua Venäjän Karjalassa. Yli 50 ihmistä kuolee asemiehen hyökättyä floridalaiseen yökerhoon.

Uutiset ampumisista, terrori-iskuista ja onnettomuuksista näkyvät välillisesti myös Mielenterveysseuran kriisiapupuhelimeen saapuvissa puheluissa, kertoo Mielenterveysseuran kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme. Omaan elämään liittyvien asioiden lomassa saatetaan mainita julkisuudessa esillä olleita traagisia tapahtumia.

”Terrori-iskut näkyvät usein puheluissa taustalla. Kyllähän se raskauttaa mielenmaisemaa ja lisää kuormitusta, että maailmassa tapahtuu tällaisia järkyttäviä asioita.”

Suomalaisten pelkojen kohteet ovat kuitenkin pysyneet vuosien mittaan suurin piirtein samoina. Yleisimpiä pelkoja ovat Ruishalmeen mukaan omaan kohtaloon ja elämään liittyvät pelot sekä läheisten pärjäämiseen tai ongelmiin liittyvät huolet.

”Kriisiapupuhelimeen soitetaan usein traumaattisissa menetyksissä, kun läheinen on kuollut nopealla tavalla ja yllättäen. Siitä seuraa usein pelko, ettei mihinkään voi luottaa, mikään ei ole niin kuin ennen ja milloin vaan voi tapahtua mitä tahansa”, Ruishalme toteaa.

Pelkojen taustalla on hänen mukaansa useimmiten menneisyyden traumaattinen kokemus. Esimerkiksi monet koulukiusaamisen uhriksi joutuneet kokevat myöhemmin elämässä pelkoa ulkopuoliseksi jäämisestä. Jotkut ovat peloille alttiimpia kuin toiset.

”Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa psyykkinen rakenne, toiset ovat alttiimpia ja herkempiä. Ympäristö ja omat elämänkokemukset vaikuttavat paljon siihen, miten kukin reagoi.”

Ruishalmeen mukaan pelko voi myös tarttua. Jos esimerkiksi vanhemmat pelkäävät jotakin, pieni lapsi voi oppia, että pelon kohde on vaarallinen ja sitä kuuluu pelätä.

Fobiat ovat tarkkarajaiseen kohteeseen kohdistuvia pelkoja, jotka saavat aikaan tietynlaisen paniikkireaktion. Niiden on ajateltu olleen ihmislajin selviytymiselle välttämättömiä. Pelkotiloja pystytään Ruishalmeen mukaan helpottamaan nykyään varsin tehokkaasti kognitiivisen käyttäytymisterapian avulla.

”Terapiassa lähdetään altistamisesta, rakennetaan niin sanottu altistusportaikko, jossa mennään lievemmästä altistuksesta kohti rankempaa. Esimerkiksi käärmefobian hoidossa aloitetaan sillä, että potilas katsoo kuvia ja altistuu epämukavalle ololle, joka kuvien katsomisesta tulee”, Ruishalme sanoo.

Kun altistusta jatketaan tarpeeksi pitkään, elimistö palautuu ja oppii, että pelko on aiheeton. ”Lopulta voidaan mennä katsomaan käärmettä lähelle tai jopa koskemaan vaikkapa eläintarhassa tai eläinkaupassa. Hoito ei ole miellyttävää, mutta se toimii”, Ruishalme toteaa.

Tekemällä alla olevan testin saat tietää, pelkäätkö samoja asioita kuin muut HS:n lukijat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!