Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hölskyykö kantapää? Näin solmit juoksukengän paremmin istuvaksi

Oletko koskaan ihmetellyt, miksi lenkkarin yläosassa on nauhoille kaksi reikää vierekkäin? Video näyttää, miten reikiä voi hyödyntää ja saada juoksukengän istumaan paremmin.

Hyvinvointi
 
Lukkosolmu tukee nilkkaa ja estää virheasentoja
Lukkosolmu tukee nilkkaa ja estää virheasentoja
Toimittaja Pinja Päivänen. Kuvaus ja editointi Kimmo Taskinen.

Tuntuuko juoksukenkä väljältä? Nouseeko kantapää ilmaan askeltaessa? Voit parantaa kengän istuvuutta, kun solmit juoksukengän nauhat hieman monimutkaisemmin. Yksi yleisimmistä kikoista on tehdä niin sanottu lukkosolmu, joka liimaa kantapään tukevammin paikoilleen.

Juoksija ja juoksuvalmentaja Janica Mäkelä toteaa, että kengän kantaosa voi joskus kulua istuvuusongelmien takia sisäpuolelta nopeasti. Lukkosolmulla sitä voi ehkäistä.

”Itse olen lähinnä vain kokeillut, miltä lukkosolmu tuntuu. Jos kenkä on valmiiksi napakka, lukkosolmua ei mielestäni tarvita. Tämähän olisi ideaalitilanne. Tuskin se kuitenkaan mitään haittaakaan, jos haluaa varalta solmia lukkosolmulla”, Mäkelä toteaa.

Lukkosolmun on sanottu ehkäisevän vammoja. Mäkelä arvelee syyksi sen, että jalkaterä saa paremman istuvuuden myötä olla juostessa luonnollisemmassa asennossa. Mikäli kantapää pääsee liikkumaan, jalkaterää ei pysty juostessa pitämään rentona. Askellus voi tuntua siltä kuin juoksisi avonaisilla kengillä, kuten ballerinoilla.

”En ole fysioterapeutti enkä vammojen asiantuntija, mutta olen päätellyt, että tällainen juoksutyyli, jossa jalkaterää pitää jännittää epäluonnollisesti, saattaa pidemmän päälle aiheuttaa vammoja”, Mäkelä sanoo.

Lukkosolmun lisäksi Mäkelä kertoo jättävänsä joissakin juoksukengissä muutamia reikiä nauhoittamatta. Myös se parantaa kengän istuvuutta.

”Jotkin kengän osat saattavat painaa ikävästi jalkaterää aiheuttaen jopa juoksua estävää kipua. Jos kipukohdan jättää nauhoittamatta, siihen ei tule niin paljoa painetta ja parhaassa tapauksessa kipu häviää kokonaan”, Mäkelä opastaa.

Jos kipu ei häviä, Mäkelä neuvoo panemaan kengät vaihtoon. Kaikki kivut kannattaa ottaa vakavasti, koska pienikin kipu saattaa lisätä varovaisuutta ja muuttaa askelta. Tuloksena voi olla jokin pahempi rasitusvamma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!