Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedekin vahvistaa, että hortoilu on järkevää – esittelyssä seitsemän villiyrttiä, jotka kohentavat terveyttä

Hortoilu eli villivihannesten kerääminen on yleistynyt. Nokkonen, voikukka ja muut tutut rikkaruohot eivät ole vain kansanlääkinnässä käytettyjä, vaan niiden terveysvaikutuksilla on tieteellistäkin pohjaa.

Hyvinvointi
 
Kukka Mäenpää
Matleena Lahti
Nokkosesta voi tehdä vaikka keittoa.
Nokkosesta voi tehdä vaikka keittoa. Kuva: Matleena Lahti

Vanhan juhannustaian mukaan sulhoa kaipaava neito voi nähdä unessa tulevan puolisonsa, jos hän kerää tyynynsä alle seitsemän kukkaa tai yrttiä. Tieteellistä yhteyttä kukkien ja unen välillä tuskin pystytään todistamaan, mutta monilla luonnosta löytyvillä kasveilla on tutkitusti terveysvaikutuksia.

Suomessa kasvaa satoja kasveja, joita on käytetty kansanlääkinnässä erilaisten vaivojen hoitoon. Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dosentin Yvonne Holmin mukaan joidenkin kasvien teho on pystytty todistamaan myös tieteellisesti.

”Aina kasvin perinteistä käyttöä ei ole pystytty selittämään, mutta suuressa osassa on voitu nykyaikaisin tutkimuksin varmistaa, että ne todella toimivat”, Holm kertoo.

Luonnonyrttejä kerätessä on pidettävä huoli, että tunnistaa lajin varmasti. Kasveja ei pidä kerätä suurten teiden varsilta, sillä niihin on voinut kertyä raskasmetalleja. Myös allergisten ja munuais- tai maksasairaiden on syytä välttää joitakin yrttejä. Kuusenkerkkien ja koivunlehtien keräämiseen tarvitaan lisäksi maanomistajan lupa.

Jørgen Flemming
Nokkonen
Nokkonen

Nokkonen

Nokkosta on käytetty kansanlääkinnässä moneen vaivaan, kuten lemmenhuoliin, estämään kaljuuntumista ja parantamaan suolistovaivoja. Vain osa uskotuista vaikutuksista on voitu varmistaa tieteellisesti, mutta esimerkiksi nokkosen versolla on todettu olevan virtsaneritystä lisäävä vaikutus.

Nokkosesta voi valmistaa teetä tai sitä voi käyttää pinaatin tavoin ruuanlaitossa. Se sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia, A-, C- ja E-vitamiineja. Sillä on myös hemoglobiinia nostattava vaikutus: nokkonen sisältää rautaa pinaattiin verrattuna yli kolminkertaisen määrän.

Siankärsämö

Siankärsämöä on käytetty suomalaisessa kansanlääkinnässä yleislääkkeenä. Tutkitusti se edistää ruuansulatusta lisäämällä ruuansulatusnesteiden, kuten sapen ja syljen eritystä. Kasvin sisältämä eteerinen öljy, kamatsuleeni, puolestaan estää tulehduksia. Siankärsämö helpottaa myös vatsan kouristuksia ja vähentää kaasunmuodostusta.

Siankärsämön kukkia voidaan käyttää teen lisäksi mausteena. Kukissa on voimakas maku, ja ne sopivat erinomaisesti rasvaisiin ruokiin.

Piharatamo
Piharatamo

Piharatamo

Piharatamo on toiselta nimeltään rautalehti. Se on perinteinen haavojen ja ruhjeiden hoitoon käytetty kasvi.

Murskattujen tai käsien välissä pehmennettyjen lehtien parkkiaineilla on supistava vaikutus, joka nopeuttaa verenvuodon tyrehtymistä.

Ratamot sisältävät myös lima-aineita, minkä vuoksi niitä on käytetty ulostuslääkkeinä ja suoliston verenvuodoissa.

Esimerkiksi apteekeissa ulostuslääkkeenä myytävä psyllium-kuitu on valmistettu ratamosta. Piharatamon lehdet sopivat salaatteihin sellaisenaan.

Kamomillasaunio

Kamomillaa on käytetty vuosituhansien ajan rohdoskasvina. Se kasvaa luonnonvaraisena pelloilla, pientareilla ja joutomailla. Kasvin erottaa muista samannäköisistä sentin korkuisesta mykeröstä, joka on sisältä ontto. Kuivatuista mykeröistä saa haudutettua pehmeänmakuista yrttijuomaa, joka rauhoittaa ja auttaa nukahtamisessa. Kamomillan tehoaine on sen sisältämä eteerinen öljy, josta on löydetty yli 120 kemiallista ainesosaa.

Voikukka
Voikukka

Voikukka

Jo keskiajalla tiedettiin, että voikukan kukinnoilla on virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Kukat sisältävät flavonoidiglykosideja, jotka tehostavat nesteen poistumista. Voikukan lehdet sisältävät runsaasti kaliumia, kalsiumia, rautaa, A- ja C-vitamiineja. Juurella on sappinesteen eritystä lisäävä vaikutus. Kasvin voi syödä tuoreena tai sen lehtiä ja juuria voi kuivata ja hauduttaa teeksi. Isoksi kasvaneita lehtiä ei kannata käyttää, sillä niissä on kitkerää maitiaisnestettä.

Kuusenkerkät
Kuusenkerkät

Kuusenkerkät

Kuusen vuosikasvaimia eli kerkkiä on käytetty monenlaisten vaivojen hoitoon. Kerkät sisältävät tutkitusti runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja ja niillä on limaa irrottava ja hengitysteitä avaava vaikutus. Kerkkiä voi syödä sellaisenaan, hauduttaa teeksi, lisätä mausteeksi ruokiin tai keittää siirapiksi. Jos kerkät ovat ehtineet kovettua jo havuiksi, juhannussaunassa voi pulahtaa kuusenhavukylpyyn tai käyttää havuja höyryhengityksessä.

Koivu
Koivu

Koivu

Koivunlehdistä voi hauduttaa teetä, jolla on virtsaneritystä kiihdyttävä vaikutus. Lehdissä on muun muassa runsaasti C-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta karoteenia.

Jos yrttijuoma ei houkuta, terveysvaikutuksista voi nauttia ulkoisesti. Juhannussaunassa vihtominen vilkastuttaa pintaverenkiertoa ja rentouttaa lihaksia. Samalla lehdistä irtoaa saponiinia, joka puhdistaa ihoa miedon saippuan tavoin, sekä eteeristä öljyä, joka ehkäisee tulehdusta ja lievittää kipuja.

Oikaisu: Kamomillasaunion kuva vaihdettu ma 27.6. klo 13.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!