Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lipstikka löylyvedessä herättää lemmen, aamukaste pitää naisen tuoreena – vanhan kansan vinkit rakkauselämään ja kauneuteen löytyivät luonnosta

Ainekset perinteisiin suomalaisiin kauneushoitoihin löytyvät jokaiselta kesämökiltä.

Hyvinvointi
 
Laura Oja / HS
Piharatamoa on vuosikymmeniä käytetty haavojen ja finnien hoitoon.
Piharatamoa on vuosikymmeniä käytetty haavojen ja finnien hoitoon. Kuva: Laura Oja / HS

Keskikesän juhla juhannus ylistää luontoa ja sen kauneutta. Perinteisten taikojen lisäksi vanhalla kansalla oli monia kesäisiä, luontoa hyödyntäviä kauneuskikkoja, kertoo Frantsilan Luomuyrttitilan perustaja ja tietokirjailija Virpi Raipala-Cormier. Kaikista tärkein juhannusperinne on hänen mukaansa sauna ja erityisesti koivusta tehtävä saunavihta.

”Vihdan voi tehdä pelkästä koivusta tai lisätä esimerkiksi pajua symboloimaan joustavuutta tai pihlajaa rakkauden merkiksi. Vanha kansa saattoi laittaa liperiä lempeä herättävänä vihtaan tai löylyveteen”, Raipala-Cormier toteaa.

Vihtavettä ei Raipala-Cormierin mukaan kannata heittää pois. Sen voi käyttää hiusten tai ihon valeluun, sillä se edistää aineenvaihduntaa ja laskee turvotusta. Myös nokkonen edistää pintaverenkiertoa, vahvistaa kynsiä ja tuuheuttaa hiuksia.

”Nokkonen antaa puhtia myös sisäisessä käytössä. Nokkosesta voi valmistaa huuhteluhaudukkeen, joka elvyttää pintaverenkiertoa ja auttaa puhdasta happirikasta verta pääsemään hiusten juuriin eli elävään osaan hiusta. Sitä kautta se tuuheuttaa hiuksia”, Raipala-Cormier opastaa.

Poimulehti oli Raipala-Cormierin mukaan vanhalle kansalle naiseutta ylläpitävä ja elvyttävä kasvi. Vanhan uskomuksen mukaan aamulla aikaisin kuului mennä kastelemaan kasvot poimulehdelle kerääntyneillä kastepisaroilla. Toimenpide tuli suorittaa mieluiten alasti, ja sen uskottiin säilyttävän naisen tuoreena, kauniina ja terveenä.

Ruusu on tunnetusti myös hyvin naisellinen ja feminiininen kasvi. Raipala-Cormierin mukaan ruusun terälehdet hoitavat hyvin couperoottista eli läikikästä ja punoittavaa ihoa. Ruusun on kuitenkin tärkeä olla luonnollisesti kasvanut, jotta sen terälehdissä ei ole ihoa ärsyttäviä jäämiä myrkyistä. Ruusun terälehtiä voi hauduttaa 20 minuuttia kuumassa vedessä, juoda sitä yrttiteenä tai käyttää kasvovetenä.

Muita ihoa hoitavia kasveja ovat muun muassa haavoja ja finnejä hoitava piharatamo, paiseiden hoidossa käytetyt vadelmanlehdet sekä jalkasieneen ja muihin sieniongelmiin kätetty peltokorte. Myös sisäisesti käytettynä peltokorte sekä suomen kansan tärkein rohtokasvi, akantupakki eli siankärsämö, hoitaa myös ryppyjä.

Luonnonkasveja -ja yrttejä poimiessa on tärkeää tunnistaa oikeat kasvit. Raipila-Cormierin mukaan ulkoisesti käytettynä vain harvat ovat vaarallisia, mutta esimerkiksi myrkyllinen leinikki voi ärsyttää ihoa. Syötäväksi tarkoitettujen kasvien kanssa täytyy olla tarkempi.

”Sisäisessä käytössä myrkylliset kasvit ovat vaarallisia eli täytyy tunnistaa mitä voi käyttää oikeat kasvit. Kannattaa myös selvittää, mitä kasveja jokamiehenoikeuksien puitteissa voi kerätä, eikä tietenkään poimia naapurin pihamaalta.”

Laura Oja / HS
Vanhan kansan sanonnan mukaan nainen pysyy tuoreena ja terveenä, jos hän käy alasti juomassa aamukastetta poimulehdeltä.
Vanhan kansan sanonnan mukaan nainen pysyy tuoreena ja terveenä, jos hän käy alasti juomassa aamukastetta poimulehdeltä.
Reijo Hietanen / IS
Saunavihdan vettä ei kannata heittää hukkaan, vaan sen voi käyttää hiusten tai vartalon huuhteluun.
Saunavihdan vettä ei kannata heittää hukkaan, vaan sen voi käyttää hiusten tai vartalon huuhteluun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!