Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krapulassa tekee mieli sokeria, suolaa ja seksiä – lopulta vain aika parantaa olon

Alkoholi häiritsee kehon hormonitoimintaa ja alentaa verensokeria.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Krapulassa verensokeri on matalalla ja siksi mieli tekee rasvaista ja runsasenergistä ruokaa.
Krapulassa verensokeri on matalalla ja siksi mieli tekee rasvaista ja runsasenergistä ruokaa. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Krapula, kohmelo, darra, dagenefter. Päätä särkee, janottaa, hikoiluttaa, vapisuttaa ja ketuttaa. Humalanjälkeinen olotila on tuttu vieras suomalaisille. Mutta miksi krapulassa tekee mieli syödä makeaa, rasvaista ja suolaista?

Ja miksi krapulassa tekee mieli harrastaa seksiä?

Nykykäsityksen mukaan humala aiheutuu siitä, kun etanoli ärsyttää yksittäisiä hermosoluja. Solujen yhteispeli häiriintyy, ja sekasorrosta kärsii lopulta koko ruumis.

Krapula on humalan jälkitila, alkoholin vieroitusoireet pienessä mittakaavassa. Alkoholin vaikutuksia tutkinut dosentti Peter Eriksson Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista kertoo Helsingin Sanomissa, että alkoholin nauttiminen hidastaa kehon solujen toimintaa.

Tähän kroppa vastaa lisäämällä kierroksia, jotta sen normaalia toimintaa haittaava aine saadaan poistettua elimistöstä. Kun alkoholi alkaa poistua, ylikierroksilla käyminen jää päälle – vapisuttaa ja sydän tykyttää.

Alkoholi lisää ruokahalua ja krapulassa verensokeri on alhaalla, mikä selittää mielitekoja makeaa, rasvaista ja suolaista ruokaa kohtaan.

Miksi krapulassa tekee mieli seksiä? Alkoholin on todettu haittaavan normaalia hormonitoimintaa. Washingtonin yliopiston tutkimuksen mukaan miesten on vaikeampi hallita erektiotaan, kun veressä on alkoholia. Humalassa testosteronitaso nousee, mutta krapulan koittaessa se kääntyy laskuun. Kun pahin kohmelo alkaa helpottaa, myös hormonitasot palautuvat ja himot heräävät.

Krapulahimoja on selitetty myös esimerkiksi sillä, että edellisen illan seksuaalinen lataus ei ole päässyt purkautumaan. Lisäksi seksi saattaa tuntua houkuttelevalta hoidolta pahaan olo.

Voiko krapulaa ehkäistä ennakolta? Voi – varma keino on juoda vähemmän alkoholia. Viisas myös syö hyvin ennen alkoholin juomista ja mieluiten myös juomisen aikana. Myös veden juominen auttaa. Vesitankkaus myös ehkäisee ennalta alkoholin aiheuttamaa nestehukkaa. Hiilihydraatit hidastavat alkoholin imeytymistä tehokkaimmin.

Ennalta nautitut särkylääkkeet voivat helpottaa krapulaa, mutta niiden käyttöä ei suositella, koska alkoholin kanssa käytettyinä lääkkeet kasvattavat vatsahaavan riskiä.

Krapularyyppy on myös tehokas apu pahimpiin oireisiin, mutta vain hetkellisesti. Humalatilan laskettua krapulaoireet iskevät entistä rajummin päälle. Huikka kannattaa jättää väliin myös sen takia, että krapulan helpottaminen toistuvasti uudella humalalla saattaa vähitellen johtaa alkoholismiin.

Lähteet: Päihdelinkki, Alko.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!