Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutut ruoat voivat vaikuttaa lääkkeiden tehoon – vältä greippiä kolesterolilääkkeiden kanssa

Monet lääkeaineet reagoivat yllättävästi tuttujen ruoka-aineiden kanssa. Esimerkiksi greippimehu voi nostaa kolesterolilääkkeen pitoisuuden elimistössä jopa kymmenkertaiseksi.

Hyvinvointi
 
Suvi Laine
Greippiä on syytä vältellä, jos käyttää tiettyjä kolesteroli- tai mielialalääkkeitä.
Greippiä on syytä vältellä, jos käyttää tiettyjä kolesteroli- tai mielialalääkkeitä. Kuva: Suvi Laine

Lääkereseptien pakkausselosteissa annetaan tarkat ohjeet siitä, miten lääke tulee ottaa, jotta se vaikuttaisi parhaiten. Moni saattaa yllättyä siitä, että jotkut arkipäiväiset ruoka-aineet eivät sovellu käytettäväksi tiettyjen lääkkeiden kanssa.

Kliinisen farmakologian professori Janne Backman Helsingin yliopistosta kertoo, että erilaisten ruokien vaikutusta lääkeaineiden toimintaan tutkitaan paljon ja aiheesta saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa.

HS kertoo neljän tutun ruoka-aineen vaikutuksista yleisesti käytettyjen lääkkeiden tehoon.

Greippi ja greippimehu voivat lisätä joidenkin kolesterolilääkkeiden kuten statiinien imeytymistä jopa kymmenkertaisesti. Backmanin mukaan normaalisti kolesterolilääkkeestä imeytyy suolistossa noin kymmenen prosenttia.

Greippi ja greipinsukuiset hedelmät kuten pomelo kuitenkin muuttavat suoliston ruuansulatusentsyymien toimintaa niin, että lääkkeen vaikuttava aine pääsee imeytymään lähes kokonaisuudessaan. Tällöin lääkkeen pitoisuus verenkierrossa voi nousta jopa kymmenkertaiseksi tavanomaiseen verrattuna. Greippiä kehotetaan välttämään myös tiettyjen mielialalääkkeiden kuten ketiapiinin ja rauhoittavien lääkkeiden kuten bentsodiatsepiinien kanssa.

Appelsiini- ja omenamehut taas vaikuttavat tiettyjen lääkeaineiden kanssa päinvastaisesti. Backmanin mukaan ne voivat laskea tiettyjen lääkkeiden tehoa huomattavasti, mutta tällaisia lääkkeitä on tutkitusti vain muutama. Niitä ovat esimerkiksi tietyt antihistamiinia sisältävät allergialääkkeet sekä beetasalpaajat.

Maitoa ei suositella nautittavaksi samaan aikaan rautavalmisteiden ja tiettyjen antibioottien kuten tetrasykliinin kanssa. Tämä johtuu maidon sisältämästä kalsiumista, joka muodostaa huonosti imeytyviä yhdisteitä tiettyjen lääkeaineiden kanssa.

”Kalsiumioni on positiivinen ioni, joka voi muodostaa negatiivisesti varautuneiden ionien kanssa yhdisteitä, jotka imeytyvät huonosti tai eivät ollenkaan”, Backman sanoo.

Tosin mitään kohtalokasta ei kuitenkaan professorin mukaan tapahdu, vaikka maitotuotteita nauttisi lääkkeiden kanssa samanaikaisesti.

Vihreiden kasvisten kuten pinaatin, lehtisalaatin ja parsakaalin kulutuksen tarkkailu on tuttua verenohennuslääkkeitä käyttäville. Varfariinia sisältävät lääkkeet kuten Marevan reagoivat Backmanin mukaan kasvisten sisältämän K-vitamiinin kanssa.

”Marevanin vaikutus perustuu K-vitamiiniin, ja runsaasti sitä sisältävät kasvikset voivat kumota lääkkeen vaikutusta.”

Yleinen suositus verenohennuslääkkeitä käyttäville on pitää vihreiden kasvisten määrä ruokavaliossa suurin piirtein vakiona, jolloin myös lääkkeen vaikutus pysyy tasaisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!