Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvikset saadaan muistuttamaan lihaa lisäaineiden avulla – onko se terveellistä?

Moni ajattelee, että puhdas ja luonnollinen ruoka on prosessoimatonta ja vailla kemikaaleja. Mitä tekee kasvissyöjä, kun lihan ja maidon korviketuotteet ovat täynnä lisäaineita?

Hyvinvointi
 
Kukka Mäenpää
Sami Kero / HS
Monet kasvisvalmisteet, kuten seitanpihvit, Quorn-fileet ja soija näyttävät erehdyttävästi lihalta.
Monet kasvisvalmisteet, kuten seitanpihvit, Quorn-fileet ja soija näyttävät erehdyttävästi lihalta. Kuva: Sami Kero / HS

Kauppojen hyllyille on ilmestynyt viime vuosina useita eläintuotteita korvaavia elintarvikkeita. Vastaaviin eläinperäisiin tuotteisiin verrattuna ne ovat usein kuitenkin pitemmälle prosessoituja ja sisältävät runsaasti lisäaineita. Esimerkiksi lehmänmaidosta tehdyssä luonnonjogurtissa on vain maitoa ja hapatetta, kun taas maustamattomassa soijajugurtissa on veden ja soijapapujen lisäksi trikalsiumfosfaattia, merisuolaa, aromia, pektiiniä, natriumsitraattia, sitruunahappoa, tokoferoliuutetta, askorbiinihapon rasvahappoestereitä ja niin edelleen.

Kuluttajaliiton ravitsemusasiantuntija Annikka Marniemen mukaan pitkää luetteloa ei pidä pelästyä. Prosessointi ja lisäaineet eivät sinänsä ole vaarallisia, vaikkei niistä ole sanottavasti hyötyäkään – paitsi tuotteen koostumuksen ja rakenteen kannalta.

”Verrattuna lehmänmaitoon, soijajogurtin valmistuksen lähtökohta on jo ihan erilainen, sillä se tehdään kiinteistä pavuista. Jotta siitä saadaan koostumukseltaan jugurtinkaltaista, tarvitaan pitkä prosessointi ja lisäaineita. Lisäaineet eivät ole kuitenkaan mitään ihmeellisyyksiä, vaan monet niistä ovat luonnontuotteita”, Marniemi sanoo.

Myös lihankorvikkeisiin, kuten sieniproteiinista valmistettuun Quorniin, vehnäproteiinista valmistettuun seitaniin ja soijamaidosta uutettuun tofuun tarvitaan lisäaineita juuri rakenteen ja säilyvyyden parantamiseksi.

Esimerkiksi Quorn-sieniproteiinivalmiste sisältää kalsiumkloridia (E509), kalsiumasetaattia (E263) ja pektiiniä (E440).

”Pektiini on luonnontuote, joka antaa Quornille rakennetta. Kalsiumkloridi taas tehostaa pektiinin hyytymistä. Jos me haluamme lihankorvikkeita, ne pitää myös saada maistumaan lihansyöjille muokkaamalla rakennetta samanlaiseksi”, Marniemi sanoo.

Rakenteen lisäksi tarvitaan myös makua. Monet lihankorvikkeet ovat sellaisenaan varsin miedon makuisia, ja esimerkiksi seitaniin lisämakua on saatu suolalla.

”Sellainen suolapommi ei ole kovin terveellinen, vaikka sitä käytetäänkin yleisesti lihan korvikkeena. Korkea suolapitoisuus pitää tiedostaa.”

Vaikka seitan häviäisikin suolan osalta terveellisyysvertailussa lihalle, monet seitanista valmistetut tuotteet ovat vastaavia lihatuotteita terveellisempiä. Esimerkiksi seitanmeetvursti voittaa lihasta tehdyn meetvurstin mennen tullen.

”Rasvan laatu on siinä parempi. Monissa makkaroissa on paljon kovaa rasvaa ja suolan määrä voi olla hyvin korkea. Seitanissa rasvan määrä on murto-osan meetvurstin rasvan määrästä ja se on myös laadultaan parempaa.”

Entäs sitten aminohapot? Usein sanotaan, että eläinkunnasta peräisin olevat proteiinit ovat parempia kuin kasvikunnan proteiinit, koska ne sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja.

”Aminohappojen kyttääminen tulee jossain määrin urheilupiireistä, joissa pyritään varmistamaan lihaskasvua. Se on tavalliselle ihmiselle suhteellisen epäolennainen asia. Kasvisruokavalio sisältää kaikkia niitä proteiineja, mitä lihakin, kunhan syö monipuolisesti eri kasviproteiinin lähteitä”, Marniemi vakuuttaa.

Marniemen mukaan lihankorvikkeiden ongelmana eivät ole prosessointi tai lisäaineet, vaan se, etteivät ihmiset osaa valmistaa niitä.

”Monien ensimmäinen kokemus tofusta voi olla epämiellyttävä, koska sitä ei osata maustaa. Silti sille kannattaisi antaa uusi mahdollisuus”, Marniemi kannustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!