Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolesteroli imeytyy eri tavalla eri ihmisiin – lääkäri vastaa, montako kananmunaa kannattaa päivässä syödä

Jos ahmii leivonnaisia, saattaa huomaamattaan saada parinkin kananmunan annoksen kolesterolia.

Hyvinvointi
 
Janiko Kemppi
Juha-Pekka Laakio
Kananmunien sisältämä kolesteroli on puhuttanut jo vuosikymmeniä.
Kananmunien sisältämä kolesteroli on puhuttanut jo vuosikymmeniä. Kuva: Juha-Pekka Laakio

Proteiinipitoinen kananmuna näyttää olevan vahva nousija kansainvälisissä ruokatrendeissä. Munia käytetään nyt paljon ruokaresepteissä ja niitä suositellaan syötäväksi sellaisenaan keitettynä.

Sisätautien erikoislääkärin, professori Petri Kovasen mukaan kananmunan muodikkuus on osittain seurausta siitä, että ihmiset haluavat välttää hiilihydraatteja. Toisaalta tuoreet tutkimukset ovat lisänneet ymmärrystä ravinnon kolesterolista.

Vanha sääntö ”kohtuudella kaikkea” pätee kananmuniinkin. Mutta mikä on kohtuullista?

”Mene munalla töihin” on iskulause vuosikymmenien takaa. Sittemmin kananmunaa alettiin kuitenkin pitää vaarallisena kolesterolipommina. Onko pelko aiheellinen, Petri Kovanen?

”Kananmuniin kohdistunut kolesterolipelko sai tukea tieteellisistä tutkimuksista, jotka aloitettiin jo 1970-luvun alussa. Tutkimuksissa todettiin, että ravinnosta, kuten kananmunista, tuleva kolesteroli estää pahan kolesterolin poistumista kehosta. Vahva tieteellinen näyttö kananmunien terveyshaitoista jyräsi muiden tutkimusten yli. Ruoasta saatavan kolesterolin haitoista tiedettiin, mutta ei niinkään siitä, miten kolesteroli imeytyy.”

”Päivittäinen suositus kolesterolille on korkeintaan 300 milligrammaa. Yhdessä kananmunassa on noin 200 milligrammaa kolesterolia. Määrää tärkeämpi kysymys kuitenkin on, kuinka paljon kyseisestä kolesterolista imeytyy kehoon. Joillakin ihmisillä lähes kaikki mainitusta kolesterolista voi imeytyä, kun toisilla taas vain pieni osa.”

Kananmunasta saa terveellisiä A- ja B-vitamiineja sekä paljon proteiinia, mutta mitä haittaa siitä voi olla?

”Kananmunien liiallinen syöminen saattaa nostaa kolesterolia. Yksi muna päivässä on vielä siinä rajalla, mutta jos syö vaikka kaksi tai kolme, menee määrä selvästi yli.”

Onko kananmuna kolesterolipommi?

”Terveiden ihmisten on turha pelätä ja vältellä kananmunia. Suurimmalla osalla väestöstä ruokavalion kolesteroli vaikuttaa vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen.”

Montako kananmunaa voi syödä turvallisesti päivässä tai viikossa?

”Perusterve ihminen, jolla ei ole taipumusta korkeaan kolesteroliin, sydäntauteihin, ylipainoon tai diabetekseen voi huoletta syödä yhden kananmunan päivässä. Mielestäni ravintosuositusten mukainen 2–3 kananmunaa viikossa on hyvä määrä terveillekin.”

Pitääkö kananmunia syödessään laskea mukaan myös esimerkiksi leivonnaisista saatava kananmunan kolesteroli?

”Leipomisessa kananmunat ovat usein oleellinen osa. Jos leivonnaisia ahmii, tulee helposti nauttineeksi yhden tai useammankin kananmunan sisältämän määrän kolesterolia. Se on sitä samaa kolesterolia kuin kananmunassa.”

Onko kananmuna vaarallisempaa kuin niin sanottu kova rasva?

”Kananmunat ovat jääneet tässä vaarallisuusvertailussa hopeasijalle. Kovat rasvat eli eläinrasvat ovat terveyttä ajatellen paljon suurempi riski veren kolesterolin kohoamiselle kuin kananmunien syöminen.”

Oikaisu 30.6. klo 15.30. Tekstistä poistettu C-vitamiini, jota ei kananmunassa ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!