Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä raavi – kylmä kääre tai kortisonivoide hoitaa kesäkutinan parhaiten

Kutiseeko itikanpisto tai aurinkoihottuma? Raapiminen vain pahentaa tilannetta, sanoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa.

Hyvinvointi
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Aurinko toisaalta hoitaa ihoa, mutta joillekin se voi aiheuttaa kutisevaa aurinkoihottumaa etenkin alkukesästä.
Aurinko toisaalta hoitaa ihoa, mutta joillekin se voi aiheuttaa kutisevaa aurinkoihottumaa etenkin alkukesästä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kutiseeko itikanpisto tai aurinkoihottuma? Malta mielesi, älä raavi!

Allergia- ja astmaliiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan kutiavan ihon kynsiminen ei auta, vaan voi päinvastoin pahentaa tilannetta. Iho voi mennä rikki ja tulehtua.

Kutisevaa ihoa auttaa Vuorenmaan mukaan parhaiten jääkaapissa pidettävä kortisonivoide tai kylmäkääre.

Kesällä aurinko hoitaa ihoa. Joillekin se voi kuitenkin aiheuttaa kutisevaa ihottumaa.

”Useimmiten iho siedättyy niin, että loppukesästä aurinkoihottumaa ei enää tule. Voi olla että jonakin vuonna sitä ei ilmene ollenkaan, toisina taas enemmän”, Vuorenmaa sanoo.

Vaikka aurinko hoitaa ihoa, suojavoiteen käyttö on tärkeää. Jos iho pääsee ärtymään tai palamaan, kannattaa ensiavuksi käyttää kylmää käärettä ja tulehduskipulääkettä. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos palaneeseen ihoalueeseen ilmaantuu rakkuloita.

”Herkän ihon pesemiseen ei kannata käyttää harjaa eikä sientä. Ärtynyt iho on hyvä kuivata enemmin taputtelemalla kuin hankaavalla liikkeellä”, Vuorenmaa toteaa.

Lämpiminä kesäpäivinä toinen ihoa ärsyttävä tekijä on hiki. Vuorenmaan neuvoo pesemään hikisen ihon joka päivä, eikä jättää peseytymistä lauantaisaunaan. Jos kuitenkin ui ja saunoo paljon, ihoa on hyvä rasvata usein. Saippua kannattaa korvata kevyellä perusrasvalla tai -voiteella.

”Järvivesi on niin pehmeää, että se jopa hoitaa ihoa. Mutta jos ui meressä tai uimahallissa, iho täytyy muistaa suihkuttaa uimisen jälkeen”, muistuttaa Vuorenmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!