Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruoka voi vaikuttaa lääkkeen tehoon

Hyvinvointi
 

Lääkkeen käyttäjä saattaa yllättyä kuullessaan, että kaikkia ruoka-aineita ei voi syödä entiseen tapaan. Erilaisten ruokien vaikutuksesta lääkkeisiin saadaan jatkuvasti uutta tutkimustietoa, kertoo kliinisen farmagologian professori Janne Backman Helsingin yliopistosta. Kokosimme neljä ruoka-ainetta, jotka vaikuttavat yleisesti käytettyjen lääkkeiden tehoon.

Greippi ja greippimehu voivat lisätä kolesterolilääkkeiden eli statiinien imeytymistä jopa kymmenkertaisesti. Backmanin mukaan normaalisti kolesterolilääkkeestä imeytyy suolistossa noin kymmenen prosenttia.

Greippi ja greipinsukuiset hedelmät kuten pomelo muuttavat suoliston ruuansulatusentsyymien toimintaa niin, että lähes kaikki lääkkeen vaikuttava aine pääsee imeytymään. Tällöin lääkkeen pitoisuus verenkierrossa voi olla jopa kymmenkertainen tavalliseen verrattuna. Greippiä kehotetaan välttämään myös tiettyjen rauhoittavien ja mielialalääkkeiden kanssa.

Appelsiini- ja omenamehut taas vaikuttavat tiettyjen lääkeaineiden kanssa päinvastaisesti. Backmanin mukaan ne voivat laskea muutaman lääkkeen tehoa huomattavasti. Niitä ovat tietyt antihistamiinia sisältävät allergialääkkeet sekä beetasalpaajat.

Maitoa ei suositella nautittavaksi samaan aikaan rautavalmisteiden ja tiettyjen antibioottien kanssa. Tämä johtuu maidon sisältämästä kalsiumista, joka muodostaa huonosti imeytyviä yhdisteitä lääkeaineiden kanssa. Mitään kohtalokasta ei samanaikaisesta käytöstä kuitenkaan seuraa.

Vihreiden kasvisten, kuten pinaatin, lehtisalaatin ja parsakaalin kulutuksen tarkkailu on tuttua verenohennuslääkkeitä käyttäville. Varfariinia sisältävät lääkkeet, kuten Marevan reagoivat kasvisten sisältämän K-vitamiinin kanssa. Yleinen suositus verenohennuslääkkeitä käyttäville on pitää vihreiden kasvisten määrä suurin piirtein vakiona, jolloin myös lääkkeen vaikutus pysyy tasaisena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!