Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri osa ihonhoidosta on turhaa, sanoo ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas

Parilla ihonhoitotuotteella pärjää vallan mainiosti, sanoo ihotautilääkäri Terttuliisa Ahokas.

Hyvinvointi
 
Maria Lähteenmäki
Hyvä perusvoide ja puhdistusaine riittävät monelle, sanoo ihotautilääkäri.
Hyvä perusvoide ja puhdistusaine riittävät monelle, sanoo ihotautilääkäri. Kuva: Maria Lähteenmäki

Kasvojen ihoa kannattaa ehdottomasti hoitaa, mutta monimutkainen ihonhoito on usein turhaa. Näin ajattelee ihotautilääkärinä vuosikymmeniä työskennellyt Terttuliisa Ahokas.

Ahokkaan mielestä riittää, että kasvot pestään aamuin ja illoin vedellä ja meikki puhdistetaan puhdistusmaidolla. Jos iho on kuiva, se on hyvä rasvata, koska kuiva iho rypistyy helpommin. Myös silmänympärykset ja kaula kannattaa rasvata.

”Moni nainen kuitenkin tekee paljon enemmän: aamulla puhdistetaan kasvovedellä, laitetaan seerumia ja kevyttä päivävoidetta. Illalla puhdistukseen käytetään montaa eri tuotetta, ja sitten sivellään iltaseerumia, yövoidetta ja silmänympärysvoidetta. Väitän, että suuri osa näin monimutkaisesta ihonhoidosta on turhaa”, Ahokas sanoo.

Hänen mielestään hanavesi ajaa saman asian kuin kasvovesi. Jotkut kosmetologit ovat tästä Ahokkaan kanssa eri mieltä.

”Heidän mukaansa kasvovesissä on iholle tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja. Mielestäni yksi puhdistusaine ja yksi perusvoide riittävät monille. Perusvoiteita on apteekeissa joka lähtöön: on eri vesipitoisuus- ja rasvaisuusasteita. Perusvoidetta voi sivellä myös silmien ympärille, jos se ei ole liian rasvaista. Rasvainen voide voi turvottaa”, Ahokas sanoo.

Lukuisten kalliiden tuotteiden käyttäminen on Ahokkaan mielestä pelkkää turhaa rahanmenoa.

”Niiden luvataan sisältävän ihoa virkistäviä ainesosia, kuten vitamiineja ja esimerkiksi alfahydroksi- eli AHA-happoja, joiden sanotaan vaikuttavan ihon kimmoisuuteen. Usein vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat niin pieniä, ettei niillä ole vaikutusta jo syntyneisiin ryppyihin. Uusien syntymistä taas voi hidastaa ihan tavallinen rasva, joka ehkäisee ihon kuivumista.”

Ryppyjen ehkäisyyn on kuitenkin olemassa erittäin tehokkaita keinoja. Yksi sellainen on liiallisen auringonoton välttäminen lapsesta saakka, Ahokas neuvoo.

”Aurinko on se tekijä, joka meitä rypistää ja vanhentaa ennenaikaisesti. UVB-säteet polttavat ihoa ja UVA-säteet menevät verinahkaan saakka ja huonontavat kimmosäikeiden kuntoa. Siksi iholle pitäisi levittää aurinkosuojavoidetta tai ainakin suojan sisältävää meikkivoidetta.”

Toinen tehokas ryppyjenestämiskeino on tupakoinnin välttäminen. Tupakointi heikentää ihon verenkiertoa. Liikunta taas lisää sitä.

Ryppyjen ilmaantumiseen vaikuttavat myös perintötekijät. On sukuja, joissa naiset ovat nuorekkaan näköisiä vielä 90-vuotiaina, ja toisissa suvuissa rypistytään nuorempina. Ahokkaan mukaan perintötekijöihin eivät ihmevoiteet auta.

”Moni ajattelee, että olen vanhanaikainen homekorva, kun uskon veteen ja pariin perustuotteeseen. Kosmetiikkafirmat ovat nuhdelleet minua tästä. Mutta tämä on minun mielipiteeni. En missään nimessä vastusta kosmetiikkaa. Jos joku haluaa maksaa kalliista voiteista, niin maksakoon. Näyttäväthän ne kauniilta kylpyhuoneen hyllyssä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!