Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valvottaako kesäyö? Saatat vahingossa valvoa uni-ikkunasi ohi

Ikkunasta makuuhuoneeseen tulvivaa valoa syytetään kesäisistä uniongelmista, vaikka syy saattaa olla ihan muualla.

Hyvinvointi
 

Valkeat kesäyöt tunkeutuvat verhojen läpi makuuhuoneisiin ja valvottavat Pohjolan asukkaita. Tai näin moni itse kokee. Noin 20 prosenttia suomalaisista kärsii oman arvionsa mukaan unen huononemisesta kesäisin. Uniongelmat ilmenevät vaikeuksina nukahtaa illalla tai liian aikaisena heräilynä aamulla.

Yksi syyllinen kesäisiin uniongelmiin todella on valo. Valo nimittäin kulkeutuu silmän pohjasta näköhermoja pitkin talamus-nimiselle aivoalueelle, ärsyttää hermoja ja ylläpitää vireyttä. Samalla silmiin osuva valo vähentää nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa, koska keho voi tuottaa sitä vain riittävän hämärässä öisin. Jos makuuhuoneen verhot siis päästävät kesäyön paisteen läpi, voi nukkuminen todella vaikeutua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Timo Partosen mukaan läheskään kaikki kesän uniongelmat eivät kuitenkaan johdu suoraan valosta. Syyllinen löytyy ennemminkin siitä, kuinka ihmisen käytös muuttuu, kun valon määrä kasvaa. Kun mietit syyllistä uniongelmiisi, huomioi ainakin nämä seikat:

Unen aikaikkuna voi mennä ohi

Meillä jokaisella on oma, otollinen aikaikkuna nukahtamiselle. Se perustuu aivoissa sijaitsevan niin sanotun sisäisen keskuskellon toimintaan. Keskuskello luo aikaikkunat, jolloin keho tuottaa melatoniinia ja nukahtaminen helpottuu.

Koska kesällä riittää lämpöä ja valoa myöhään yöhön, ihmiset touhuavat esimerkiksi ulkona pidempään kuin talvella. Tällöin moni ohittaa huomaamattaan unelle otollisen aikaikkunan.

”Jos ikkuna menee ohi, sisäinen kello saattaa estää helppoa unen tuloa. Voi kulua jopa kaksi-kolme tuntia, ennen kuin aikaikkuna tulee kohdalle uudelleen. Syyllinen nukahtamisvaikeuteen ei silloin ole suoraan valon aiheuttama virkeys, vaan se, että nukkumaan ei ole menty silloin, kun aika oli otollinen”, Partonen sanoo.

Partosen mukaan ilta kannattaakin rauhoittaa tunti ennen nukkumaanmenoa, jos haluaa varmistaa, että uni tulee kunnolla. Kotia voi hämärtää hiljalleen. Se on keholle viesti, että kohta mennään nukkumaan.

Nukutko sittenkin liian vähän?

Moni kuvittelee, että kesällä unen tarve vähenee. Tilastojen mukaan tämä ei pidä paikkaansa: ihmiset tarvitsevat kesällä keskimäärin vain noin 10 minuuttia vähemmän unta kuin talvella. Kesäriennoista nauttiva saattaa kuitenkin kuin huomaamattaan nukkua liian lyhyitä yöunia. Kun nukkuminen sitten vaikeutuu, syytetään valoa, vaikka todellinen syy nukkumisongelmiin saattaa olla liian lyhyiden yöunien kerryttämä univelka.

”Univelka alkaa häiritsee luontaista unirytmiä ja unen laatua. Nukahtaminen voi vaikeutua ja unesta tulee katkonaista. Pian kierre on valmis. Nukkumista häiritsevän univelan voi saada jopa viikossa, jos unet jäävät useana peräkkäisenä yönä pari tuntia tavallista lyhyemmiksi”, Partonen sanoo.

Kesän ajan jatkuva univaje aiheuttaa paitsi väsymystä, myös liikakiloja.

”Elimistön rasva- ja sokeriaineenvaihdunta voi häiriintyä uniongelmien takia, jolloin elimistö ei polta rasvaa entiseen tapaan vaan alkaa varastoida sitä. Tällöin paino saattaa nousta kesän aikana kolmekin kiloa.”

Alkoholi häiritsee unta

Kaunis kesäilta ja terassilla nautittu viinilasillinen voivat olla syy kesän uniongelmiin. Alkoholi häiritsee yöunta, joi sitä paljon tai vähän. Jopa yksi lasillinen voi heikentää unen laatua.

”Alkoholin aiheuttamat ongelmat tulevat esille etenkin unen loppupuolella. Se tekee unesta tavallista kevyempää ja katkonaista”, Partonen sanoo.

Myös syvä uni, joka on tärkeää fyysisen levon ja solujen energiavarastojen täyttymisen kannalta, jää vähäisemmäksi.

Kuumuus ja meteli kiusaavat

Koska valo todella virkistää, kannattaa valoherkkien hankkia makuuhuoneeseen peittävät verhot. Jos sellaisia ei ole saatavilla, myös silmämaski riittää, neuvoo Partonen.

Valon lisäksi myös kuumuus ja avonaisesta ikkunasta kantautuva meteli valvottavat kesäisin. Moni pitää ikkunaa auki kuumuuden takia, mikä taas saattaa lisätä makuuhuoneeseen kantautuvien äänten määrää.

”Pienikin ääni voi herättää, etenkin aamuyön puolella. Jos silloin herää vahingossa, voi olla vaikea saada uudelleen unen päästä kiinni.”

Partonen neuvoo tuulettamaan makuuhuoneen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa, käyttämään hengittäviä petivaatteita ja tarvittaessa korvatulppia. Ne voivat tuoda unen takaisin kesäyöhön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!