Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehonpainotreenin voi tehdä kotipihalla – katso 11 liikettä, joilla kunto kohenee varmasti

Kehonpainoharjoittelu sopii mainiosti kesään: puisto tai piha käy kuntosalista. Kun lisäät päivääsi hieman possukävelyä, huomaat, miten hyvältä omassa kehossa voikaan tuntua.

Hyvinvointi
 
Kukka Mäenpää

Kehonpainoharjoittelu on monipuolista liikuntaa, jossa oma keho toimii vastuksena. Ikivanha liikuntamuoto on noussut viime vuosina suureen suosioon. Eikä ihme, sillä se sopii lähes kaikille kunnosta riippumatta.

Apuvälineitäkään tarvita, ja treenin voi helposti tehdä vaikka kotipihalla tai puistossa. Harjoittelu kehittää liikkuvuutta, tasapainoa, koordinaatiokykyä, voimaa ja lihaskestävyyttä ja siitä on apua painonhallinnassa.

Lifted.fi:n kehonpainoharjoitteluvalmentaja Jukka Joutsiniemi kokosi aloittelijalle sopivan kahdeksan liikkeen harjoitusohjelman.

Liikkeitä varioimalla kokenutkin kuntoilija saa hien pintaan ja avattua jäykkiä lihaksiaan. Loukkaantumisriskitkin ovat pienet, eikä ylipaino haittaa treenaamista. Vasta-alkaja voi aloittaa harjoittelun opettelemalla liikeratoja tai tekemällä päivän aikana avaavia lämmittelyliikkeitä. Jos polvet ovat heikot, voit kokeilla seisaaltaan tehtäviä liikkeitä.

Parin viikon kuluttua saatat yllättyä siitä, kuinka hyvältä olo omassa kropassa tuntuu.

Sitten kokeilemaan.

Lämmittely on tärkeä osa treeniä, sillä se muun muassa pienentää loukkaantumisriskiä ja parantaa voiman tuotantoa. Lämmittelyliikkeet myös avaavat kehoa ja tehostavat aineenvaihduntaa.

Liikkeitä voi tehdä myös aamulla herätessä tai vaikka työpaikalla pitkin päivää.

Näin teet lämmittelyn ennen treeniä
Näin teet lämmittelyn ennen treeniä
Tehokkaan kehonpainoharjoittelutreenin voi tehdä helposti vaikka omalla kotipihalla. Lifted.fi:n kehonpainoharjoitteluvalmentaja Jukka Joutsiniemi opastaa, miten teet lämmittelyn ennen treeniä.

Koko kropan tuulimylly

Seiso tukevassa haara-asennossa. Ojenna kädet korkealle pään yläpuolelle kämmenet lomittain. Vie ne uloshengityksellä laajassa kaaressa sivukautta kohti varpaita, niin että ylävartalo seuraa mukana. Nouse sisäänhengityksellä ylös ja vie kädet jälkeen pään yläpuolelle. Pyri tekemään mahdollisimman pitkä pyöreä liikerata. Vaihda suuntaa ja tee sama liike toiseen suuntaan. Lopeta liike alas ja ojenna selkä nikama nikamalta.

Kädet nyrkkiin -rannelämmitys

Suurella osalla suomalaisista on liian heikot ranteet, mikä voi aiheuttaa tenniskyynärpään, nostaa loukkaantumisriskiä kaatumisissa tai hankaloittaa liikkeiden tekemistä. Hyvä tyyli lämmitellä ranteita ja kyynärvarren lihaksia on ojentaa kädet suoraksi eteen sormet kohti taivasta. Laita kyynärpäät lukkoon ja kämmenet 90 asteen kulmaan käsivarteen nähden. Purista kädet nyrkkiin kymmenen kertaa. Ravistele kädet ja tee sama liike toiset kymmenen kertaa niin, että sormet ovat alaspäin ja kämmenet itseesi päin.

Tuulilasinpyyhkijät

Tuulilasinpyyhkijä on tehokas liike lonkkien avaukseen. Istu nurmelle jalat hieman koukussa ja tue asentoa pitämällä kädet maassa selän takana. Pyri pitämään pakarat maassa. Vie polvia vuorotellen vastakkaisen jalan kantapäätä kohti. Toista liikettä puoli minuuttia.

Näin teet tuulilasinpyyhkijä-liikkeen
Näin teet tuulilasinpyyhkijä-liikkeen
Näin teet tuulilasinpyyhkijä-liikkeen.

Lämmittelyn jälkeen alkaa itse treeni. Jokaista liikettä toistetaan puoli minuuttia ja liikkeiden välissä voi pitää pienen tauon. Kun olet tehnyt kaikki liikkeet kerran, pidä minuutin mittainen vesitauko.

Tee sarja kaksi kertaa, niin saat noin 20 minuutin treenin. Voit aloittaa harjoittelun helpoilla liikkeillä, ja kun kehityt, liikkeisiin saa pienillä muutoksilla lisää tehoa.

Halonhakkuu

Näin teet halon hakkuu -liikkeen
Näin teet halon hakkuu -liikkeen
Näin teet halon hakkuu -liikkeen.

Halonhakkuu avaa tehokkaasti selkää ja hartioita. Mene kyykkyasentoon niin, että kantapäät ovat maassa ja takapuoli mahdollisimman alhaalla. Mikäli kyykkyyn pääseminen on vaikeaa, voit avata jalkateriäsi tai kääriä vaikka joogamaton kantapäidesi alle. Ojenna kädet eteen ja risti ne. Nosta sisäänhengityksellä kädet ylös ja seuraa liikettä katseellasi. Puhalla ilmat ulos uloshengityksellä ja lyö edessäsi oleva kuvitteellinen pölkky haloiksi.

Voin kirnuaminen

Näin teet voin kirnuamis -liikkeen
Näin teet voin kirnuamis -liikkeen
Näin teet voin kirnuamis -liikkeen.

Voin kirnuaminen on hyvä liike lonkille, reisille ja koko niin sanotulle takaketjulle, eli niskan lihaksille, pitkille selkälihaksille, pakaroille, takareisille ja pohkeille. Vie kädet eteesi suoraksi. Lukitse kyynärpäät ja laita kädet ristiin. Venytä käsiä kohti oikeaa jalkaa ja vie ne laajassa kaaressa kohti vasenta jalkaa. Jatka kirnuamista pyöreässä liikkeessä taaksepäin kallistuen niin, että kädet pysyvät kuitenkin koko ajan suorina edessä. Vaihda suuntaa 15 sekunnin jälkeen.

Sumokyykky

Näin teet sumokyykyn
Näin teet sumokyykyn
Näin teet sumokyykyn.

Sumokyykyllä saat aineenvaihdunnan kiertämään ja reisiin voimaa. Astu pitkä askel sivulle niin, että seisot leveässä haara-asennossa. Vie toinen käsi suorana selän taakse, koukista polvia ja kosketa toisella kämmenellä maata. Nouse ylös ja astu pitkä askel toiselle sivulle ja toista liike. Mikäli polvet kestävät, voit suorittaa liikkeen ketterästi välihypyllä.

Sit through eli läpipotku

Näin teet läpipotkun
Näin teet läpipotkun
Näin teet läpipotkun.

Läpipotku kehittää voimaa, keskivartalon lihasten hallintaa ja motoriikkaa. Mene konttausasentoon. Nosta oikea käsi ylös ja liuta vasen jalka sivulle eteen. Vie jalka takasin ja toista liike toisella puolella. Pyri suorittamaan potkuliike maanmyötäisesti suoraan sivulle päin.

Timanttipunnerrus

Näin teet timanttipunnerruksen
Näin teet timanttipunnerruksen
Näin teet timanttipunnerruksen.

Timanttipunnerruksella saat timanttiset ojentajalihakset. Mene konttausasentoon ja aseta kädet eteesi niin, että peukalot ja etusormet muodostavat kolmion. Koukista käsivarsia ja vie otsa kohti sormien muodostamaa kolmiota. Pidä selkä ja vatsa tiukkana ja selkä suorana liikkeen ajan. Liikkeeseen saa haastavuutta suoristamalla jalat ja viemällä jalkoja käsiä kohti. Mitä lähempänä jalat ovat käsiä, sitä raskaampi liike on.

L-sit eli L-asento istunnasta

Näin teet L-istunnan
Näin teet L-istunnan
Näin teet L-istunnan.

L-sit kehittää erityisesti keskivartalon lihaksien voimaa. Laita kädet jalkojen viereen, jännitä jalat ja suorista nilkat. Nosta sitten varpaita kohti taivasta ja tee maksimikorkeudessa muutaman sekunnin pito. Mitä lähempänä kädet on pakaroita jalkojen sivulla, sitä helpompi liike on. Jos siirrät kädet nilkkoihin ja yrität nostaa jalkoja, huomaat, miten liike vaikeutuu.

Possu

Näin teet possun
Näin teet possun
Näin teet possun.

Hassun näköinen possu-liike on tehokas etenkin reisille ja keskivartalon lihaksille. Mene konttausasentoon ja aktivoi yläselän lihakset ikään kuin työntämällä käsiä maan sisään, jolloin yläselkä pyöristyy. Vedä vatsa sisään ja työnnä lantiota eteenpäin. Nosta polvia hieman irti maasta. Irrota sitten vasen ja oikea käsi vuorotellen maasta ja nosta ylös pitäen samalla keskivartalon lihakset ja asento tiukkana.

Possu osaa myös kävellä. Säilytä sama asento ja nosta vastakkainen käsi ja jalka ilmaan samanaikaisesti ja astele rauhallisesti pienillä askelilla eteenpäin.

Liskopunnerrus

Näin teet liskopunnerruksen
Näin teet liskopunnerruksen
Näin teet liskopunnerruksen.

Liskopunnerrus on sarjan tyylikkäin liike ja erityisen tehokas vinoille vatsalihaksille, olkapäille, rintalihaksille ja jaloille.

Mene konttausasentoon. Vie oikea käsi ja vasen jalka eteen. Vie korva ja polvet kohti maata niin, että vasen polvi jää vasemman kyynärpään yläpuolelle. Jos haluat haastetta, liikkeen voi tehdä myös suorilla jaloilla punnerrusasennosta.

Liskokin osaa kävellä. Säilytä punnerrusasento. Lähde etenemään liikkumalla rauhallisesti vastakkaista jalkaa ja kättä vuorotellen eteenpäin nostaen mahdollisimman lähellä maata.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!