Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiekalla iho palaa herkimmin

Vesi heijastaa aurinkoa tehokkaasti, mutta vieläkin herkemmin iho palaa hiekalla, kertoo ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman.

Hyvinvointi
 
Maaria Drake
Colourbox
Aurinko on rannalla armoton.
Aurinko on rannalla armoton. Kuva: Colourbox

Keskikesän aikaan on yhä syytä suojautua auringolta. Vaikka ihmisen iho on herkimmillään alkukesästä, keskellä kesää auringon porotus on polttavimmillaan.

Ruskettuminen kertoo aurinkoon tottumisesta. Ihoon muodostuva melaniini suojaa uv-säteilyltä. Osa ihmisistä palaa kuitenkin kerta toisensa jälkeen.

”Suurin osa suomalaisista on ihotyyppiä 2, joka ruskettuu huonosti ja palaa usein”, sanoo ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman.

Melkein yhtä monen suomalaisen iho on tyyppiä 3, joka palaa harvoin ja ruskettuu hyvin. Ihotyyppi 1 palaa kaikkein herkimmin. Ykköstyypin iho on hyvin vaaleaa ja kesakkoista.

Myös jotkut lääkkeet voivat herkistää auringolle. Se kannattaa aina tarkistaa lääkkeen pakkausselosteesta tai lääkäriltä, jotta auringolta osaa suojautua riittävästi.

Auringonpolttamia voi hoitaa itse viilentämällä ihoa kylmällä kostealla kääreellä. Myös kortisonivoide voi rauhoittaa tulehdusta, ja tulehduskipulääke auttaa kipuun. Tärkeää on myös juoda riittävästi.

”Ja pysyä sitten poissa auringosta”, Oksman painottaa.

Lääkäriin on syytä mennä, jos palaa niin pahasti, että ihoon nousee rakkuloita tai koko keho tuntuu kärähtäneen. Myös palaneet pikkulapset kannattaa varmuuden vuoksi käyttää lääkärillä.

Lääkäri voi antaa tulehduskipulääkettä ja kortisonia. Äärimmäisissä tapauksissa nestetasapaino voi häiriintyä, palaneella voi ilmetä sokin oireita ja iho voi tulehtua niin, että seuraa vakava infektio.

Veden äärellä tai vesillä tunnetusti palaa herkemmin kuin sisämaassa. Vesi heijastaa aurinkoa, jolloin auringon vaikutus kertautuu. Vesillä ei myöskään pääse hetkeksikään varjoon.

Vielä pahempi polttaja on kuitenkin hiekka, Oksman kertoo.

”Se heijastaa aurinkoa vettäkin enemmän. Hiekka-aavikolla ja rannalla palaa kaikkein herkimmin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!