Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Torkutko aamuisin? Se ei ole haitallista, mutta kertoo riittämättömästä unesta

Jos herääminen ei onnistu kerralla, syy on liian lyhyessä tai huonolaatuisessa yöunessa, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Aikuisen unentarve voi vaihdella kuuden ja yhdeksän tunnin välillä.
Aikuisen unentarve voi vaihdella kuuden ja yhdeksän tunnin välillä. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Onko torkuttamisesta jotakin haittaa?

Sanotaan, että muutaman minuutin pituiset pätkäunet eivät hyödytä mitään. Lisäksi väitetään, että katkonaisesti uniaan jatkanut saattaa lopulta herätä entistäkin väsyneempänä.

Mutta onhan torkuttaminen ihanaa, kun saa sulkea silmät ja nukkua vielä muutaman minuutin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen ei tuomitse torkuttamista. Hänen mukaansa torkuttamista on tutkittu vain vähän, mutta ainoa siitä syntyvä haitta on mahdollinen kiire.

”Se voi olla ihan hyväkin keino saada pikkuisen lisää unta. Toki torkuttamisen myötä voi käydä niin, että herääkin väsyneempänä kuin ensimmäisen äänimerkin soidessa olisi ollut”, Partonen toteaa.

Partosen mukaan torkuttamisen tarve kertoo siitä, että henkilö on liian väsynyt nousemaan ylös herätyksen koittaessa. Jos torkulle ei ole tarvetta ja herää virkeänä, on nukkunut riittävän pitkään ja uni on ollut tarpeeksi hyvälaatuista.

”Hyvin paljon on kiinni siitä, millainen yön uni on ollut. Ne jotka torkuttavat eivät ole saaneet unentarvettaan vastaavaa määrää unta. Tai vaikka unta olisi ollut määrällisesti tarpeeksi, se saattaa olla huonolaatuista, joko liian kevyttä tai katkonaista.”

Paras keino torkutuksen välttämiseksi olisi siis nukkua enemmän tai paremmin, mutta usein tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Partonen kehottaa lähtemään liikkeelle oman unentarpeen kartoituksella.

”Aikuisiälläkin unentarpeessa voi olla suurta yksilöllistä vaihtelua kuuden ja yhdeksän tunnin välillä. On myös hyvä suunnitella päivä niin, että kaikki päivän aikana tehtävät asiat olisi hoidettu puoli tuntia tai tunti ennen nukkumaanmenoa”, Partonen ohjeistaa.

Yöuntaan voi parantaa myös harrastamalla rasittavaa liikuntaa muutama tunti ennen nukkumaanmenoa. Pimentyvinä syys- ja talviaamuina omaa sisäistä kelloaan voi puolestaan virittää kirkas- ja sarastusvalolampuilla.

Unen laadun kannalta kaikkein tärkeintä on kuitenkin säännöllisyys.

”Kannattaisi pyrkiä siihen, että päivien välillä olisi mahdollisimman vähän vaihtelua siinä, mihin aikaan käy nukkumaan ja milloin herää. Mitä säännönmukaisempi unirytmi, sitä laadukkaampi uni”, Partonen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!