Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuulovaurioiden määrä on kasvanut – korvakuulokkeet ja avokonttorit altistavat melulle

Etenkin nappikuulokkeiden kautta musiikkia tulee kuunneltua turhan kovalla, sanoo Kuuloliiton erityisasiantuntija.

Hyvinvointi
 
Viena Kytöjoki
Moni kuuntelee musiikkia liian kovalla kuulokkeiden kautta.
Moni kuuntelee musiikkia liian kovalla kuulokkeiden kautta. Kuva: Viena Kytöjoki

Moni kävelee älypuhelimien yleistymisen takia kuulokkeet korvilla. Mutta onko lisääntynyt kuulokkeiden käyttö nostanut kuulovaurioiden määrää?

“Aiheesta on vaikeaa sanoa yleispätevää totuutta, koska asiasta ei ole tehty mitään selkeää tutkimusta. Kuulovauriot ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, mutta on vaikea määritellä, mistä tämä tarkalleen johtuu”, sanoo Kuuloliiton erityisasiantuntija Kauko Saari.

Saaren mukaan ihmiset altistuvat arjessaan muutenkin metelille aiempaa enemmän. Esimerkiksi palveluammateissa ja avokonttoreissa työskentelevät voivat kuulla jopa huomaamattaan jatkuvaa taustamusiikkia ja ihmisten hälinää. Meteli voi lisätä stressiä ja aiheuttaa tinnitusta.

WHO:n viime vuonna valmistuneen tutkimuksen mukaan noin puolet teineistä ja nuorista aikuisista altistuu turvarajat ylittäville äänenvoimakkuuksille, kun he kuuntelevat musiikkia kannettavista laitteistaan. Turvarajat ylittyvät, kun kuuntelija altistuu yli 85 desibelille yhtäjaksoisesti kahdeksan tunnin ajan ja sadalle desibelille yli viidentoista minuutin ajan.

Kauko Saaren mukaan asian tutkimista kuitenkin vaikeuttaa se, että kuulovauriot ovat yksilöllisiä. Joidenkin korvat kestävät meteliä paremmin kuin toisten. Lisäksi jotkut ongelmat, kuten tinnitus, voivat olla osin psyykkisiä.

Saaren mukaan kuulovaurioita voi ehkäistä huolehtimalla kuulostaan jo nuoresta asti eri tavoin.

“Nuoret kuuntelevat musiikkia kovalla ja huolettomasti, kuin eivät kuuloaistia enää yli kolmekymppisenä tarvitsisikaan. Heikentynyttä kuuloa ei voi kuitenkaan mitenkään korjata takaisin.”

Yksi tapa huolehtia kuulosta on satsata laadukkaisiin kuulokkeisiin. Kuulokkeet valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Suljetut kuulokkeet eivät päästä ulkomaailman hälyääniä läpi lainkaan tai ainakin vaimentavat niitä hyvin paljon. Avoimet kuulokkeet taas päästävät läpi ympäristön ääniä.

“Erityisen varovainen kannattaa olla nappikuulokkeiden kanssa. Ne päästävät musiikin suoraan korvaan, joten ne rasittavat kuuloa enemmän kuin pehmustetut sankakuulokkeet.”

Suurin ongelma nappikuulokkeissa on se, että ihmiset kuuntelevat niistä musiikkia liian kovalla ja saavat meluvammoja.

“Avoimet nappikuulokkeet eivät ole hyväksi, koska ne eivät toista matalia taajuuksia. Kuulokkeita pitää luukuttaa kovaa, jotta bassotaajuudet kuuluisivat hälyn takaa.”

Kauko Saaren viisi vinkkiä kuulon suojaamiseen

1. Osta kunnon kuulokkeet

Jos kuuntelet musiikkia paljon, kuulokkeisiin kannattaa panostaa ja ne kannattaa valita yhtä huolellisesti kuin laitekin. Kuulokkeet kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi liikenteessä suljetut kuulokkeet voivat olla hyvä valinta, koska silloin volyymia ei tarvitse nostaa kovin korkeaksi. Hiljaisessa tilassa avoimien kuulokkeiden äänenlaatu voi olla parempi.

2. Tarkkaile äänenvoimakkuuttta

Jos käytät avoimia kuulokkeita, varo nostamasta äänenvoimakkuutta liian korkeaksi. Nykyisissä laitteissa on turvarajat ja ne ilmoittavat, milloin äänenvoimakkuus nousee liian korkeaksi. Taulukot antavat suuntaa, mutta niihin ei voi luottaa, sillä kännykät eivät mittaa tarkasti desibelivoimakkuuksia.

3. Anna korvien levätä

Mitä pidempään metelille yhtäjaksoisesti altistuu sitä todennäköisemmin syntyy myös vaurioita. Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeista, pidä taukoa joka tunti. Kaikkien korvat tarvitsevat myös täydellistä lepoa useamman tunnin päivässä.

4. Suojaa kuulosi festareilla ja meluisissa tilanteissa

Yli sadan desibelin metelissä ei saisi olla viittätoista minuuttia kauempaa kerrallaan, joten jo muutaman päivän viettäminen meluisilla festareilla voi vaurioittaa kuuloa. Korvatulppien käyttäminen konserteissa vähentää vaurioiden riskiä huomattavasti. Jos käyt meluisissa tapahtumissa usein, kannattaa sijoittaa kunnon kuusimallisiin korvatulppiin.

5. Jos korvat soivat, yritä olla miettimättä asiaa

Tämä voi olla helpommin sanottu, kuin tehty. Stressi ja asian vatvominen eivät paranna ongelmaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!