Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sirkustaiteilija näyttää, miten ilolihakset pompitaan kuntoon trampoliinilla

Sirkustaiteilija Sanna Warsell keksi, miten vahvistaa trampoliinitreenillä lantionpohjan lihaksia. Treenissä lähdetään liikkeelle trampoliinilla makoillen ja noustaan vähitellen taas pomppimaan.

Hyvinvointi
 
Heini Kilpamäki
Ilolihakset kuntoon pomppien
Ilolihakset kuntoon pomppien
Sirkustaiteilija Sanna Warsell neuvoo lyhyen trampoliinitreenin, jolla saa voimaa lantionpohjan lihaksiin. Hän on itse hyötynyt trampoliinitreenistä muun muassa synnytyksen jälkeen. Toimittaja: Heini Kilpomäki, kuvaus ja leikkaus: Axel Nordman.

Sirkustaitelija Sanna Warsell, 43, koki synnytyksen jälkeen saman kuin moni muukin tuore äiti.

Virtsa karkaili trampoliinilla pomppiessa.

Lantionpohjan lihakset olivat koetuksella raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Ei auttanut, vaikka Warsell on rutinoitunut ilma-akrobaatti ja trampoliinilla treenaaja.

”Mietin, millainen jumppa auttaisi lantionpohjan lihasten vahvistamiseen.”

Lantionpohjan lihakset, kansankielisesti myös ilolihakset, tukevat keskivartalon kannatusta vatsalihasten ohella. Hyvä tuki vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin. Tuki parantaa muun muassa selän kuntoa, ryhtiä ja seksielämää. Ja tietysti virtsanpidätystä.

Warsell treenasi perinteisten sisäisten puristusharjoitusten ohella trampoliinilla. Liikkeet lähtevät lattiatasosta, ja lihasten vahvistuessa voi nousta takaisin kahdelle jalalle hyppimään.

Hyvät liikkeet treenaavat samalla koko keskivartalon tukea.

”Geishakuulat voivat olla hyvin tehokkaita, mutta ne treenaavat täsmästi vain lantionpohjan lihaksia.”

Kolme treenikertaa viikossa ylläpitää lihasten kuntoa, jumppasi sitten trampoliinilla tai ilman. Ilolihasjumppaan pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin liikuntaan.

Välipäivät ja rentoutuminen ovat tärkeä osa jumppaa.

Erityisesti synnyttäneiden ja hiljattain gynekologisessa leikkauksessa olleiden on aloitettava lantionpohjan lihasten treenaaminen varovaisesti. Treeni kuitenkin sopii kaikille.

Sanna Warsell neuvoo kaksi trampoliinilla tehtävää liikettä lantiopohjan lihasten vahvistamiseksi.

Konttapomppu

Lähde liikkeelle nelinkontin. Vedä leukaa rintaan. Ajattele, että häntäluusi jatkeena on häntä. Pistä ”häntäsi” jalkojesi väliin, ja anna ala- ja yläselkäsi pyöristyä. Näin saat aktivoitua vatsalihakset. Pompahtele nelinkontin ja purista lantionpohjan lihaksia joka pompulla.

Pidä lennossa vatsa- ja selkälihakset tiukkoina. Kädet ja polvet tulee saada tässä liikkeessä samanaikaisesti alas. Jousta kyynärpäillä alas tullessa. Jos hyppy menee eritahtiseksi, pomppija tulee alas usein polvet edellä. Silloin pomppu saattaa satuttaa alaselkää.

Selkäpomppu

Lähde liikkeelle selinmakuulta. Vedä leukaa rintaan. Työnnä jalkoja neljänkymmenenviiden asteen kulmassa eteenpäin, ja lyö käsiä samaan tahtiin nyrkissä eteenpäin.

Lantion suoristaminen on tärkeintä. Koko kropan tulee olla ihan suorana. Älä taita selkää siltaan. Purista pakarat yhteen ja liimaa jalkojen sisäsivut yhteen. Puristuksella saat vatsa- ja peppulihaksiin voimaa. Purista samalla lantionpohjan lihaksia.

Pysäytä liike jatkamalla samaa liikettä, mutta vähemmällä voimankäytöllä.

Axel Nordman / HS
Sirkustaiteilija Sanna Warsell tekee trampoliinilla selkäpompun.
Sirkustaiteilija Sanna Warsell tekee trampoliinilla selkäpompun.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!