Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imetyksen ei tarvitse sotkea äidin yöunia, väittää unikirjailija

Väsynyt äiti, älä mene nettiin lukemaan nukuttamiskeskusteluja, varoittaa unikirjailija Laura Andersson.

Hyvinvointi
 
Kukka Mäenpää
Kimmo Taskinen HS
Jos vauva valvottaa pahasti ja tilanne halutaan korjata, vanhempien pitää sietää pientä itkua, sanoo Laura Andersson.
Jos vauva valvottaa pahasti ja tilanne halutaan korjata, vanhempien pitää sietää pientä itkua, sanoo Laura Andersson. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Monilla netin keskustelupalstoilla käydään aggressiivista keskustelua vanhemmuudesta ja lasten nukuttamisesta. Erityisen voimakkaasti otetaan kantaa lapsen itkemiseen.

”Väitetään, ettei vauva saisi itkeä hetkeäkään”, sanoo Laura Andersson.

Voit nukkua -kirjan kirjoittanut Laura Andersson selvitti asiantuntijoiden ja perheiden avulla, miten vauvoja nukutetaan Suomessa ja maailmalla.
Voit nukkua -kirjan kirjoittanut Laura Andersson selvitti asiantuntijoiden ja perheiden avulla, miten vauvoja nukutetaan Suomessa ja maailmalla.

Andersson kirjoitti kirjan vauvojen nukkumisesta. Hän haastatteli alan asiantuntijoita ja erilaisia perheitä ympäri maailmaa ja selvitti, miten saisi vauvan yöunista pitempiä.

Selvisi, että sekoitamme itkemiskeskustelussa usein kaksi asiaa: on eri juttu jättää lapsi huutamaan kuin antaa hänen itkeskellä vähän, kun hän opettelee uutta nukkumiseen liittyvää taitoa.

”Näistä puhutaan kuitenkin kuin ne olisivat kaksi samaa asiaa”, Andersson sanoo.

Joillakin nettikeskustelupalstoilla keskustelua ohjaa pienehkö äitien piiri, joka on omaksunut aggressiivisen puhetyylin ja pitää meteliä enemmän kuin muut. Keskustelussa syyllistetään ja tuomitaan toisia äitejä.

”Vaikka äiti sanoisi, ettei hän enää väsymyksensä vuoksi pysy jaloillaan, saatetaan silti sanoa, että se kuuluu asiaan. Vauvavuosi nyt vain on sellainen.”

Ei sen tarvitse olla.

Niissä perheissä, joissa on jouduttu pitkään ja tiheään heräilykierteeseen, ongelmana voi olla se, että vauvaa autetaan iltaisin uneen, ja kun hän herää yöllä vähänkin ääntelemään, hän saa heti maitoa. Vauva tottuu siihen, ja alkaa pyytää maitoa aina, kun käy hereillä.

Anderssonin mukaan kaikki itku ei ole vauvalle välittömäksi vaaraksi. Itku on vauvan keino kommunikoida, eikä se aina viesti traumatisoivasta hädästä. Hän voi itkeä yksinkertaisesti sitä, että on väsynyt.

”Jos vauva valvottaa pahasti ja tilanne halutaan korjata, se vaatii pientä itkun sietämistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vauva pitää hylätä itkemään, vaan vauvan luona voi käydä rauhoittelemassa.”

Andersson kertoo, että neljän kuukauden ikään mennessä aika moni vauva pystyy nukahtamaan itse iltaisin, ja se voi auttaa vauvan ja vanhemman yöunen yhtenäisyyttä.

Äidin ei myöskään tarvitse valita imetyksen ja yöunien väliltä, vaan hän voi hyvin saada molemmat.

”Suomessa suositellaan imetystä voimakkaammin kuin monissa muissa maissa. Se on hyvä asia, sillä tutkimus tukee sitä, että puolen vuoden täysimetys on lapselle hyväksi, eikä imettämisen jatkamisesta ole haittaa siitä eteenpäinkään”, hän kertoo.

Keskustelu on kellahtanut kuitenkin siihen suuntaan, että jos haluaa imettää, siihen kuuluu, että vauvan pitää saada imeä loputtomasti öisinkin.

”Monilla on harhaluulo siitä, että jos alkaa opettaa vauvaa siihen, että hän nukkuisi pidempiä unia, se sotkee heti imetyksen. Ei sotke. Vauvalta voi odottaa tarkempaa rytmiä ja piteneviä yöunipätkiä iän myötä.”

Andersson on huomannut, että Suomessa puuttuu keskustelu siitä, että jos imetys aloitetaan lapsentahtisesti, missä vaiheessa muun perheen tahti aletaan ottaa huomioon. Vauvan ei tarvitse aina saada maitoa läpi yön alkukuukausien jälkeen, eikä imetyksen tarvitse sotkea yöunia. Silti imetystä voi jatkaa niin, että se tapahtuu enemmän päivällä kuin yöllä.

”Joskus tunnutaan ajattelevan, että se, mitä vanhemmat tekevät yöaikaan on olennaisin osa vanhemmuutta. Tiedetään, että levänneen äidin vuorovaikutussuhde vauvaan paranee ja masennusriski vähenee. Silti äiti saattaa luulla, että hänen on vain kestettävä, vaikkei meinaa pysyä pystyssä. Onko se enää hyvää vanhemmuutta?”, Andersson kysyy.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!