Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avovesiuinti on hyvää treeniä – konkariuimari neuvoo, kuinka uida pitkiä matkoja turvallisesti

Avovesillä onnistuvat rankatkin kestävyystreenit, kunhan välineet ja tekniikka ovat oikeat.

Hyvinvointi
 
Susanne Salmi
Sami Kilpiö
Päivi Pälvimäen suosikkiuimapaikka on Lohjanjärvellä. Järvellä järjestetään 30.7. Aurlahden vesiliikuntatapahtuma.
Päivi Pälvimäen suosikkiuimapaikka on Lohjanjärvellä. Järvellä järjestetään 30.7. Aurlahden vesiliikuntatapahtuma. Kuva: Sami Kilpiö

Uiminen laskee stressitasoa, parantaa hapenottokykyä ja kehittää lihaskuntoa. Kesäisin moni kuitenkin vaihtaa varsinaiset treenit pikaisiin pulahduksiin luonnonvesissä.

Kuntouinnista ei tarvitsisi luopua kesäksi, sanoo uintiyhdistys Uimalla yli ry:n perustajajäsen Päivi Pälvimäki. Treenaaminen onnistuu nimittäin loistavasti muuallakin kuin uimahallissa.

Sami Kilpiö
Päivi Pälvimäki harrastaa avovesiuintia lähes päivittäin.
Päivi Pälvimäki harrastaa avovesiuintia lähes päivittäin.

Pälvimäki innostui avovesiuinnista viisi vuotta sitten, jolloin hän oli mukana järjestämässä avovesiuintikilpailuja.

”Siellä huomasin, että ihmiset olivat tosi onnellisia noustuaan järvestä pitkän uintimatkan jälkeen. Viileän veden ja rasituksen yhteisvaikutus aiheutti heille valtavan endorfiiniryöpyn.”

Nykyään Pälvimäki harrastaa avovesiuintia lähes päivittäin. Matkaa saattaa kertyä neljäkin kilometriä kerrallaan.

Parhaiten hän viihtyy kirkasvetisissä järvissä ja lammissa, joissa uimarin on helppo nähdä eteensä.

”Uimakaverini kanssa vertailemme uimavesiä kuin viinejä: minkä väristä vesi on ja tuoksuuko se iholla uinnin jälkeen.”

Uimahallit ovat Suomessa verrattain uusi ilmiö: ensimmäinen julkinen halli avattiin Helsingin Yrjönkadulle vuonna 1928.

Vajaassa vuosisadassa on kuitenkin totuttu siihen, että kuntouinti tapahtuu kontrolloiduissa olosuhteissa.

”Uimahallia voisi verrata todella tuettuihin, teknisiin lenkkareihin. Avovedessä uiminen on kuin paljasjalkajuoksua – siis luonnollista lajin harrastamista ja ulkoilua parhaimmillaan”, Pälvimäki sanoo.

Monia kauhistuttaa suomalaisten vesistöjen viileä lämpötila. Pälvimäen mukaan kylmyyden kohtaaminen kuitenkin kannattaa.

”Kyse on siitä, että asetut epämukavuusalueelle ja voitat itsesi. Se on aina hirveän tyydyttävä tunne ihmiselle.”

Pälvimäki noudattaa viiden sekunnin sääntöä. Siinä ajassa veteen on mentävä, jotta viileys ei saa kehosta yliotetta.

Päistikkaa ei kuitenkaan saa koskaan hypätä, sillä kehon täytyy ensin tottua ympäristön muuttuneeseen lämpötilaan, Pälvimäki muistuttaa.

”Veteen kannattaa laskeutua maltillisesti. Voi vähän roiskutella kaulalle ja päähän, niin keho ehtii valmistautua viileyden kohtaamiseen.”

Oikeiden varusteiden avulla suomalaisissa vesistöissä voi uida jopa ympäri vuoden. Talvisin märkäpuku, neopreenihuppu ja uimahanskat pitävät kovimman kylmyyden loitolla.

Kokenutkin uimari saattaa jännittää avovedessä treenaamista. Sameaan luonnonveteen liitetään monenlaisia pelkoja: törmääkö vedessä yllättäviin esteisiin tai puraiseeko kala?

”Irrationaalisista peloista on hyvä puhua ääneen. Jos kertoo muillekin pelkäävänsä vesihirviöitä, pelko yleensä lientyy. Avovesiuintikurssille osallistuminen voi auttaa, kun huomaa, että muillakin on hassuja huolia.”

Rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat myös turvallisuustekijöitä. Jos vedessä ollessa sattuisikin tapahtumaan jotain yllättävää, siitä selviää parhaiten, kun pysyy rauhallisena.

Luonnonvesissä uimisessa on kuitenkin aina riskinsä, sillä hengenpelastajia ei yleensä ole lähettyvillä. Miten harrastuksesta voisi nauttia mahdollisimman turvallisesti?

Pälvimäki kehottaa uimaan aina rannan suuntaisesti, mieluiten yhdessä muiden kanssa. Pidemmillä uintivaelluksilla seuralainen voi liikkua esimerkiksi kanootilla tai sup-laudalla.

Pitkän matkan uimarin suojavaruste on vartaloon sidottava poiju, joka kelluu uimarin perässä. Poijun läsnäolo ei vaikuta uintiin mitenkään, mutta väsymyksen tai esimerkiksi krampin iskiessä sitä voi käyttää kellukkeena.

Värikäs poiju auttaa muita uimareita ja veneilijöitä havaitsemaan uimarin.

Poijun vaihtoehto on perässä huomaamattomasti kelluva kuivapussi, johon mahtuu esimerkiksi kännykkä.

Matkapuhelimen lisäksi Pälvimäki kuljettaa pussissaan sandaaleita, pyyhettä ja t-paitaa. Niiden ansiosta hän voi koska tahansa rantautua ja palata kotiin kävellen, jos voimat uhkaavat loppua.

Nurmijärven Sääksjärvi, Hämeenlinnan Ahvenistonjärvi, Nuuksion lammet... Hyviä uintipaikkoja löytyy pelkästään Etelä-Suomen alueelta lähes loputtomasti.

Esimerkiksi Nuuksiossa on mahdollista uida lammesta toiseen, Pälvimäki kertoo. Espoon Kaitalammella puolestaan avovesiuimareita on muistettu poijuilla, jotka auttavat etäisyyksien hahmottamisessa.

”Vedessä pystyy nauttimaan täysillä Suomen upeasta luonnosta. Ja uinnin jälkeen tietää takuuvarmasti tehneensä jotakin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!