Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Liikunta lisää lasten älykkyyttä ja edistää oppimista

Suomalaisprofessori Taru Lintusen mukaan liikunnan opettajilla ja ohjaajilla on huomattava rooli siinä, miten liikuntahetket vaikuttavat lapsen itsetuntoon

Hyvinvointi
 
Laura Oja / HS
Tutkijoiden mukaan liikunta vaikuttaa myönteisesti niin lasten fyysiseen terveyteen, kognitiivisiin kykyihin kuin sosiaalisiin suhteisiin.
Tutkijoiden mukaan liikunta vaikuttaa myönteisesti niin lasten fyysiseen terveyteen, kognitiivisiin kykyihin kuin sosiaalisiin suhteisiin. Kuva: Laura Oja / HS

Liikunta lisää lasten älykkyyttä, eikä liikuntatuntien lisääminen heikennä oppimistuloksia muissa kouluaineissa. Näin toteavat 24 tutkijaa Pohjoismaista, Britanniasta ja Yhdysvalloista yhteisessä lausunnossaan, joka julkaistiin hiljattain British Journal of Sports Medicine -tiedejulkaisussa.

Liikunnalla on asiantuntijoiden mukaan välittömiä positiivisia vaikutuksia aivotoimintaan ja koulumenestykseen. Liikuntahetket ennen koulupäivää, sen aikana ja sen jälkeen parantavat oppimistuloksia ja vahvistavat myös itsetuntoa ja hyvinvointia.

Suomesta lausuntoa valmistelemassa oli liikuntapsykologian professori Taru Lintunen Jyväskylän yliopistosta. Lintunen kertoo, että Kööpenhaminassa järjestetyssä tilaisuudessa jokainen huippuasiantuntijoista esitelmöi oman erikoisalansa tutkimuksista.

Alustuksien jälkeen asiantuntijat jaettiin ryhmiin neljän eri teeman mukaan ja ryhmät kirjoittivat omasta aihealueestaan konsesuslausunnon. Teemat käsittelivät muun muassa liikunnan vaikutusta terveyteen, aivotoiminnan kehitykseen, oppimiseen ja sosiaalisiin kykyihin.

”Pitkät päivät keskusteltiin ja kirjoitettiin. Tällainen työskentelytapa on yleistynyt tiedemaailmassa. Suuren yleisön on käytännössä vaikea muuten tietää yksittäisten tutkimusten tuloksia”, Lintunen toteaa.

Lintunen itse kuului työryhmään, joka pohti liikunnan vaikutusta itsetuntoon sekä tunne-, vuorovaikutus- ja ryhmätaitoihin. Työryhmän pohdittavana oli myös se, miten sisäinen motivaatio liikunnan harrastamiseen syntyy.

Lintusen mukaan tärkeintä on se, miten liikunta on järjestetty. Siinä liikunnan opettajilla ja ohjaajilla on suuri rooli.

”Sisäinen motivaatio liikuntaa kohtaan kasvaa, kun liikunta on järjestetty niin, että se tukee osallistujien itsemääräämisen kokemusta sekä keskittyy osaamiseen ja oppimiseen, eikä sosiaaliseen vertailuun ja kilpailuun”, Lintunen toteaa.

Lintusen mukaan on erityisen tärkeää tutkia, mitkä tekijät saavat liikunnasta innostavaa sekä miten hyvä ja turvallinen ilmapiiri liikuntatilanteissa syntyy. Hän kertoo, että erilaisilla elämäntaito-ohjelmilla ja vastuutaitoharjoituksilla opettajat ovat onnistuneet parantamaan liikuntaryhmien toimintaa huomattavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!