Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeista, pidä taukoa joka tunti, neuvoo asiantuntija

Jopa puolet nuorista altistuu turvarajat ylittäville äänenvoimakkuuksille musiikkia kuunnellessaan.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Korvat tarvitsevat täydellistä lepoa useamman tunnin päivässä.
Korvat tarvitsevat täydellistä lepoa useamman tunnin päivässä. Kuva: Colourbox

Nykyihmisen kuulo on vaarassa tavallisessa arjessa. Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksen mukaan puolet nuorista altistuu turvarajat ylittäville äänenvoimakkuuksille, kun he kuuntelevat musiikkia kannettavista laitteistaan. Rajat ylittyvät, kun kuuntelija altistuu yli 85 desibelille yhtäjaksoisesti kahdeksan tuntia ja sadalle desibelille yli viisitoista minuuttia.

Kuuloliiton erityisasiantuntijan Kauko Saaren mukaan myös palveluammateissa ja avokonttoreissa työskentelevät voivat kuulla jatkuvaa musiikkia ja hälinää. Saari kertoo, kuinka kuuloa voi suojata.

Osta kunnon kuulokkeet

Kuulokkeet kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Suljetut kuulokkeet eivät päästä ulkomaailman hälyääniä läpi. Ne sopivat liikenteeseen, koska silloin volyymia ei tarvitse nostaa korkeaksi. Avoimet kuulokkeet taas päästävät läpi ympäristön ääniä. Saaren mukaan erityisen varovainen kannattaa olla nappikuulokkeiden kanssa. Ne päästävät musiikin suoraan korvaan ja rasittavat kuuloa enemmän kuin pehmustetut sankakuulokkeet.

Tarkkaile äänenvoimakkuutta

Nykylaitteissa on turvarajat, jotka ilmoittavat, milloin volyymi nousee liikaa. Taulukot antavat suuntaa, mutta niihin ei voi luottaa, sillä kännykät eivät mittaa tarkasti desibelivoimakkuuksia.

Anna korvien levätä

Jos kuuntelet musiikkia kuulokkeista, pidä taukoa joka tunti. Korvat tarvitsevat täydellistä lepoa useamman tunnin päivässä.

Suojaa kuulosi meluisissa tilanteissa

Yli sadan desibelin metelissä ei saisi olla viittätoista minuuttia kauempaa. Jo muutama päivä meluisilla festareilla voi vaurioittaa kuuloa. Korvatulpat vähentävät vaurioriskiä huomattavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!