Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsettomien edustaja: Onnittele vauvasta vasta, kun äiti on itse kertonut raskaudesta

Vauvaonnittelut ja -utelut ovat suurimmaksi osaksi hyväntahtoista arkista kuulumistenvaihtoa. Mutta miten välttää liika tungettelevuus oletettua tulevaa äitiä kohtaan?

Hyvinvointi
 
Heini Kilpamäki
Tea Karvinen
Kuva: Tea Karvinen

Juoru-uutiset ovat kertoneet näyttelijä Jennifer Anistonin raskaudesta useita kertoja kuluneen vuosikymmenen aikana.

Paitsi ettei Aniston ollut yhdelläkään kerralla raskaana. Viime viikolla Nyt.fi kertoi Anistonin Huffington Postiin kirjoittamastaan esseestä:

”Tiedoksenne, en ole raskaana. Sen sijaan olen kurkkuani myöten täynnä jatkuvaa kyyläystä ja vartalosyyllistämistä, jota harjoitetaan päivittään ’journalismin’, ’sananvapauden’ ja ’julkkisuutisten’ varjolla.”

Vauva-utelut tekevät myös tavallisten ihmisten sosiaalisista tilanteista hankalia. Kyselyt ovat kiusallisia, jos pyöristynyt vatsakumpu johtuu esimerkiksi lisäkiloista tai sairaudesta.

Ja aina lapsi ei ole edes suunnitelmissa.

Surullista taas on, jos tuttu vihjailee vauvasta, mutta lasta ei kuulu toiveista huolimatta. Monet vanhemmat kertovat laajemmin uuden perheenjäsenen tulosta vasta lapsen synnyttyä. Tällöin päätöksen takana voi olla pelkoja tai kokemuksia keskenmenosta tai kohtukuolemasta.

”Pääsääntöisesti ei ole hyvä udella, onko joku raskaana. Hyvä nyrkkisääntö on, että mikäli joudut miettimään, onko OK kysyä raskaudesta, on turvallisempaa olla kysymättä”, kertoo Simpukka ry:n puheenjohtaja Miia Rajamäki.

Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien järjestö, joka järjestää muun muassa vertaistukitoimintaa.

Kenen kuuluu tietää raskaudesta?

Rajamäki painottaa, että raskaus ja lapsettomuus ovat aina yksityisasioita. Raskaudesta on hyvän tavan mukaista onnitella vasta, kun äiti kertoo itse raskaudesta.

Oman lähipiirinsä päättää odottaja itse.

”Ymmärrän, jos lähimmät perheenjäsenet ja ystävät kysyvät mahdollisesta raskaudesta. Oleellisinta on, kuinka usein ja millä äänensävyllä raskaudesta kysytään. Tässä on viisasta jättää kyselyn kohteelle tilaa. Jos kysely on toistuvaa tai lisää paineita, odottajaa saattaa ahdistaa.”

Toisinaan lapsettomuudesta tulee häpeällinen tabuaihe, jolloin lapsettomuudesta kärsivä voi jäädä yksin asian kanssa. Onko sopivaa kysyä suoraan lapsettomuudesta, jos huomaa läheisen kärsivän hiljaa?

”Tärkeintä on osoittaa olevansa kiinnostunut, jos toinen haluaa puhua. Voi sanoa, että on käytettävissä, jos toinen haluaa kertoa huolistaan. Ei tarvitse sanoa epäilevänsä yhtä tai toista. Huolethan voivat olla mitä tahansa.”

Vaikeat vaietut aiheet voivat ahdistaa myös kysyjää. Uudesta elämästä puhuminen on lähtökohtaisesti onnellinen asia, ja kysely onkin useimmiten hyväntahtoista.

Mitä siis tehdä, jos myöhemmin huomaakin olleensa liian tungetteleva tai kaveri purskahtaa itkuun kesken keskustelun?

Anteeksi pyytäminen on paikallaan, vaikka se on vaikeaa, sanoo Miia Rajamäki.

”Kysyjä saattaa tuntea syyllisyyttä, että kysyi aiheesta. Anteeksipyyntö on hyvä esittää jo heti tilanteessa, jos se on mahdollista. Lisäksi pölyn laskeuduttua kannattaa pyytää anteeksi vielä uudestaan ja painottaa, ettei tarkoittanut kysymyksellään mitään pahaa.”

Tärkeintä näissä tilanteissa on Rajamäen mukaan selkeys. Sekä kysyjä että vastaaja tietävät, miten jatketaan, kun seuraavan kerran törmätään.

”On hyvä selvittää, ovathan kaikki asiat välillämme kunnossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!