Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kesäjuomien hidas lipittely tuhoaa hampaat – Pilli säästää etuhampaita, sanoo hammaslääkäri

Syövyttävät ja sokeriset juomat ovat erityisen haitallisia hampaille.

Hyvinvointi
 

Hapokkaasti kupliva kesäjuoma on hyvä nauttia nopeasti, jos haluaa suojella hammaskiillettään. Hampaiden eroosioon näyttää vaikuttavan selkeästi se, miten pitkään juoma viipyy suussa, kertoo ruotsalaistutkimus.

Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Hannu Hausen pitää tulosta päivänselvänä.

”Liukenemista tapahtuu niin pitkään kuin hampaan pinta altistuu syövyttävälle aineelle.”

Hän muistuttaa, että juomat eivät yksistään aiheuta hampaiden eroosiota. Taitava hammaslääkäri näkee eroosiovaurioiden perusteella, mistä ongelmat johtuvat.

”Eroosiota voi aiheutua myös happamista röyhtäisyistä, joita synnyttää esimerkiksi alkoholin liikakäyttö.”

Ruotsalaistutkimuksessa seurattiin sitä, miten 175 ruotsalaisnuoren etu- ja poskihampaat selvisivät eroosiosta neljän vuoden aikana. Tutkittavat olivat 13–14-vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Sukupuolten välillä ei ollut suuria eroja, mutta pahaa eroosiota esiintyi pojilla enemmän kuin tytöillä. Hausen arvioi tämän johtuvan siitä, että pojat siemailevat juomia tiheämmin kuin tytöt.

Hampaiden eroosiota voidaan tutkia esimerkiksi poskihampaisiin syöpyvien kuoppien perusteella. Eniten eroosio näyttää kuitenkin liuottavan etuhampaita. Hausenin mukaan syynä on se, että happamat juomat nautitaan usein suoraan tölkistä tai lasista.

”Jos juotaisiin pillillä ja nieltäisiin saman tien, voisi olla, ettei vaikutuksia tulisi lainkaan tai sitten vaikutukset olisivat ylähampaiden kielen puoleisilla pinnoilla.”

Energiajuomat ovat vain yksi syy lasten ja nuorten hampaiden eroosiovaurioihin. Hausen muistuttaa, että vielä vähän aikaa sitten nuorten muotijuomia olivat 1,5 litran limsat ja sen jälkeen litran täysmehut.

”Käsitykseni on se, että nuoret juovat aivan liikaa syövyttäviä ja sokerisia juomia.”

Hampaiden tarkastelun lisäksi ruotsalaistutkimukseen sisältyi kysely elintavoista. Eroosiosta kärsivät nuoret popsivat muita enemmän happamia makeisia ja valittivat öisin kuivasta suusta.

Eroosion näkee parhaiten hammaslääkäri, ja omien hampaiden tilaa onkin erittäin vaikea arvioida.

”Eroosion huomaa usein vasta sitten, kun se on edennyt todella pitkälle. Jos kiille on puhki, niin hampaita vihloo, mutta silloin juna on jo mennyt.”

Tehokkain keino hampaiden eroosion hillitsemiksi on luonnollisesti lopettaa eroosiota aiheuttavien juomien nauttiminen. Jos mehua kuitenkin tekee mieli, lasillinen kannattaa Hausenin mukaan juoda aterian yhteydessä.

”Happamat juomat eivät sovellu janojuomaksi, ja happamien juomien siemailua aterioiden välillä ei pitäisi harrastaa ollenkaan.”

Esimerkiksi piimän happamuus ei ole hampaille vaarallista. Myöskään kahvin parkkihapot eivät liuota hampaiden pintoja, Hausen kertoo.

Hän teetti hammaslääketieteen opiskelijoilla vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen, jossa selvitettiin mehujen happamuuksia. Myös sokerittomat mehutiivisteet havaittiin erittäin happamiksi.

”Virvoitusjuomien ja energiajuomien vaarallisuuden ihmiset tietävät. Sitä ei aina ymmärretä, että terveellisinä pidetyt mehut ovat yhtä vaarallisia hampaille.”

Mehuhampaan kolottaessa vaihtoehtoja on hyvä syynätä tarkkaan.

”Kalsiumilla rikastetussa täysmehussa syöpymistä aiheuttava vaikutus on pienempi kuin niissä mehuissa, joissa ei ole kalsiumlisää.”

Ruotsalaistutkimus on julkaistu Journal of Dentistry -lehdessä 47/2016. Agneta Hasselkvist, Anders Johansson ja Ann-Katrin Johansson: A 4 year prospective longitudinal study of progression of dental erosion associated to lifestyle in 13–14 year-old Swedish adolescents.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!